Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι άσπονδοι φίλοι των φοιτητών

Την ώρα που η χειρότερη και συντηρητικότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης προχωράει σε ευθεία επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της νεολαίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, οι απολογητές της στα ΑΕΙ - ΤΕΙ (βλ. ΠΑΣΠ - ΔΑΠ) βρίσκουν "απροσδόκητα" συμμάχους, στο "παιχνίδι" για το άδειασμα των αγωνιστικών διαθέσεων και την ανώδυνη εκτροπή τους, στους γνώριμους φίλους τους, τα ΕΑΑΚ. Πρόκειται για το γνωστό "τρίδυμο" του φοιτητικού κινήματος, που εδώ και χρόνια, συντονισμένα μεθοδεύει τη διάλυση των συλλόγων και της ΕΦΕΕ, προσπαθώντας να εμποδίσει αγώνες που θα "τα βάζουν" με τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, την ευρωενωσιακή της διάσταση, και προπαντός προσπαθώντας πάντα την απόσπαση του φοιτητικού από το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Από διαφορετικές αφετηρίες και οι "τρεις" καταλήγουν στον ίδιο στόχο.

Μεγάλο ζήλο επιδεικνύουν τελευταία οι διάφορες επονομαζόμενες "αριστερές" και ταυτόχρονα "ανεξάρτητες - αυτόνομες" ομάδες, κινήσεις, συσπειρώσεις, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Στόχος τους η προσπάθεια από τη μια να αποπροσανατολίσουν τους φοιτητές και σπουδαστές από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, τους υπαίτιους για αυτά, αλλά και τους φυσικούς συμμάχους του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος και από την άλλη να χρησιμοποιήσουν μαζικές διαδικασίες συλλόγων - που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον και τις διαθέσεις των φοιτητών - για λογικές κατάργησης των συλλόγων και των δημοκρατικών διαδικασιών τους και υποκατάστασής τους από αυτόκλητες "ανοιχτές Επιτροπές Αγώνα", που σχεδιάζουν τις τυχοδιωκτικές τους εφόδους... στον ουρανό.

Αποκαλυπτικό για τη συμπαιγνία και την ταύτισή τους με τους ΔΑΠ - ΠΑΣΠ είναι το παράδειγμα της κυβερνητικής θέσης για "Ελεύθερη Πρόσβαση" στα ΑΕΙ, με το οποίο το ΠΑΣΟΚ ήρθε και ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα των "αριστεροανεξάρτητων" ΕΑΑΚ και άλλων "κεντροαριστερών" ομάδων. Τι κι αν αυξάνουν οι ταξικοί φραγμοί; Η συνθηματολογία αυτού του χώρου περί "κακού υπουργού" Αρσένη και του νόμου του συμπληρώνει την τακτική τους και αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική σαν σύνολο, κάτι που φυσικά τη συμφέρει.

Εκείνο που έδωσε όμως την αφορμή γι' αυτό το σχόλιο δεν είναι ότι και με το φετινό άνοιγμα των πανεπιστημίων κάποιοι επιδιώκουν έμπρακτα την εκτόνωση των αντιστάσεων και την υπονόμευση των δομημένων φορέων των φοιτητών - σπουδαστών. Εξάλλου ΠΑΣΠ - ΔΑΠ - ΕΑΑΚ ήταν αυτοί που μαζί διαλύσανε τα συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, πριν αυτά ξεκινήσουν (Μάης '97). Το άξιο σχολιασμού είναι η συντονισμένη αντικομμουνιστική επίθεση, που φουντώνει το τελευταίο διάστημα και στους χώρους των ΑΕΙ - ΤΕΙ, ως μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου της κυβέρνησης, και υλοποιείται πότε από τους μηχανισμούς της και πότε από τους κάθε λογής συνοδοιπόρους ή κομπάρσους της.

Αιτία της "ταραχής" που έχει πιάσει όλους τους παραπάνω "άσπονδους φίλους" των φοιτητών είναι το αισθητό δυνάμωμα της παρουσίας της ΚΝΕ σε όλους τους χώρους, η συσπείρωση φοιτητών και σπουδαστών γύρω από τις ΠΚΣ και ο ρόλος που αυτές παίζουν στις μαζικές διαδικασίες. Αυτό είναι που ενοχλεί τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της υποταγής και της τυφλής άρνησης στα πανεπιστήμια. Είναι ο προσανατολισμός του νεολαιίστικου κινήματος που δε θέλουν να συμβαδίζει με το εργατικό. Λογικό είναι από τη μεριά του να ανησυχεί το ΠΑΣΟΚ, φοβούμενο την οργανωμένη οργή της νεολαίας. Γι' αυτό και ετοιμάζει γκάλοπ για τη νεολαία, ειδικές συνεδριάσεις των επιτελείων του και διάφορα άλλα.

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα και κρούσματα είτε ανοιχτού αυταρχισμού, ωμού αντικομμουνισμού και κοινού μετώπου το τελευταίο διάστημα, που δείχνουν καθαρά πως δεν πρόκειται για συμπτώσεις ή "φιλότιμες πρωτοβουλίες".

  • Στα Νυχτερινά Σχολεία της Αθήνας παρεμποδίζεται ωμά η ενημέρωση των μαθητών για κινητοποίηση του Συντονιστικού.
  • Η ΠΑΣΠ στο Σύλλογο του Οικονομικού της Αθήνας πριμοδοτεί έμμεσα τη ΔΑΠ στη Γενική Συνέλευση, την οποία έβλεπε να χάνει, ανασύροντας συνθήματα από το οπλοστάσιο του πιο χυδαίου αντικομμουνισμού.
  • Ο Συνασπισμός στο Σύλλογο του Νομικού Αθήνας επιτίθεται χυδαία στην ΚΝΕ για τη θέση της για τα Ναρκωτικά.
  • Στον ίδιο σύλλογο η ΠΑΣΠ, αφού εκτοξεύει την αντικομμουνιστική της επίθεση, διαφημίζει τα ΕΑΑΚ στους φοιτητές ως "γνήσιους αγωνιστές", σε αντιπαράθεση με την ΠΚΣ, που παίρνει γραμμή από τα γραφεία.
  • ΠΑΣΠ και ΔΑΠ στηρίζουν κοινά πλαίσια σε ΓΣ των ΤΕΙ, για να "απομονώσουν" τις ΠΚΣ.
  • ΕΑΑΚ και ΠΑΣΠ καταθέτουν κοινό πλαίσιο στο ΤΕΙ της Χαλκίδας.
  • Στη Σχολή των Μεταλλειολόγων, όπου τα ΕΑΑΚ έχουν μετατραπεί σε συντηρητικό κατεστημένο, στέλνουν μέλος της ΚΝΕ στο νοσοκομείο και στη συνέχεια κυκλοφορούν ασφαλίτικου τύπου καταγγελία, αντικομμουνιστικού οχετού. Την ίδια ώρα αποσιωπούν επίθεση που τους είχε γίνει λίγες μέρες πριν από "κοινωνικούς αγωνιστές" με κουκούλες και "μολότοφ".

Σε ένα πράγμα όλη αυτή η παρέα έχει έναν κοινό παρονομαστή. Οταν πρόκειται να χτυπηθεί και να συκοφαντηθεί η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, που σήμερα μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση των αγώνων του λαού και της νεολαίας, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της ολιγαρχίας. Είναι "πολλοί" αυτοί που ενοχλούνται από τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αλλά αυτό μάλλον δεν αποτελεί καινούρια είδηση.

Ηρακλής ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ

Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ