Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εντατικό «διάλογο» προανάγγειλε ο Κ. Καραμανλής

Εντατικοποίηση του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τα θέματα που θα περιλαμβάνει, με δεδομένη τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στα διμερή θέματα.

Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας τη βούλησή του να εργαστεί για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στις δηλώσεις που έκανε χτες μετά την ενημέρωση του Κ. Παπούλια τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία «επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να εργαστούμε πιο εντατικά στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Επισήμανε, βέβαια, ότι «για την Ελλάδα μοναδικός γνώμονας σ' αυτήν τη διαδικασία είναι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες», παραγνωρίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει για την Τουρκία που επιδιώκει τη λύση των «διαφορών» μέσα από ένα διμερή πολιτικό διάλογο με την Ελλάδα... Επανέλαβε τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο αρχών και μεταρρυθμίσεων που έχει η ίδια ήδη αποδεχτεί». Στο «ευρωπαϊκό πλαίσιο» εντάσσονται, όπως είπε, και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Παράλληλα, χαρακτήρισε «μακρά και επίπονη» τη διαδικασία της πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δε «συμβαδίζει» με αυτήν που τηρούν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, που επαναφέρουν με ένταση την πρόταση για προνομιακή σχέση και όχι πλήρη ένταξη της Τουρκίας, προφανώς για να παζαρέψουν καλύτερα με την Αγκυρα. Είναι ενδεικτικό ότι προχτές ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, απέρριψαν το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Θέλω να είμαι ο φίλος της Τουρκίας αλλά δηλώνω ότι η Τουρκία δεν έχει τη θέση της στην Ευρώπη, πολύ απλά επειδή εκτείνεται στη Μικρά Ασία», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος UMP, με θέμα την Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από μία προνομιακή εταιρική σχέση. Στο συνέδριο του UMP ήταν επίτιμη προσκεκλημένη και η Α. Μέρκελ η οποία στην ομιλία της τόνισε ότι «ένα πράγμα συνδέει την Ενωση για το Λαϊκό Κίνημα και την Ενωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)», το γεγονός ότι τα δύο κόμματα «θέλουν να προτείνουν στην Τουρκία μία προνομιακή εταιρική σχέση και όχι μία ισότιμη ένταξη».

Με αυτό ευθυγραμμίστηκε και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στο Κέμπριτζ στο Λονδίνο τάχθηκε υπέρ του «να υπάρξει ένα πλαίσιο ειδικών σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, άποψη με την οποία συμφωνούν και οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας και της Αυστρίας». «Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα και θα ενισχυθεί η πιθανότητα να αναπτυχθούν δύο και τρεις ταχύτητες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», συμπλήρωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σθεναρά» υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας(2008-01-19 00:00:00.0)
«Σιγή» για τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο(2007-06-26 00:00:00.0)
Επίσκεψη Τζεμ με προκλήσεις(2001-11-11 00:00:00.0)
Δεν μπαίνει στο «διά ταύτα»(2000-12-06 00:00:00.0)
Συμφωνεί με κυβέρνηση(2000-07-05 00:00:00.0)
Στη σκιά των Ελληνοτουρκικών(1997-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ