Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Φυτρώνουν" κτίρια στο Πεδίον του Αρεως

Θύμα του ...τσιμέντου και το Πεδίον του Αρεως. Ο Μ. Κυριακού, ιδιοκτήτης του "Αντέννα", ως πρόεδρος επίσης του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου (ΠΓΣ), ...εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις του συλλόγου, αλλά τραυματίζει γι' αυτό το Πεδίον του Αρεως, κόβοντας, κομμάτι - κομμάτι, το κοινόχρηστο πράσινο, με τα πολυετή δέντρα, που περιβάλλουν τον Πανελλήνιο.

Ομως, ο χώρος του άλσους είναι κοινόχρηστος και ουδέποτε περιήλθε στην κυριότητα του γυμναστικού συλλόγου, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε περιφράξει το τμήμα όπου υπήρχαν οι εγκαταστάσεις του και επέτρεπε την είσοδο μόνο σε μέλη του - συνδρομητές. Αντίθετα, οι εγκαταστάσεις του ΠΓΣ είναι χαρακτηρισμένες από το 1977 ως χώρος κοινόχρηστων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αυτά, βέβαια, δεν εμπόδισαν τον πρόεδρο του συλλόγου να ξεκινήσει την επέκτασή του, με την ανακατασκευή των κερκίδων του γηπέδου μπάσκετ και την ανέγερση δύο κτιρίων - εμβαδού 340 και 70 τ.μ. και ύψους 9 και 8 μέτρων, αντίστοιχα. Στο πρόγραμμα υπάρχουν και άλλα έργα, για χάρη των οποίων θα χρειαστεί να κοπούν και άλλα δέντρα, με τη δικαιολογία ότι οι ανάγκες του συλλόγου έχουν αυξηθεί και η ...θυσία των δέντρων είναι επουσιώδης, μπροστά στην προσφορά του, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και η Επιτροπή Αγώνα για διάσωση του Πεδίου του Αρεως, που δραστηριοποιήθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Η Επιτροπή πέτυχε να σταματήσουν οι εργασίες την περασμένη βδομάδα, μετά από σειρά αναβολών των αρμοδίων και αφού τελικά η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων έστερξε να εκδώσει σήμα διακοπής των παράνομων οικοδομικών εργασιών.

Η δυστοκία για τη διακοπή των εργασιών οφείλεται σε προηγούμενη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ο Δήμος Αθηναίων είχε επιτρέψει την ανοικοδόμηση των εγκαταστάσεων στο άλσος. Ομως, η σχετική απόφαση δεν έχει ισχύ, καθώς, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας, στο χώρο που βρίσκεται ο Πανελλήνιος προβλέπεται αποκλειστικά πράσινο και αυτή η πρόβλεψη μπορεί να τροποποιηθεί, μόνο εφόσον αυτό εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλιώς τα οικοδομήματα είναι αυθαίρετα.

Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Αγώνα σ' αυτό το πλαίσιο καλεί τους δημότες να βρίσκονται σε επιφυλακή "για να προστατεύσουν το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της περιοχής", αντιδρώντας σε "κάθε επιβουλή κατά του δικαιώματός μας να αναπνέουμε". Και ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μην εγκρίνει την απόφαση του δήμου και να μη νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες. Ακόμα, ζητά από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία να επιβάλει το σχετικό πρόστιμο και να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα. Αλλά το Τμήμα Αυθαιρέτων φαίνεται, μέρες τώρα, ότι ποιεί τη νήσσαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ