Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΡΙΠΗ ΠΤΗΝΩΝ
Αυξάνονται τα κρούσματα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των εμβολιασμών για την κοινή γρίπη, σαν ...κίνητρο στις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες να βρουν το εμβόλιο κατά της γρίπης των πουλερικών

Στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες εναποθέτει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών τις ελπίδες του για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών

Associated Press

Στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες εναποθέτει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών τις ελπίδες του για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών
Αλλα 6 κρούσματα του στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 σε αποδημητικά πουλιά επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς. Πρόκειται για δείγματα που είχαν σταλεί την πρώτη βδομάδα του Μάρτη και αφορούσαν νεκρά πουλιά (κύκνους) που είχαν εντοπιστεί στις περιοχές Αλυκές Επανωμής του Νομού Θεσσαλονίκης, Ηρακλείτσας του Νομού Καβάλας, στο 11ο φυλάκιο του ποταμού Εβρου και στο Πύθιο Διδυμοτείχου του Νομού Εβρου και στον Αγιο Γεώργιο του Νομού Ημαθίας. Μετά και αυτά τα αποτελέσματα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 32.

Χτες επίσης ανακοινώθηκε ότι το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς εντόπισε άλλο ένα δείγμα από την περιοχή Επανωμής του Νομού Θεσσαλονίκης, που φέρει τον υπότυπο Η5 του ιού της γρίπης πτηνών.

Οι ελπίδες των Βρυξελλών

Πάντως, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών εναποθέτει τις ελπίδες του για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών, στις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η πρόταση που έκανε χτες η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Νοσημάτων (ECDC) Σουζάνα Γιάκαμπ για περισσότερους εμβολιασμούς για την κοινή γρίπη σαν ...κίνητρο στις φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν περισσότερα χρήματα, ώστε να βρεθεί το εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών.

Η Σ. Γιάκαμπ, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας, είπε ότι το θέμα της γρίπης των πτηνών παρακολουθείται στενά από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι - σε περίπτωση πανδημίας της γρίπης των πτηνών - θα υπάρχουν τα κατάλληλα εμβόλια, καθώς το 80% των φαρμακοβιομηχανιών δραστηριοποιείται στην Ευρώπη. Απαντώντας στο ερώτημα αν έχουν διατεθεί τα απαραίτητα κονδύλια, η Σ. Γιάκαμπ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση κονδυλίων, ωστόσο, όμως, εξακολουθεί η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον προσδιορισμό των κονδυλίων.

Τέλος, η Σ. Γιάκαμπ χαρακτήρισε επαρκή τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας και αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγητή Αγγελο Χατζάκη.

Εξαπλώνεται

Χθες οι αρχές στην Μιανμάρ (Βιρμανία) ανακοίνωσαν το πρώτο τους «ξέσπασμα» του θανατηφόρου ιού H5N1, καθώς 112 πουλερικά βρέθηκαν νεκρά. Στο Αφγανιστάν, βρέθηκε σε αγροικία της Τζαλαλαμπάντ και στην Καμπούλ ο H5, ωστόσο δε διακριβώθηκε - αν και θεωρείτο «πιθανό» - ότι όντως πρόκειται για το στέλεχος N1. Στις δύο αυτές χώρες της Ασίας, όπου το επίπεδο ανάπτυξης είναι εξαιρετικά χαμηλό, ο κίνδυνος ταχείας διάδοσης θεωρείται μεγάλος: Εκατομμύρια άνθρωποι εκτρέφουν οικόσιτα πτηνά. Κρούσματα του ιού βρέθηκαν και στο βόρειο Καμερούν, συγκεκριμένα στην πόλη Μαρούα, κοντά στη Νιγηρία (όπου επίσης έχουν βρεθεί κρούσματα) το Σάββατο. Στο ευρωπαϊκό έδαφος, διαπιστώθηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Πολωνία, και πιο συγκεκριμένα στη νότια πόλη Τσερναβόντα. Στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα και στελέχη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Κόμματος κατανάλωναν, στο μεταξύ, κοτόπουλο σε μια προσπάθεια «πειθούς» του κοινού ότι τα εγχώρια κοτόπουλα είναι «ασφαλή». Ο διεθνής επίσημος απολογισμός παρέμενε έως χθες στους 97 νεκρούς, βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Νέα κέρδη για τον Ράμσφελντ

Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα «The Independent» αποκάλυψε χθες ότι ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, «έβγαλε» περί τα 5 εκατ. δολάρια πωλώντας μετοχές της εταιρίας «Gilead Sciences», η οποία ανέπτυξε το «Tamiflu», το φάρμακο που σήμερα διανέμει η «Roche» και προβάλλεται ως το «αποτελεσματικότερο» από τα διαθέσιμα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ράμσφελντ, που βρισκόταν στο ΔΣ της «Gilead» από το 1998 έως το 2001 και ήταν πρόεδρός της από το 1997, διατηρεί μετοχές της εταιρίας, αξίας «τουλάχιστον» 25 εκατ. δολαρίων (συνολικά έχει μετοχές αξίας 95,5 εκατ. δολαρίων, γη αξίας άλλων 17 εκατ. δολαρίων, επενδύσεις αξίας 8,1 εκατ. σε εταιρίες βιοτεχνολογίας κλπ.). Το Πεντάγωνο έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία διαβεβαίωσε ότι στη σχέση αυτή δεν υπάρχει «κάτι επιλήψιμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ