Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κέρδισαν όλοι εκτός από το ... ΚΚΕ

Η πολιτική εκτίμηση του συγκροτήματος ΣΚΑΪ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπως εκφράστηκε στο κεντρικό ειδησεογραφικό μαγκαζίνο χτες το μεσημέρι, είναι η εξής: «Το ΠΑΣΟΚ νίκησε. Η ΝΔ νίκησε γιατί δεν έχασε τόσο όσο έδειχναν τα ΕΧΙΤ POLLS, o ΛΑ.Ο.Σ. νίκησε, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε γιατί αύξησε τα ποσοστά του (σ.σ. όχι τις ψήφους γιατί αυτοί έπεσαν) από τις ευρωεκλογές του 2004, οι Οικολόγοι - Πράσινοι νίκησαν γιατί εξέλεξαν έναν ευρωβουλευτή. Κέρδισε η αποχή. Κέρδισαν τα λοιπά κόμματα». Βέβαια, επειδή πρέπει να υπάρχει και κάποιος χαμένος, ο ΣΚΑΪ τον βρήκε στο ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ έχασε, αν και δεν δείχνει προβληματισμένο γι' αυτό», αποφάνθηκαν χτες το μεσημέρι.

Η παραπάνω εκτίμηση - που δεν είναι μόνο του ΣΚΑΪ - δεν είναι απλά μια εκτίμηση. Είναι η θέση που θα προπαγανδίσουν οι δημοσιολόγοι που στηρίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα, ακριβώς επειδή το ΚΚΕ τους χαλάει τα σχέδια. Για παράδειγμα, προσπάθησαν προεκλογικά - ιδιαίτερα το συγκρότημα Αλαφούζου με τον ΣΚΑΪ - με αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις να εμφανίσουν τους Οικολόγους τρίτο κόμμα πάνω από το ΚΚΕ με ποσοστά που έφταναν ακόμα και το 9%. Πριν μερικούς μήνες εμφάνιζαν το ΚΚΕ κάτω και από τους Οικολόγους και από τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσαν για την οριστική απώλεια της τρίτης θέσης από το ΚΚΕ. Πριν από περίπου ένα χρόνο, εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά πάνω από 17% και έκαναν λόγο για τις διαρροές του ΚΚΕ που δεν πείθονται από τον «ξύλινο λόγο» και το «σταλινισμό». Ακόμα, εμφάνιζαν κάποιον «τρίτο πόλο», μέσα στον οποίο περιελάμβαναν τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους, διάφορες οργανώσεις και άλλους περιβαλλοντικά ευαίσθητους, που συγκροτούν τη «νέα δύναμη απέναντι στο δικομματισμό», όπως έλεγαν.

Εγινε τίποτα από όλα αυτά; Βεβαίως και όχι. Παρ' όλα αυτά, αν και το ΚΚΕ ήρθε καθαρά τρίτο κόμμα, ακόμα κι αν όλα τα σχήματα που προσπαθούσε το αστικό πολιτικό σύστημα να στήσει δεν βγήκαν, ακόμα κι αν έπεσαν πολλά «πακέτα» για να προβληθούν νέα δήθεν «κινήματα» όπως το οικολογικό, το ΚΚΕ όχι μόνον άντεξε, αλλά στάθηκε στα πόδια του και ενίσχυσε την επιρροή του.

Οι αναλύσεις της επόμενης μέρας από τα αστικά ΜΜΕ δείχνει για άλλη μια φορά ότι ο ορκισμένος εχθρός του κεφαλαίου είναι το ΚΚΕ. Αυτό φοβούνται ως πραγματικό αντίπαλο. Φόβος, που είναι ακόμα μεγαλύτερος - και γι' αυτό θα ενταθεί και η επίθεση στο Κόμμα - αφού για άλλη μια φορά ανέτρεψε τους σχεδιασμούς τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ