Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Οι εκλογές σε άλλες χώρες της ΕΕ

Κύριο χαρακτηριστικό η μεγάλη αποχή που άγγιξε το 57%

Αδεια εκλογικά τμήματα σε όλη την ΕΕ
Αδεια εκλογικά τμήματα σε όλη την ΕΕ
Ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία των ευρωεκλογών και στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ, που ξεκίνησε στις 4 Ιούνη, προκειμένου να εκλέξει τα 736 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντί 785, που είχε το προηγούμενο Σώμα.

Κύριο χαρακτηριστικό της διαδικασίας ήταν η μεγάλη αποχή στις περισσότερες χώρες. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, η συμμετοχή στις 27 χώρες της ΕΕ δεν ξεπέρασε το 43,01%, κάτι που σημαίνει ότι η αποχή έφτασε το 56,9%. Το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής είχε καταγραφεί στις τελευταίες ευρωεκλογές, του 2004, όπου η συμμετοχή είχε καταγραφεί στο 45,5%. Αυτό το γεγονός δείχνει μια διάθεση αποστροφής σημαντικών λαϊκών μαζών προς την ΕΕ που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, που συνιστά όμως «άσφαιρα πυρά». Αντικατοπτρίζει ταυτόχρονα το επίπεδο ανάπτυξης του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά εκεί που είναι πιο αδύναμα, παρατηρείται αύξηση της ακροδεξιάς, που χειραγωγεί σημαντικό κομμάτι των λαϊκών στρωμάτων με το λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τα θολά συνθήματα.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη διαδικασία πρώτοι κλήθηκαν στις κάλπες την Πέμπτη οι ψηφοφόροι της Βρετανίας που εκλέγουν 72 ευρωβουλευτές και της Ολλανδίας, με 25 εκπροσώπους, ενώ την Παρασκευή άνοιξαν οι κάλπες στην Τσεχία (22 ευρωβουλευτές) και την Ιρλανδία (12 ευρωβουλευτές). Το Σάββατο συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η ψηφοφορία στην Τσεχία και παράλληλα άνοιξαν οι κάλπες στην Κυπριακή Δημοκρατία (6), στη Λετονία (8), στη Μάλτα (5) και στη Σλοβακία (13), αλλά και στη Γαλλία (72) και την Ιταλία (72), οι οποίες και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία την Κυριακή. Χτες τελευταία μέρα των ευρωεκλογών ψήφισαν η Αυστρία (17), το Βέλγιο (22), η Βουλγαρία (17), η Γερμανία (99), η Δανία (13), η Ισπανία (50), η Εσθονία (6), η Φινλανδία (13), η Ουγγαρία (22), η Λιθουανία (12), το Λουξεμβούργο (6), η Πολωνία (50), η Πορτογαλία (22), η Ρουμανία (33), η Σλοβενία (7) και η Σουηδία (18).

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, τα αποτελέσματα απαγορεύτηκε να γνωστοποιηθούν, ακόμα και στις χώρες που ολοκλήρωσαν τις προηγούμενες μέρες τη διαδικασία, πριν από τις 11μμ (ώρα Ελλάδας), προκειμένου να μην «επηρεαστούν οι ψηφοφόροι» των κρατών - μελών που δεν είχαν ακόμα προχωρήσει στις εκλογές, με αποτέλεσμα χτες έως αργά το βράδυ για αρκετές χώρες να μην υπάρχουν στοιχεία για τα αποτελέσματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εκλογές σε άλλες χώρες της ΕΕ(2009-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ