Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δικάζεται σήμερα ο δήμαρχος Στ. Μπενετάτος για τις χαφιεδοκάμερες
  • Στο πλευρό του δημάρχου ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο
  • Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά δικάζεται σήμερα Τετάρτη ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, που διώκεται γιατί, το Γενάρη του 2004, μαζί με φορείς και κατοίκους της πόλης απενεργοποίησαν δύο κάμερες παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί εντός των ορίων της πόλης και παρεμπόδισαν τη λειτουργία και την εγκατάστασή τους.

Ηταν μια συμβολική πολιτική πράξη που είχε ως στόχο τη διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κατοίκων της πόλης, αφού, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, περίτρανα έχει αποδειχθεί ότι όπου τοποθετήθηκαν κάμερες παρακολούθησης με το άλλοθι της ρύθμισης της κυκλοφορίας, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την παρακολούθηση πολιτικών και συνδικαλιστικών πράξεων (πορείες, απεργίες, συλλαλητήρια).

Στο πλευρό του δημάρχου βρίσκεται και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, το οποίο με ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δήμαρχο, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «διώκεται για την αυτονόητη στάση του να υπερασπιστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα πολιτών». Το ΔΣ καταδικάζει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, επαναβεβαιώνει της θέλησή του να μη δεχτεί μηχανισμούς παρακολούθησης στην πόλη της Νίκαιας και καλεί τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο στον διωκόμενο δήμαρχο.

Του πρέπει τιμή, αντί δίωξης

Με ανακοίνωσή της για το μέγα αυτό ζήτημα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», επισημαίνει ότι η λειτουργία των καμερών παρακολούθησης και καταγραφής (σύστημα C4i), ήταν και είναι ένας μηχανισμός αντιδημοκρατικός, κατασταλτικός αλλά και παράνομος, που στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα και προσβάλλει την αξιοπρέπεια του πολίτη επειδή:

  • Οι κάμερες αυτές παρακολουθούν και καταγράφουν προσωπικά δεδομένα, πολλές φορές ευαίσθητα. Αυτό αποδείχτηκε επανειλημμένα, από την καταγραφή λαϊκών κινητοποιήσεων, από την όλη διαδικασία κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για τις κάμερες (14/9/2005), καθώς και από τα συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες εργαζομένων του ΥΠΕΧΩΔΕ στο χώρο του Κέντρου Ελέγχου των καμερών, ότι λάμβαναν εντολές παρακολούθησης λαϊκών κινητοποιήσεων, από τις καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων που έπεφταν θύματα παρακολούθησης κλπ.
  • Ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στη Βουλή παραδέχτηκε ότι οι κάμερες του συστήματος C4i καταγράφουν τις δραστηριότητες των πολιτών.
  • Παραβιάζονται τα άρθρα 5 παρ. 1, 9, και 9Α του Συντάγματος καθώς και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που απαγορεύουν την παρακολούθηση και την καταγραφή πολιτικών, συνδικαλιστικών και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων των πολιτών.

«Επομένως - συνεχίζει η ανακοίνωση - οι ενέργειες του δημάρχου, των δημοτών, καθώς και των φορέων του δήμου, κινούνται μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους, υπαγορεύονται από το αίσθημα υπεράσπισης των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Αποτελούν πράξεις υπεράσπισης».

Και συμπληρώνει: «Επιβεβαιώθηκε από τη ζωή, ότι οι κάμερες παρακολούθησης και το σύστημα C4i, που εγκαταστάθηκαν με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός παρακολούθησης του λαού, των ατομικών και συλλογικών δραστηριοτήτων του. Αποτελούν εξάρτημα της αστυνομοκρατίας, της παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων που φουντώνουν».

Παρακάτω υπογραμμίζει ότι καμιά δίκη, καμιά καταστολή δεν μπορεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού τις χαφιεδοκάμερες. «Γι' αυτό, καθολικό είναι το αίτημα του ελληνικού λαού για το ξήλωμα όλου του συστήματος C4i. Αυτό εξάλλου φάνηκε και από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας που στέκεται στο πλευρό του δημάρχου. Οι υπερασπιστές των δικαίων των πολιτών δεν πρέπει να διώκονται, αλλά αντίθετα πρέπει να τιμώνται» καταλήγει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ