Τρίτη 14 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Τιμολόγηση - στήριγμα στην «απελευθέρωση»

Το τιμολόγιο μεταφοράς και αεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθορίζει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, προκειμένου να προωθήσει την πρακτική πλευρά της απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς, στο πλαίσιο των διατάξεων του πρόσφατου νόμου, ο οποίος προβλέπει την έκδοση των σχετικών αποφάσεων για να ενεργοποιηθεί πλήρως.

Με την απόφαση καθορίζονται οι τιμές - και περιγράφεται ο τύπος διαμόρφωσής τους - για τις διελεύσεις του φυσικού αερίου και, όπως σημειώνει το υπουργείο, «ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στην αγορά φυσικού αερίου και εξυπηρετείται ο στόχος για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού για τα 900MW, με τον οποίον θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας».

Η εμπλοκή των ηλεκτροπαραγωγών έχει να κάνει με τη χρήση φυσικού αερίου από τις μελλοντικές μονάδες και το κατά πόσο τους «συμφέρει» να τις δημιουργήσουν. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι δεν αρκεί η εξασφαλισμένη απορρόφηση της πλειοψηφίας της παραγωγής τους με προνομιακές τιμές, αλλά αξιώνουν διαρκώς όλο και ευρύτερες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Μία από αυτές έχει να κάνει με το κόστος χρήσης του συστήματος μεταφοράς του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, προκειμένου να στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών, φροντίζει και σ' αυτήν την περίπτωση να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ