Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Θέμα πρώτον το... «Ασφαλιστικό»!

Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών - όπου εξετάστηκε χτες και το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας - βάζει πλάτες στην κυβέρνηση να εμπλουτίσει τις ανατροπές κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών κατακτήσεων

Η υπενθύμιση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει άμεσα το φάκελο του Ασφαλιστικού, αναμένεται να υπάρχει στην απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ, το οποίο - εκτός απροόπτου - θα εγκρίνει το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, στις εργασίες που ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση (όπου έχει άλλωστε δημιουργηθεί βάση κοινής συναίνεσης κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ, ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων), αποκτούν το χαρακτήρα του επείγοντος για τις Βρυξέλλες, οι οποίες καθοδηγούν και εποπτεύουν το σύνολο των... μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Εισερχόμενος στην αίθουσα των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) ο Γ. Αλογοσκούφης, έδωσε το στίγμα. Ετσι, στις σύντομες δηλώσεις του αφού ανέφερε ότι πρόκειται να συζητηθεί η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2006»! Αναφερόμενος στην απόφαση της Γιούροστατ, η οποία οδηγεί στην αλλαγή των κανόνων υπολογισμού των στρατιωτικών εξοπλισμών, ο υπουργός επανέλαβε ότι δε θα επιφέρουν κάποια ουσιώδη αλλαγή στα ελλείμματα των επόμενων χρόνων...

Κατά τα αλλά, στις εργασίες των δύο σωμάτων (του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ όπου συμμετέχουν και οι 25, και του ΕΚΟΦΙΝ όπου συμμετέχουν οι 12 χώρες της ευρωζώνης), σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό, οι συζητήσεις των υπουργών θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της εαρινής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Μάρτη. Σύνοδος στην οποία θα επιχειρηθεί να δοθεί νέα ώθηση και δυναμική στην υλοποίηση της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, ώστε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να καταστεί πιο ανταγωνιστικό, στον αγώνα δρόμου που γίνεται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και περιοχών του πλανήτη. Στόχος ο οποίος μοιραία προϋποθέτει τη συρρίκνωνση και τον περιορισμό των εργατικών κατακτήσεων στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά θα συζητηθεί το σχέδιο του Εγγράφου Βασικών Θεμάτων, το οποίο συμπυκνώνει τα μέτρα πολιτικής της ετήσιας έκθεσης προόδου που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Ειδικά για το 2006, δίνεται έμφαση στις ανατροπές στην αγορά εργασίας, με πρόσχημα την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, με στόχο... τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών.

Η αγορά εργασίας βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο και της Εκθεσης «για τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», όπου υπάρχει σχετική πρωτοβουλία της Αυστριακής Προεδρίας. Πρόκειται για δέσμη προτάσεων που στόχο έχουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των ευρωπαϊκών προϊόντων, για μέτρα ενεργειακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο και την υποστήριξη επενδύσεων σε υποδομές μεγάλης κλίμακας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ