Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τη διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας

Ο ελληνικός λαός βομβαρδίζεται πλέον καθημερινά από ειδήσεις, που αφορούν στοιχεία και ενδείξεις διαφθοράς αστυνομικών, που φτάνουν έως και σε ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει ως το τέλος και να αποδοθούν ανάλογες ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Ομως, από αποκαλύψεις και σχετικά ρεπορτάζ, "πήξαμε". Από "κορόνες" ενάντια στη διαφθορά, το ίδιο.

Ορισμένοι από τους "εκ των έσω" προερχομένους, βγάζουν στη φόρα στοιχεία, όχι επειδή τους διέπει υπερβολική εντιμότητα, αλλά επειδή φαίνεται ότι το γνωστό "μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια", κάπου έσπασε.

Αλλοι εξασφαλίζουν αυξημένη ακροαματικότητα στα δελτία τους από την αποκάλυψη τέτοιων κρουσμάτων (μετά "πιπεράτης" εικόνας, βέβαια).

Πολλοί ξιφουλκούν, λοιπόν, και με περισσή υποκρισία ενάντια στη διαφθορά στα Σώματα Ασφάλειας (ΣΑ), όμως κανείς απ' αυτούς δεν αποκαλύπτει τις αιτίες που θα παράγουν και τα επόμενα κρούσματα.

***

Το περιεχόμενο του κειμένου των σχετικών κοινοβουλευτικών Επερωτήσεων της ΝΔ και του ΣΥΝ, που κατατέθηκαν και η συζήτησή τους επίκειται στη Βουλή, περιορίζεται σε μια επιφανειακή προσέγγιση, χωρίς να θίγεται η ουσία.

Οσο παραμένουν στο σκοτάδι οι αιτίες που οδηγούν στη διαφθορά και στη σήψη, τόσο θα μπορούν τέτοια φαινόμενα, είτε να αξιοποιούνται για αποπροσανατολιστικούς λόγους, είτε να παράγονται ή μεγιστοποιούνται ως αποτέλεσμα διαμάχης φατριών, είτε ν' αξιοποιούνται μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης δικομματικής αντιπαράθεσης, αλλά και του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μέσα στην ΕΛ.ΑΣ.

Οσο παραμένουν αφώτιστες οι αιτίες, άρα και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων, τόσο αυτά θα πολλαπλασιάζονται και θα αξιοποιούνται κατ' αυτόν τον τρόπο, τόσο θα είναι και "συν τω χρόνω" ευκολότερο το κουκούλωμά τους.

Σε συνθήκες κυριαρχίας της ιδεολογίας της αρπαχτής, της εκμετάλλευσης και του εύκολου πλουτισμού (που δεν είναι άλλη από την αστική ιδεολογία), που οι παράνομες δραστηριότητες στην πιο ακραία τους εκδοχή ανθίζουν, δείχνοντας την "ηθική" του καπιταλιστικού συστήματος, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, γιατί αυξάνονται στα ΣΑ τα κρούσματα διαφθοράς ορισμένων που συναλλάσσονται ή και οργανώνουν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες, αξιοποιώντας τη θέση τους και δυσφημώντας, γενικότερα, τους αστυνομικούς υπαλλήλους.

Η επέκταση της διαφθοράς στα ΣΑ διευκολύνεται και τροφοδοτείται από τον αντιλαϊκό προσανατολισμό τους, από το ασφυκτικό καθεστώς των στεγανών, της στρατιωτικοποίησης, του ρουσφετιού, της έλλειψης δημοκρατίας και σωστής διαπαιδαγώγησης στο εσωτερικό τους.

***

Πάντως, όπως και να έχει το πράγμα, ένα είναι σίγουρο:

Η σήψη και η διαφθορά, που ξεχειλίζει, αποδείχνει τα όρια, τη σαπίλα και αντιλαϊκότητα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, που καλείται να υπερασπίσει την πιο άδικη και εγκληματική σε βάρος του λαού πολιτική.

Μια πολιτική και ιδεολογία, που κυρίως για τη διαφθορά μπορεί να διαπαιδαγωγεί τους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Συνεχίζει να συντηρεί το αντιδημοκρατικό καθεστώς στο χώρο των ΣΑ. Ο στόχος της δεν είναι κυρίως η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά η δίωξη του λαϊκού κινήματος. Εκεί ρίχνει το βάρος της.

Αυτό το αποδεικνύουν η οικοδόμηση αυταρχικών μηχανισμών (φακέλωμα, Σένγκεν, Γιουροπόλ), που τη στελέχωση και προώθησή τους αναλαμβάνουν τα ΣΑ, ο μηδαμινός εξοπλισμός και η ελλιπής εκπαίδευση και επάνδρωση των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος.

Το ισχυρότερο και καλύτερα εξοπλισμένο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ είναι τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ (από κει προέρχονται και ορισμένα "μπουμπούκια", που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας).

Η κυβέρνηση περιορίστηκε σε αλλαγή υπουργού Δημόσιας Τάξης. Μ' αυτόν τον τρόπο επιχειρεί, όχι μόνο να αποκρύψει από το λαό τις πολιτικές ευθύνες της, αλλά και, ταυτόχρονα, να επιταχύνει, στο όνομα της δίωξης της εγκληματικότητας και της διαφθοράς στα ΣΑ, νέα αυταρχικά μέτρα σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και του συνδικαλισμού στα ΣΑ.

***

Τέτοια μέτρα αποτελούν και η προώθηση, στα πλαίσια της διατήρησης του αντιδημοκρατικού καθεστώτος, ενός ακόμη στεγανού και ανέλεγκτου από τη Βουλή μηχανισμού, όπως είναι το "αρχηγείο", αλλά και το λεγόμενο "σώμα των αδιάφθορων", που στόχος του, κατά κύριο λόγο, είναι να εξελιχτεί σε μηχανισμό δίωξης κάθε δημοκρατικής φωνής ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών υπαλλήλων πρέπει να φέρει ξανά στην επικαιρότητα για πάλη, το αίτημα του εκδημοκρατισμού των ΣΑ, της κατάργησης των στεγανών που τα διέπει, της κατοχύρωσης πλήρων συνδικαλιστικών ελευθεριών, τις προτάσεις που έχει για την αλλαγή του προσανατολισμού της ΕΛ.ΑΣ στη δίωξη του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος. Είναι ανεπίτρεπτο να επωμίζεται, θελητά ή αθέλητα, τις κυβερνητικές ευθύνες για την αύξηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς στους κόλπους των ΣΑ, για τα τραγικά κρούσματα αυθαιρεσίας ορισμένων αστυνομικών οργάνων, ή να καλύπτει, στο όνομα της "εκτέλεσης διαταγών της υπηρεσίας", το χτύπημα των λαϊκών κινητοποιήσεων και της προγραμματισμένης "εκπυρσοκρότησης" του κυβερνητικού αυταρχισμού.

***

Στα τηλεοπτικά "παράθυρα" της απολογίας για την κατάσταση στα ΣΑ, πρέπει να κάθεται η κυβέρνηση και όχι οι συνδικαλιστές, εν είδει ειδικού εκπροσώπου του υπουργού Δημόσιας Τάξης, στο όνομα της "υπεράσπισης του Σώματος". Για την κατάσταση του "Σώματος", υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και όχι οι αστυνομικοί και το συνδικαλιστικό τους κίνημα, που χρέος του έχει να εκπροσωπεί τους αστυνομικούς υπαλλήλους ως εργαζόμενους, που έχουν κοινά συμφέροντα με τους υπόλοιπους.

Σε αντίθετη περίπτωση και σε συνθήκες έντασης του αυταρχισμού - θα δυναμώσει και μέσα στα ΣΑ - το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών κινδυνεύει να συρθεί στο επίπεδο του αρωγού της κάθε φορά κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό θα οδηγήσει, όχι μόνο σε απογοητεύσεις και απομαζικοποίηση των Ενώσεων, στην αδυναμία να υπερασπίσουν στοιχειώδη δικαιώματα των αστυνομικών υπαλλήλων, αλλά και στην αδυναμία εξασφάλισης αλληλεγγύης από το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Και αυτός θα είναι ο συντομότερος δρόμος, για να χτυπηθεί ολοκληρωτικά αυτή η σημαντική κατάκτηση.

Απ' αυτήν την άποψη, το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

***

Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τη σαπίλα που διέπει τον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό, που αποστολή του έχει πρώτα απ' όλα να επιβάλει διά της βίας την πολιτική της ΟΝΕ, το, βαφτιζόμενο ως "εθνικό", στόχο της πλουτοκρατίας.

Μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το είδος των αξιών, που βοηθά να αναπαραχθούν και αναπτυχθούν μέσα στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ, αυτή η αντιλαϊκή και άδικη αποστολή.

Από τέτοια "Σώματα Ασφαλείας", ασφάλεια αισθάνονται μόνο οι κεφαλαιοκράτες ως κυρίαρχη τάξη.

Η προστασία των εργαζομένων από τους προστάτες της ασφάλειας των πλουτοκρατών θα προέλθει μόνο μέσα από την ένταση των αγώνων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για να στήσουν το δικό τους λαϊκό μέτωπο προστασίας και αντεπίθεσης στη συντηρητική επέλαση, που εγκληματεί και λεηλατεί μόνιμα και νόμιμα τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να δυναμώσει και η πάλη του λαϊκού κινήματος, για την απόκρουση του αυταρχισμού και της παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Να δυναμώσουν τα αιτήματα για εκδημοκρατισμό στα ΣΑ, για πλήρη δημοκρατία και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αστυνομικούς, για διάλυση των ειδικών δυνάμεων καταστολής και για αναπροσανατολισμό των ΣΑ στη δίωξη του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.

Γιάννης ΝΑΚΗΣ

Η επέκταση της διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας διευκολύνεται και τροφοδοτείται από τον αντιλαϊκό προσανατολισμό τους, από το ασφυκτικό καθεστώς των στεγανών, της στρατιωτικοποίησης, του ρουσφετιού, της έλλειψης δημοκρατίας και σωστής διαπαιδαγώγησης στο εσωτερικό τους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ