Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υπερκέρδη για τις πολυεθνικές πετρελαίου

Καρποφόρα σε υπερκέρδη, ήταν και η χρονιά που πέρασε για τις πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου, που έχουν την πρώτη και κύρια ευθύνη για την ξέφρενη ανοδική πορεία στις τιμές των υγρών καυσίμων και όχι μόνο. Αδιάψευστος μάρτυρας και η εκτίναξη των κερδών της ExxonMobil, που κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 5 μεγαλύτερων «αδελφών» εταιρειών πετρελαιοειδών στον πλανήτη.

Οπως, μετέδωσαν χτες τα διεθνή πρακτορεία, τα κέρδη της ExxonMobil στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 διαμορφώθηκαν στα 11,7 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 4% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Η κερδοφορία της ExxonMobil- ξεπέρασε και τις προβλέψεις των αναλυτών - οφείλεται κυρίως στην εκτόξευση των τιμών του αργού σε επίπεδα ρεκόρ, τις οποίες ως γνωστόν «φουσκώνουν» οι ίδιες οι πολυεθνικές του κλάδου.

Για ολόκληρο το 2007, η κερδοφορία της ExxonMobil ανήλθε στα 40,6 δισ. δολάρια, ποσό που θεωρείται «ιστορικά υψηλό» τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για οποιαδήποτε αμερικανική επιχείρηση. Είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα «επιτεύγματα» του διεθνοποιημένου μονοπωλιακού καπιταλισμού, στο όνομα του οποίου πίνουν νεράκι και οι πολιτικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ