Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πόλεμος παντού και επ' αόριστον

Παρατείνεται η παρουσία του αμερικανικού στρατού στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μία δεκαετία ακόμη... και η συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράκ για αποχώρηση μέσα στο 2012 πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων. Στην προαναγγελία για την εμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και φυσικά στο νέο μεγάλο πολεμικό μέτωπο, το Αφγανιστάν, για μια ακόμη δεκαετία, προέβη χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Τζορτζ Κέισι σε ενημέρωση δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών έκανε σαφές ότι «η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή είναι μέρος της δέσμευσης των ΗΠΑ να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές και την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια ένα στρατό που θα αριθμεί 1,1 εκατ. προσωπικό»! «Οι σημερινές προκλήσεις θα αλλάξουν ριζικά στο μέλλον τον τρόπο που λειτουργεί ο αμερικανικός στρατός»... τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, αποφεύγοντας φυσικά να αποσαφηνίσει το πώς θα κατανεμηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν μετά το 2012. Πάντως κατά τις πληροφορίες περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ, μάλλον επ' αόριστον.

Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση ακόμη 1 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία «μεγαθηρίων πρεσβειών» στο Πακιστάν αλλά και το Αφγανιστάν, κάτι που μαρτυρά την πρόθεση των ΗΠΑ να παραμείνουν στις δύο αυτές χώρες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φρίκη!

Φωτογραφίες που ελήφθησαν στην ιρακινή φυλακή του Αμπου Γκράιμπ και που η δημοσιοποίησή τους απαγορεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλύπτουν τους βιασμούς και τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν οι κρατούμενοι, όπως αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ», που επιβεβαίωσε το περιεχόμενό του από τον Αντόνιο Ταγκούμπα, Αμερικανό στρατηγό. Οι φωτογραφίες είναι φρικιαστικές. Κάποιες εξ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, δείχνουν έναν Αμερικανό στρατιώτη που φαίνεται πως βιάζει μια κρατούμενη και άλλες δείχνουν ένα διερμηνέα να βιάζει έναν Ιρακινό κρατούμενο. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 είδαν το φως της δημοσιότητας αντίστοιχες φωτογραφίες με θύματα κρατούμενους στο Αμπου Γκράιμπ και έκαναν το γύρο του κόσμου. Η καταδίκη των μεθόδων του αμερικανικού στρατού ήταν καθολική και εξαιρετικά έντονη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ