Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συμπράξεις κερδών

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) παρουσιάζονται απ' την κυβέρνηση της ΝΔ ως η πολιτική της επόμενης τριακονταετίας στο χώρο της Υγείας. Και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε πολλές φορές ότι με τις ΣΔΙΤ θα γίνουν τρεις μεγάλες μονάδες Υγείας, «που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ». Κατά τον υπουργό Υγείας θα δοθούν για εκμετάλλευση στους επιχειρηματίες όλοι οι τομείς εκτός της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας και των εργαστηρίων.

Ελα, όμως, που οι επιχειρηματίες σκέφτονται αλλιώς: Μόλις, χτες, μια εταιρία οικονομικών πληροφοριών για το χώρο της Υγείας δημοσιοποίησε έκθεσή της, στην οποία αναφέρεται στις ΣΔΙΤ, σημειώνοντας: «Η έστω και με χαμηλούς ρυθμούς σύγκλιση του επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς λειτουργεί για τους επιχειρηματίες του τομέα Υγείας ως μοχλός πίεσης για διαρκή βελτίωση και αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Και προχτές ο πρόεδρος Ιδρύματος, που λειτουργεί νοσοκομείο με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, ζήτησε διεύρυνση της συνεργασίας με δημόσια νοσοκομεία, αφού ήδη εξασφάλισε την ενοικίαση ορισμένων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε δημόσιο νοσοκομείο.

Οι ΣΔΙΤ, λοιπόν, στο χώρο της Υγείας φαίνεται να παίρνουν την καθολική υποταγή του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι αν βάλουν στη δούλεψή τους το έμπειρο και ικανό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων - και μάλιστα μέσα από ελαστικές εργασιακές σχέσεις - τότε θα κάνουν χρυσές δουλιές και τα κέρδη τους θα απογειωθούν.

Μόλις χτες αποκαλύφθηκε ότι τα περιθώρια των καθαρών κερδών στο χώρο της Υγείας είναι τετραπλάσια σε σχέση με τη μέση επίδοση της Ελληνικής Οικονομίας. Δηλαδή, κάθε επένδυση στο χώρο της Υγείας σημαίνει σιγουριά στις αποδόσεις των κεφαλαίων, αφού το τοπίο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδεικνύεται το ιδανικότερο για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτό μεταφράζεται σε νέα βάρη στο ελληνικό νοικοκυριό, που ήδη πληρώνει σε ζεστό χρήμα το 46,5% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Ιδού και η επιβεβαίωση που έρχεται απ' τη Θεσσαλονίκη, όπου προχτές έγινε το συνέδριο «Υγεία και Κοινωνική Αλληλεγγύη 2007 - 2013». Στα συμπεράσματα αναφέρεται επί λέξει: «Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για τη νέα προγραμματική περίοδο στην Υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη θα διακρίνονται από ορισμένα καινοτόμα στοιχεία: Η περιστολή των ανορθολογικών δαπανών θα βοηθηθεί, μεταξύ άλλων, από επιμέρους Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στις υποστηρικτικές δραστηριότητες, από παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και από την αξιοποίηση ιδιαιτέρως αξιόλογων ακινήτων».

Ολες αυτές οι επιδιώξεις βρίσκονται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών. Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - χωρίς την επιχειρηματική δραστηριότητα - που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στην ώρα της ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύξει υπηρεσίες πρόληψης και αγωγής υγείας. Ας το θέσουν στην ημερήσια διάταξη των διεκδικήσεών τους.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενικευμένες ανατροπές με εργαλείο τις ΣΔΙΤ(2013-12-07 00:00:00.0)
Ζωή για όσους έχουν να πληρώσουν(2012-10-19 00:00:00.0)
Διπλός «θεμέλιος λίθος» στη Μίκρα(2007-07-24 00:00:00.0)
ΟΧΙ στις αντιλαϊκές συμπράξεις στην Υγεία(2007-03-10 00:00:00.0)
Στόχος η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης(2006-12-31 00:00:00.0)
Διεκδικούν το υγιές «φιλέτο»(2006-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ