Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αδιαπραγμάτευτη η αντιλαϊκή πολιτική

Κανένα μήνυμα δεν έλαβε ο Κ. Καραμανλής από την κάλπη των ευρωεκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχιστούν με εντεινόμενους ρυθμούς οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Motion Team

Αταλάντευτα στην ίδια αντιλαϊκή ρότα θα πορευτεί και το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, περιφρονώντας επιδεικτικά το μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών.

Το μήνυμα της ανυποχώρητης στάσης και της επιτάχυνσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έστειλε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο είναι η εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής.

Σε αντίθεση με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που νωρίτερα είχαν μιλήσει για «διορθωτικές κινήσεις», ο πρωθυπουργός στη δήλωση που έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Ζάππειο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπερασπιζόμενος το μονόδρομο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Θωρακίζοντας την κυρίαρχη πολιτική από τη λαϊκή ετυμηγορία ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως μη ικανοποιητικό για την κυβέρνηση, αποδίδοντας τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος στο ότι «ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ επέλεξαν να μας στείλουν το μήνυμά τους, κυρίως με αποχή». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ποσοστό της αποχής «εκφράζει το κεντρικό μήνυμα των ευρωεκλογών». Δε δίστασε να φέρει στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής το μήνυμα του λαού, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες απαιτούν από μας μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα». Παράλληλα, επέρριψε τις ευθύνες για τη λαϊκή δυσαρέσκεια στον κρατικό μηχανισμό και «σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που έχουν ενοχλήσει».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να επηρεάσει την επιλογή μου» για να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική «που έχει ξεκάθαρο σχέδιο και σαφείς στόχους». Προχωρώντας σε επίδειξη πυγμής τόνισε ότι «είμαι αποφασισμένος να επιμείνω στο δρόμο της υπευθυνότητας. Η πολιτική της ευθύνης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή».

Στο απυρόβλητο έθεσαν νωρίτερα τα κυβερνητικά στελέχη την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αποδίδοντας την έκφραση λαϊκής δυσαρέσκειας προς το κυβερνών κόμμα σε διάφορους άλλους λόγους (από τα σκάνδαλα και τις συμπεριφορές στελεχών μέχρι τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη και την επικοινωνιακή πολιτική) εκτός από την κυρίαρχη πολιτική.

Μάλιστα, ο Γ. Παπαθανασίου διακήρυσσε σε όλους τους τόνους ότι «η οικονομική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα και γι' αυτό δε θα επηρεαστεί την επόμενη μέρα». «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους», τόνιζε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος επέμενε ότι «όπως είπε και ο πρωθυπουργός αν χρειαστούν φόροι θα τους βάλουμε».

Η επιχειρηματολογία πάντως των κορυφαίων στελεχών, όπως προέκυπτε από τις δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενα στη Ρηγίλλης, συνοψιζόταν στο εξής σχήμα: «Πήραμε το μήνυμα, βγάζουμε τα συμπεράσματα, αλλά η κυβέρνηση δεν αλλάζει ούτε η πολιτική της και από αύριο συνεχίζουμε με ταχύτερους ρυθμούς».

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε προσερχόμενος νωρίς στη Ρηγίλλης ο Αντ. Σαμαράς εκτιμώντας ότι οι νεοδημοκράτες έκαναν αποχή και δεν άλλαξαν κόμμα, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δε θα σας ξαναψηφίσουμε αν δεν αλλάξετε». Δεν προσδιόρισε όμως τι πρέπει να αλλάξει, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι με περισσότερη δουλειά και πιο κοντά στον πολίτη θα αλλάξουν τα πράγματα.

Ελαφρώς διαφοροποιημένη ήταν η θέση που εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία εξερχόμενη από τη Ρηγίλλης είπε ότι «θα προσαρμόσουμε την πολιτική μας εκεί που πρέπει». Αυτή, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, πρέπει να είναι η απάντηση «στους νεοδημοκράτες που αρνήθηκαν συνειδητά να έρθουν να μας στηρίξουν».

Την εκτίμηση ότι «έχουμε τα περιθώρια και μπορούμε με τον Κ. Καραμανλή να ανατάξουμε το πολιτικό σκηνικό» εξέφρασε ο Β. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Απέρριψε την ιδέα για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου λέγοντας ότι «δε θα βγάλει κάτι ένα συνέδριο αυτή τη στιγμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Μ. Γιαννάκου εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και ευελιξία να κάνει διορθωτικές κινήσεις».

Πάντως, μετά την ψυχρολουσία των έξιτ πολ, που έδειχναν βαριά ήττα της ΝΔ με διαφορά έξι μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, το ψυχολογικό κλίμα στη Ρηγίλλης βελτιώθηκε μετά τον περιορισμό της διαφοράς στα επίπεδα του 3-4%, που στη Ρηγίλλης χαρακτηρίστηκε διαχειρίσιμη. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από αυτό κυβερνητικά στελέχη δε δίσταζαν να μιλούν για νίκη στις επόμενες βουλευτές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει ρεύμα ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε επανερχόμενος στη Ρηγίλλης ο Β. Μεϊμαράκης επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ ότι βιάστηκε να θριαμβολογήσει. «Εμείς θα προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να θριαμβολογεί», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ