Παρασκευή 8 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΣ ΣΕΪΧ - ΣΟΥ
Ιδιώτες συρματοφράζουν τα καμένα!

Σήμα κινδύνου από βουλευτές του ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση στη Βουλή

Θα κηρυχθεί αναδασωτέα η καμένη έκταση του Σέιχ - Σου; Θα αποτρέψει η κυβέρνηση τα οικονομικά συμφέροντα ιδιωτών, ώστε να μην οικοπεδοποιηθεί αυτή η έκταση; Θα ενισχυθεί η δασική υπηρεσία, ώστε να προστατευτεί από τους εμπρηστές το υπόλοιπο δάσος; Και πότε θα γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να προστατευτεί η υγεία και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής;

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.Οι κομμουνιστές βουλευτές, αναφερόμενοι σ' ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος του Σέιχ - Σου στη Θεσσαλονίκη, τονίζουν πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού με την πολιτική της "οπλίζει" τα χέρια των εμπρηστών και των οικοπεδοφάγων. Επισημαίνουν πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκη απαιτούν την άμεση αναδάσωση και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ την ίδια ώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους των πλημμυρών και για την ανάγκη να καθαριστεί η περιφερειακή τάφρος, να ξεμπαζωθούν τα ρέματα και να κατασκευαστούν πρόχειρα φράγματα που θα εμποδίζουν τη διάβρωση του εδάφους.

"Η κυβέρνηση, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, έσπευσε να κάνει διάφορες εξαγγελίες. Υποσχέθηκε τη διάθεση 3 δισ. δραχμών για τη χρηματοδότηση των σχετικών έργων, ενώ διάφοροι υπουργοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι για την "πρόοδο" των έργων. Ωστόσο, η περίοδος των πρώτων φθινοπωρινών καταιγίδων πλησιάζει και τα έργα ουσιαστικά δεν έχουν αρχίσει. Την ίδια ώρα τοπική εφημερίδα δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες που δείχνουν συρματοπλεγμένα ορισμένα τμήματα του καμένου δάσους, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταπατητές και οι οικοπεδοφάγοι έχουν ξεκινήσει το έργο τους... ",κρούουν των κώδωνα κινδύνου οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ.

Εξι "καυτά" ερωτήματα

Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ απευθύνεται στους υπουργούς Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο, Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο και Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικο.

Οι πέντε υπουργοί ερωτώνται από τους κομμουνιστές βουλευτές:

  • Εάν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα η καμένη έκταση και σε ποιο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση.
  • Εάν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αναδάσωσης, προκειμένου να ξεκινήσει η φύτευση την επόμενη φυτευτική περίοδο και εάν όχι πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή τους.
  • Με ποια μέτρα η κυβέρνηση θα αποτρέψει οικονομικά συμφέροντα να παρακάμψουν με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς που θέτει η δασική νομοθεσία και να εξασφαλίσουν την εξαίρεση καμένων εκτάσεων εμφανίζοντάς τες ως ιδιωτικές ή ως μη δασικές, με αποτέλεσμα την οικοπεδοποίησή τους.
  • Εάν έχει δώσει η κυβέρνηση οδηγίες στις αστυνομικές και δασικές υπηρεσίες να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την οικοπεδοποίηση της περιοχής και εάν προτίθεται να διαθέσει το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα στη δασική υπηρεσία, για να προστατέψουν από τους εμπρηστές το υπόλοιπο δάσος.
  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, για να επισπευθούν τα αντιπλημμυρικά έργα και να ολοκληρωθούν αυτά έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και να προστατευτεί η υγεία και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής.
  • Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από την καταστροφή του Σέιχ - Σου, το οποίο εμφανιζόταν σαν το καλύτερα προστατευμένο δάσος και πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την αρνητική εμπειρία, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός αντιπυρικός σχεδιασμός.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ