ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με τη «φιλοσοφία» της πρότασης για αλλαγή μείγματος και στην ΕΕ

Με προβολή της απήχησης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που συναντά σε κύκλους της ΕΕ η πρόταση για τροποποίηση του μείγματος διαχείρισης, που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εγχώριο αστικό πολιτικό σκηνικό, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, βασικό συστατικό της οποίας είναι η κλιμάκωση της επίθεσης στους λαούς. Πράγματι, στην ΕΕ γίνεται συζήτηση για αλλαγή του μείγματος. Σαν «πρεσβευτής» αυτής της πρότασης ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ το Σαββατοκύριακο μεταβαίνει σε Ισπανία και Ιταλία.

Μιλώντας στον ρ/σ «Αλφα» ο Π. Σκουρλέτης είπε για την κυβέρνηση ότι «ουδέποτε αμφισβήτησε τη φιλοσοφία, τον πυρήνα αυτής της πολιτικής», που σχετίζεται με τη δυνατότητα στήριξης απ' τον κρατικό κορβανά της καπιταλιστικής κερδοφορίας, κρύβοντας ότι οι ανάγκες των καπιταλιστών για επενδύσεις καθιστούν επιβεβλημένη αυτή την πολιτική στο πλαίσιο της εξουσίας του κεφαλαίου. Αλλωστε, παρόμοια πολιτική προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν προβάλλει την άποψη για «μείωση» του χρέους, αλλαγή του τρόπου πληρωμής του. Εξοικονόμηση κρατικών κεφαλαίων για επενδύσεις θέλει.

Ο Π. Σκουρλέτης δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια δεν σχετίζονται μεταξύ τους, όταν μια απλή ανάγνωση της πρώτης κάνει καθαρό ότι είναι διαθέσιμη στο βαθμό που προχωρά η υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στα μνημόνια. Αλλωστε, για να ολοκληρωθούν οι δανειακές συμβάσεις και να πάρει τα λεφτά το ελληνικό κράτος, έπρεπε πρώτα να υπογραφούν τα μνημόνια.

«Συναντίληψη» στις διάφορες ...επαφές

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του προέτρεψε την κυβέρνηση να δράσει, αξιοποιώντας τη διαμάχη στο εσωτερικό της ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης, οριοθέτησε μάλιστα σαν «απέναντι στρατόπεδο» την άποψη που κατά κύριο λόγο υπερασπίζεται σήμερα η Γερμανία, αφήνοντας για μια ακόμα φορά την εξουσία των μονοπωλίων στο απυρόβλητο. «Δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Αφορούν συνολικά την επόμενη μέρα για την Ευρώπη. Το έχουμε αντιληφθεί αυτό; Η Γαλλία δεν συζητά με το δικό της τρόπο - και το πέτυχε σε ένα μεγάλο βαθμό - την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας; Η Ιταλία δεν είναι το ίδιο ακριβώς; Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών και των μεγεθών, πρέπει να δούμε πού υπάρχουν κοινά συμφέροντα, πού μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αντιφάσεις και του απέναντι στρατοπέδου, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε σήμερα ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση μετά από χρόνια για την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής, που έχει περιθωριοποιήσει συνολικά την Ευρώπη στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε.

Βεβαίως το μείγμα διαχείρισης που υπερασπίζεται με φανατισμό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιλαϊκό, όπως και της συγκυβέρνησης, άλλωστε σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, η αντιλαϊκή θύελλα μαίνεται. Ιδιαίτερα σε περικοπές δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό που κάλυπταν κάποιες λαϊκές ανάγκες.

Ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ακόμα ότι «τα αυτιά σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο ανοιχτά απ' ό,τι ήταν πριν από δύο και τρία χρόνια», ότι εάν επιλεγεί τελικά η «νεοφιλελεύθερη δογματική ακαμψία (...) δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα που θα τα βρει σκούρα (...) συνολικά η Ευρώπη θα τα βρει». Και πρόσθεσε: «Σας πληροφορώ ότι στις επαφές που έχουμε εμείς ακούγεται (σ.σ. η πρόταση αυτή). Ακούγεται και υπάρχει διάθεση να συζητηθούν αυτά τα θέματα (...) Εννοώ επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επίσημες, ανεπίσημες, ινστιτούτα, εκπροσώπους θεσμικών οργάνων (...) τις κάθε είδους επαφές».

Αρχισαν τα όργανα...

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να φουντώνει ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ των συνιστωσών για το ποιοι θα συνθέσουν τα ψηφοδέλτιά του και ποιοι θα στελεχώσουν μια μελλοντική κυβέρνηση. Οι «γέννημα - θρέμμα» ΣΥΡΙΖΑίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις «επεκτατικές» τάσεις των πρώην ΠΑΣΟΚων αλλά και πολλών άλλων που τελευταία χτυπούν την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί απ' αυτούς άλλωστε όπως έχει φανεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις απειλούν πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου με εκτοπισμό απ' τη Βουλή. Με τη σειρά τους οι ΠΑΣΟΚογενείς κραδαίνουν τις εκλογικές τους επιδόσεις σαν απόδειξη της δύναμης που «καταθέτουν» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ονοματολογία - υποβολιμαία καταγγέλλουν πολλοί - δίνει και παίρνει με συνέπεια πολλές τοπικές οργανώσεις του κόμματος να εκδίδουν πανομοιότυπες ανακοινώσεις διάψευσης των φημολογιών. Η κατάσταση ανάγκασε και τον υπεύθυνο οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκη, να απαντήσει, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής υποψηφίων που αφορά στα αρμόδια όργανα και διαμηνύοντας «ας μη "χαίρονται" πρόωρα διάφοροι και εμείς μην πέσουμε στην παγίδα να χάσουμε 4 μήνες συζητώντας ποιος να 'ναι και ποιος όχι».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Γέφυρες σε πολλούς και κατ' αρχάς στον ΣΥΡΙΖΑ

Γέφυρες σε πολλές κατευθύνσεις, και κατ' αρχάς στον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, καθώς του έχουν φύγει ή αποστασιοποιούνται μια σειρά στελέχη του κόμματος και πολλοί εκτιμούν ότι θα βρίσκεται εκτός Βουλής μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας αργά προχτές το βράδυ στο STAR, απηύθυνε πρόσκληση στους Ραχήλ Μακρή, Χρήστο Ζώη και Μιχάλη Γιαννάκη να επιστρέψουν στους ΑΝΕΛ. Επανέλαβε ότι η συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να γίνει μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, φρόντισε να εστιάσει στο πόσα κοινά σημεία βρίσκει να υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας τους ΑΝΕΛ στο κάδρο μιας συγκυβέρνησης με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ συμπεριέλαβε στα υπό συζήτηση ονόματα για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό του Κώστα Καραμανλή.

«Εκείνο που προέχει είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία και τη δημοκρατία της και μετά τις εκλογές, με μια ισχυρή κυβέρνηση - το πιθανότερο του ΣΥΡΙΖΑ - και με τους ΑΝΕΛ σε ρόλο ρυθμιστή και εγγυητή για σειρά σοβαρότατων ζητημάτων, μπορούμε να δούμε πρόσωπα για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και εκείνο του Κώστα Καραμανλή», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Καραμανλή «εθνικό κεφάλαιο», ενώ προηγούμενα, στην ίδια εκπομπή, τον κατηγορούσε προσωπικά για στήριξη «μνημονιακών πολιτικών»! Επιπλέον, σημείωσε πως ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα μπορούσε να διευκολύνει με την παραίτησή του την προσφυγή στις κάλπες.

Για δε τον ΣΥΡΙΖΑ προέταξε τη μεταξύ τους σύγκλιση σε μια σειρά θέματα όπως τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους και την αναγκαιότητα διαγραφής μέρους του. Στην παρατήρηση περί προγραμματικών διαφορών ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ, ο Καμμένος αντέτεινε ότι στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ έχει υιοθετήσει και θέσεις των ΑΝΕΛ. Τόνισε με έμφαση πως «έχουν κάνει βήματα και αυτοί», ενώ πρόσθεσε ότι «όπου δεν συμφωνούμε, δεν είναι ανάγκη να τα λύσουμε όλα».

Αναφορικά, εξάλλου, με δήλωση του ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά, περί «διολίσθησης» του κόμματος σε μνημονιακές θέσεις, ο Καμμένος αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοια διολίσθηση.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Δηλώνει ότι δεν αποσύρεται

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για δύο offshore εταιρείες που φέρεται να του ανήκουν και να εμπλέκονται σε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα δε φεύγει από την ηγεσία του κόμματός του.

Την Κυριακή δήλωνε ότι θα κάνει τις επιλογές του, ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου ...λάμψει η αλήθεια. Κάτι που ερμηνεύτηκε ως πρόθεση παραίτησης από την ηγεσία του ΛΑ.Ο.Σ.

Ωστόσο, χτες το απέκλεισε: «Το όλο θέμα είναι προσωπική μου υπόθεση και δεν αφορά το κόμμα. Αυτό εννοούσα με τη φράση μου στην ανακοίνωση που αφορά την "απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος". Τέλος, τονίζω και κάνω σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την ηγεσία του κόμματος».

Το προηγούμενο διάστημα πολλά λέγονταν για επιστροφή Καρατζαφέρη στη ΝΔ ή κάποιου είδους εκλογική συμπαράταξη μαζί της. Σήμερα, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις off shore, και καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν και για νέες αποκαλύψεις τις επόμενες μέρες σε βάρος του, μια σειρά αστικά επιτελεία αποκλείουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το πρόβλημα προέκυψε από ανώνυμη καταγγελία (σ.σ. πριν από ένα χρόνο), μέσω της οποίας αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, διατηρεί δύο υπεράκτιες εταιρείες που φέρεται ότι ανήκουν στον ίδιο και σε συγγενικά του πρόσωπα και στις οποίες εμβάστηκαν 1,65 εκατ. ευρώ από μεσάζοντες της εταιρείας «Eurocopter», υπόθεση που ερευνά η Εισαγγελία Αθηνών.

Ως μεσάζοντες για την υλοποίηση της σύμβασης εμφανίστηκαν δύο εταιρείες η KESTREL και η MALWERN. Οι μίζες φέρεται ότι έφτασαν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε έμβασμα που πιστώθηκε στην υπεράκτια εταιρεία MALWERN (με έδρα τον Παναμά) από το 2000 έως το 2008 σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η εταιρεία στο νησί Jersey. Τα εμβάσματα προέρχονταν από τις λιβανέζικες εταιρείες COPSI SAL και MEDIFIN SAL που ανήκουν στο μεγαλομέτοχο της EUROCOPTER.

Από μεσάζοντα της EUROCOPTER, σύμφωνα με την μέχρι τώρα εισαγγελική έρευνα, φέρεται ότι η εταιρεία «Catalina International» συμφερόντων Καρατζαφέρη έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1,650 εκατ. ευρώ και σχετίζονται με την αγορά των ελικοπτέρων «Super Puma».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ