Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένη η κατάσταση

Στις ΗΠΑ ο Παλαιστίνιος Προέδρος Μ. Αμπάς, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει την επέκταση των εποικισμών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε απαισιόδοξο κλίμα, ιδιαίτερα μετά τη λεκτική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ λίγες ώρες νωρίτερα, αναμενόταν, το βράδυ, η συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Λευκό Οίκο. Ο Αμπάς, σύμφωνα με διαρροές συνεργατών του, θα ζητήσει από τον Μπαράκ Ομπάμα να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Επίσης, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα και του Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντουλάχ, αναμενόταν να παρουσιάσει στον Ομπάμα μια, ελαφρώς τροποποιημένη, εκδοχή της «αραβικής πρωτοβουλίας» του 2002, προσπαθώντας να ενισχύσει την αναγκαιότητα επίλυσης του Παλαιστινιακού, εντάσσοντάς το σε μια συνολική αραβο-ισραηλινή διευθέτηση. Σύμφωνα με αναλυτές, η αμερικανική πλευρά διάκειται θετικά απέναντι στην «αραβική πρωτοβουλία».

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι όσες μικρο-αλλαγές ή «ανταλλάγματα» προσφερθούν από τους Αραβες, πυλώνας της «πρωτοβουλίας» παραμένει η άνευ όρων αποχώρηση του Ισραήλ από το σύνολο των αραβικών εδαφών που κατέλαβε το 1967, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Και οι ισραηλινές κυβερνήσεις, μέχρι σήμερα, έχουν κατηγορηματικά απορρίψει μια τέτοια προοπτική.

Επιπλέον, τα πνεύματα οξύνθηκαν εκ νέου, χθες, καθώς ώρες πριν την άφιξη Αμπάς στο Λευκό Οίκο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντονεπαναδιατύπωνε την αναγκαιότητα «άμεσου παγώματος κάθε εποικιστικής δραστηριότητας». Η ισραηλινή αντίδραση δεν άργησε και δεν ήταν η συνήθης για τα δεδομένα αβρότητας των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων. Το Τελ Αβίβ κατέστησε σαφές ότι η επέκταση των υπαρχόντων εποικισμών θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή ή εξαίρεση.

Επιπλέον «αγκάθια»

Η ατμόσφαιρα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων βάρυνε περαιτέρω και από την πρώτη συζήτηση, χθες, στο ισραηλινό Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου που πρότεινε το ακροδεξιό κόμμα «Ισραελ Μπεϊτένιου» του υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν, το οποίο ποινικοποιεί τις εκδηλώσεις μνήμης για την «Νάκμπα» (την εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948) και επισείει ακόμη και τρίχρονη κάθειρξη για όσους συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο, τροφοδοτώντας περισσότερες καταγγελίες και οργή από έναν νόμο που το ΚΚ Ισραήλ χαρακτήρισε «βαθιά ρατσιστικό» και «κερκόπορτα για περαιτέρω καταστολή και αυταρχισμό σε βάρος της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ».

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί η εκτέλεση του Αμπεντ Νατζίντ Νταοντίν, σημαίνοντος στρατιωτικού στελέχους της «Χαμάς», που καταζητούνταν 14 χρόνια, από τον ισραηλινό στρατό στη Χεβρώνα της Δ. Οχθης. Η «Χαμάς» ορκίστηκε εκδίκηση με ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ