ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απογείωση της ολοήμερης εμπορευματοποίησης

Ξεκινά αύριο η ολοήμερη λειτουργία. Με τα έσοδα απ' την ολοήμερη λειτουργία θα γίνονται προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και θα πληρώνονται οι εφημερίες και οι υπερωρίες

Με 25 νοσοκομεία ξεκινά αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, η λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία που θα σημάνει την παραπέρα λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων που θα έχουν ίδια έσοδα για να προσλαμβάνουν προσωπικό και να εξοικονομούν τα λειτουργικά τους έξοδα, που θα έπρεπε να καλύπτονται εξ ολοκλήρου απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται άγρια χαράτσια στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, ενώ αναβαθμίζονται οι δυνατότητες των ασφαλιστικών εταιρειών για την είσοδό τους στα δημόσια νοσοκομεία με όρους των συμβολαίων τους προς τους «πελάτες - ασθενείς».

Μετά από πολλές επαναδιατυπώσεις υπογράφτηκε τελικά στις 25.11.2010 η κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, που προβλέπει ο νόμος 3868/2010 για την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στην ουσία, αποτελεί επέκταση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και «στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου». Τα 25 νοσοκομεία - με την προοπτική της επέκτασης σε όλα - απ' τα οποία θα αρχίσει η ολοήμερη λειτουργία είναι:

Στην Αττική: «Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας», «Γεννηματάς» Αθήνας, «Ερυθρός», Κρατικό Νίκαιας, «Τζάνειο», «Αττικόν», «Μεταξά», και «Θριάσιο».

Στη Θεσσαλονίκη: «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ, και «Θεαγένειο». Επίσης, στην ολοήμερη λειτουργία θα πάρουν μέρος τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας Ιωαννίνων, Ρίου και Ηρακλείου Κρήτης καθώς και τα νοσοκομεία Καβάλας, Βόλου και Χανίων.

Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία: «Ιπποκράτειο» Αθήνας (καρδιολογικό), «Ελενα Βενιζέλου» (γυναικολογικά), «Σωτηρία» (πνευμονολογικά), «Αγιοι Ανάργυροι» (ακτινοθεραπείες) και «Αλεξάνδρα» (μαστός, γυναικολογικά, πυρηνική ιατρική).

Η δαπάνη για την ιατρική επίσκεψη, τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, που πραγματοποιούνται πέραν του τακτικού ωραρίου, βαρύνει το Ταμείο του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρεία ή την πληρώνει ο ίδιος ο ασθενής σε περίπτωση που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, κατά τον ίδιο τρόπο καλύπτονται και οι επιπλέον πράξεις - π.χ. ένας υπέρηχος - που θα χρειαστούν μετά από μια ιατρική επίσκεψη. Οι τιμές για τις παραπάνω πράξεις είναι αυτές που ορίζονται απ' το τιμολόγιο του Δημοσίου.

Πρόσθετες κλίμακες στα χαράτσια

Στις αμοιβές για ιατρικές επισκέψεις ισχύουν κατά βάση όσα ίσχυαν απ' το 2001 για τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία με τις εξής διαφορές. Τώρα προστέθηκαν οι συντονιστές διευθυντές (με 80 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 30 ευρώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία) και οι επιμελητές Γ'. Δηλαδή, η κυβέρνηση μπάζει στο παιγνίδι της εμπορευματοποίησης και τους ειδικευόμενους.

Η αμοιβή για την επίσκεψη, διαμορφώνεται ως εξής:

Για τους πανεπιστημιακούς: Καθηγητές 90 ευρώ, αναπληρωτές καθηγητές 75 ευρώ, επίκουροι καθηγητές 60 ευρώ, λέκτορες 45 ευρώ. Για τους ειδικευμένους γιατρούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης: Συντονιστές διευθυντές 80 ευρώ, διευθυντές 75 ευρώ, επιμελητές α΄ 60 ευρώ, επιμελητές β΄ 45ευρώ, επιμελητές γ΄ 30 ευρώ. Για τους γιατρούς των άλλων νοσοκομείων Συντονιστές διευθυντές 55 ευρώ, διευθυντές 50 ευρώ, επιμελητές α΄ 40 ευρώ, επιμελητές β΄ 30 ευρώ, επιμελητές γ΄ 20 ευρώ. Για ειδικευμένους γιατρούς των άγονων περιοχών 30 ευρώ για κάθε επίσκεψη. Μια ακόμα διαφορά με τα ισχύοντα απ' το 2001 είναι η εξής: Καταργήθηκε η μικρή επέμβαση αξίας 100 ευρώ και προβλέπεται μόνο η μεσαία επέμβαση με χρέωση 150 ευρώ, η οποία καταβάλλεται επιπλέον του νοσηλίου και των υλικών.

Πιλότος για την αυτοχρηματοδότηση

Απ' τις ιατρικές επισκέψεις 60% παίρνει ο ίδιος ο γιατρός και το 40% παρακρατείται απ' το νοσοκομείο. Επίσης, υπάρχει μια κλιμακωτή απόδοση μέρους των εσόδων σε όσους συμμετέχουν στις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις. Κλιμακωτή είναι και η παρακράτηση εσόδων απ' τα νοσοκομεία στις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις: Στα βιοπαθολογικά και αιματολογικά εργαστήρια το ποσοστό είναι 50%, στα εργαστήρια ανατομίας και κυτταρολογίας 55% και στα εργαστήρια απεικόνισης (π.χ. αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες) το ποσοστό φτάνει στο 70%

Ποσοστό 10% των παραπάνω εσόδων που παρακρατούνται απ' τα νοσοκομεία αποδίδεται στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) για την «πρόσληψη και αμοιβή του επικουρικού προσωπικού των υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ, για την αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού και για την αμοιβή των επιπλέον, πέραν των αρχικά προβλεπόμενων, εφημεριών, των φορέων ευθύνης της ΥΠΕ», σύμφωνα με την ΚΥΑ. Επίσης, «ποσοστό 20% των ανωτέρω εσόδων της ΥΠΕ δύναται να αποδίδεται απ' την ΥΠΕ σε άλλη ή άλλες, για την κάλυψη ανάλογων επιτακτικών αναγκών».

Ετσι λοιπόν προχωρά η διαβόητη «αυτοχρηματοδότηση του συστήματος». Δηλαδή, οι επιπλέον - και απαραίτητες για την ασφάλεια των ασθενών - εφημερίες ή υπερωρίες θα πληρώνονται από ίδια έσοδα για να καλυφθούν οι άγριες περικοπές του προϋπολογισμού. Επίσης, απ΄ τα ίδια έσοδα θα προσλαμβάνεται επικουρικό και όχι μόνιμο προσωπικό.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Συναινετική στρατηγική στις ανατροπές

Τη συναίνεση της ΝΔ στις επώδυνες για τα λαϊκά στρώματα ανατροπές στο χώρο της Υγείας έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ομολογεί διά του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου ότι έχει «συγκρουσιακές επιλογές» απέναντι στους εργαζόμενους του χώρου. Η δικομματική στρατηγική πιστοποιήθηκε χτες σε, υπό τον υπουργό και υφυπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο και Μιχάλη Τιμοσίδη αντίστοιχα, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν έντεκα πρώην υπουργοί Υγείας. Εξι του ΠΑΣΟΚ (Π. Αυγερινός, Γ. Φλώρος, Απ. Κακλαμάνης, Δ. Κρεμαστινός, Αν. Πεπονής, Κ. Γείτονας) και πέντε της ΝΔ (Μ. Γιαννάκου, Γ. Σούρλας, Δ. Σιούφας, Ν. Κακλαμάνης και Δ. Αβραμόπουλος).

Τόσο απ' την πλευρά της κυβέρνησης όσο και απ' την πλευρά της αντιπολίτευσης χαρακτηρίστηκε σημαντική η συνάντηση και εκφράστηκε η ευχή να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως η Παιδεία. Για τη γέννηση της ιδέας της Εθνικής Στρατηγικής στην Υγεία μίλησε ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ ο Μ. Τιμοσίδης είπε ότι με τις υποδείξεις που έγιναν αρχίζει ένας εθνικός διάλογος που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα θέματα σημαντικά.

Στο τραπέζι τέθηκαν θέματα όπως: Η «μεταφορά του ΙΚΑ στο ΕΣΥ», θέματα των προμηθειών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πολιτική στο Φάρμακο κ.λπ., όπου, όπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις ή όσα είπαν κατ' ιδίαν εξερχόμενοι οι πρώην υπουργοί Υγείας, κοινός παρονομαστής είναι οι άγριες περικοπές σε παροχές, επειδή «υπάρχει υπερβολική δαπάνη». Μεταξύ των άλλων, λοιπόν, συμφωνήθηκε να γίνει ενημερωτική προσπάθεια, για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων, να γίνουν συγχωνεύσεις νοσοκομείων, με εξαιρέσεις όπως στα νησιά ή εκεί που υπάρχουν «μεγάλοι όγκοι» νοσοκομείων.

Η επόμενη συνάντηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, θα έχει ένα και μόνο θέμα «τη συμφωνηθείσα και ήδη νομοθετημένη μεταφορά των Μονάδων Υγείας του ΙΚΑ και γενικά των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ».

Ερχεται «σκούπα»

Στο μεταξύ, είναι έτοιμο το «νομοσχέδιο - σκούπα» με διάφορες διατάξεις - μεταξύ των οποίων και η «ένταξη των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ», που αναμένεται να εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, που, πιθανώς, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Τον ανατρεπτικό - σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων - χαρακτήρα των ρυθμίσεων, ομολόγησε εμμέσως χτες ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο «Μέγκα»: «Οι επιλογές, που κάνουμε είναι επιλογές συγκρουσιακές ως προς τη βάση του προβλήματος», για να προσθέσει υποκριτικά ότι ταυτόχρονα είναι και «επιλογές διευθέτησης σε σχέση με τους ανθρώπους».

Ακόμα, ο υπουργός ανέφερε ότι θα νομοθετηθεί ένας διοικητής να μπορεί να διοικεί περισσότερα του ενός νοσοκομεία. Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, αφού επανέλαβε ότι αυτό το θέμα θα εξεταστεί μετά τη σύνταξη του υγειονομικού χάρτη τον Απρίλη, πρόσθεσε: «Εχουμε την επιλογή ένα νοσοκομείο μικρό να το μετατρέψουμε σε νοσοκομείο ειδικευμένο σε μία ασθένεια και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο της περιοχής».

Κάλεσμα στους γιατρούς του ΙΚΑ να πάρουν μέρος μαζικά στη 48ωρη απεργία του κλάδου σήμερα και αύριο, αλλά και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο κεντρικό κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς, απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) του ΙΚΑ (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ). Η παράταξη υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι με αφορμή την κρίση και το μνημόνιο, το ΙΚΑ δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση από την ίδρυσή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παροχές συντάξεων και Υγείας προς τα εκατομμύρια ασφαλισμένων του και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και οι γιατροί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ