ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένη η κατάσταση

Στις ΗΠΑ ο Παλαιστίνιος Προέδρος Μ. Αμπάς, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει την επέκταση των εποικισμών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε απαισιόδοξο κλίμα, ιδιαίτερα μετά τη λεκτική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ λίγες ώρες νωρίτερα, αναμενόταν, το βράδυ, η συνάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Λευκό Οίκο. Ο Αμπάς, σύμφωνα με διαρροές συνεργατών του, θα ζητήσει από τον Μπαράκ Ομπάμα να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Επίσης, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα και του Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντουλάχ, αναμενόταν να παρουσιάσει στον Ομπάμα μια, ελαφρώς τροποποιημένη, εκδοχή της «αραβικής πρωτοβουλίας» του 2002, προσπαθώντας να ενισχύσει την αναγκαιότητα επίλυσης του Παλαιστινιακού, εντάσσοντάς το σε μια συνολική αραβο-ισραηλινή διευθέτηση. Σύμφωνα με αναλυτές, η αμερικανική πλευρά διάκειται θετικά απέναντι στην «αραβική πρωτοβουλία».

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι όσες μικρο-αλλαγές ή «ανταλλάγματα» προσφερθούν από τους Αραβες, πυλώνας της «πρωτοβουλίας» παραμένει η άνευ όρων αποχώρηση του Ισραήλ από το σύνολο των αραβικών εδαφών που κατέλαβε το 1967, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Και οι ισραηλινές κυβερνήσεις, μέχρι σήμερα, έχουν κατηγορηματικά απορρίψει μια τέτοια προοπτική.

Επιπλέον, τα πνεύματα οξύνθηκαν εκ νέου, χθες, καθώς ώρες πριν την άφιξη Αμπάς στο Λευκό Οίκο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντονεπαναδιατύπωνε την αναγκαιότητα «άμεσου παγώματος κάθε εποικιστικής δραστηριότητας». Η ισραηλινή αντίδραση δεν άργησε και δεν ήταν η συνήθης για τα δεδομένα αβρότητας των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων. Το Τελ Αβίβ κατέστησε σαφές ότι η επέκταση των υπαρχόντων εποικισμών θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή ή εξαίρεση.

Επιπλέον «αγκάθια»

Η ατμόσφαιρα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων βάρυνε περαιτέρω και από την πρώτη συζήτηση, χθες, στο ισραηλινό Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου που πρότεινε το ακροδεξιό κόμμα «Ισραελ Μπεϊτένιου» του υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν, το οποίο ποινικοποιεί τις εκδηλώσεις μνήμης για την «Νάκμπα» (την εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948) και επισείει ακόμη και τρίχρονη κάθειρξη για όσους συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού ενέκρινε, σε πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο, τροφοδοτώντας περισσότερες καταγγελίες και οργή από έναν νόμο που το ΚΚ Ισραήλ χαρακτήρισε «βαθιά ρατσιστικό» και «κερκόπορτα για περαιτέρω καταστολή και αυταρχισμό σε βάρος της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ».

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί η εκτέλεση του Αμπεντ Νατζίντ Νταοντίν, σημαίνοντος στρατιωτικού στελέχους της «Χαμάς», που καταζητούνταν 14 χρόνια, από τον ισραηλινό στρατό στη Χεβρώνα της Δ. Οχθης. Η «Χαμάς» ορκίστηκε εκδίκηση με ανακοίνωσή της.

ΗΠΑ
Πόλεμος παντού και επ' αόριστον

Παρατείνεται η παρουσία του αμερικανικού στρατού στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μία δεκαετία ακόμη... και η συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράκ για αποχώρηση μέσα στο 2012 πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων. Στην προαναγγελία για την εμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και φυσικά στο νέο μεγάλο πολεμικό μέτωπο, το Αφγανιστάν, για μια ακόμη δεκαετία, προέβη χτες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Τζορτζ Κέισι σε ενημέρωση δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών έκανε σαφές ότι «η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή είναι μέρος της δέσμευσης των ΗΠΑ να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές και την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια ένα στρατό που θα αριθμεί 1,1 εκατ. προσωπικό»! «Οι σημερινές προκλήσεις θα αλλάξουν ριζικά στο μέλλον τον τρόπο που λειτουργεί ο αμερικανικός στρατός»... τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, αποφεύγοντας φυσικά να αποσαφηνίσει το πώς θα κατανεμηθούν οι αμερικανικές δυνάμεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν μετά το 2012. Πάντως κατά τις πληροφορίες περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ, μάλλον επ' αόριστον.

Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση ακόμη 1 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία «μεγαθηρίων πρεσβειών» στο Πακιστάν αλλά και το Αφγανιστάν, κάτι που μαρτυρά την πρόθεση των ΗΠΑ να παραμείνουν στις δύο αυτές χώρες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φρίκη!

Φωτογραφίες που ελήφθησαν στην ιρακινή φυλακή του Αμπου Γκράιμπ και που η δημοσιοποίησή τους απαγορεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλύπτουν τους βιασμούς και τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν οι κρατούμενοι, όπως αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ», που επιβεβαίωσε το περιεχόμενό του από τον Αντόνιο Ταγκούμπα, Αμερικανό στρατηγό. Οι φωτογραφίες είναι φρικιαστικές. Κάποιες εξ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, δείχνουν έναν Αμερικανό στρατιώτη που φαίνεται πως βιάζει μια κρατούμενη και άλλες δείχνουν ένα διερμηνέα να βιάζει έναν Ιρακινό κρατούμενο. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 είδαν το φως της δημοσιότητας αντίστοιχες φωτογραφίες με θύματα κρατούμενους στο Αμπου Γκράιμπ και έκαναν το γύρο του κόσμου. Η καταδίκη των μεθόδων του αμερικανικού στρατού ήταν καθολική και εξαιρετικά έντονη.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι άμαχοι σε διασταυρούμενα πυρά

Από τις χτεσινές επιθέσεις στην Πεσαβάρ
Από τις χτεσινές επιθέσεις στην Πεσαβάρ
ΛΑΧΩΡΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Το γεγονός ότι ο πακιστανικός λαός βρίσκεται εγκλωβισμένος σε διασταυρούμενα πυρά, στον πόλεμο που εξελίσσεται μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των «Ταλιμπάν», επιβεβαίωσε η χθεσινή ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των «Ταλιμπάν», από τον εκπρόσωπο του ηγέτη τους Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, της πολύνεκρης επίθεσης την Τετάρτη στη Λαχώρη, που στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους - μεταξύ των οποίων και αρκετοί άμαχοι - ενώ είχε σαν αποτέλεσμα περισσότεροι από 250 να τραυματιστούν. Οπως δήλωσε με τηλεφώνημά του σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν», η βομβιστική επίθεση στο κτίριο της αστυνομίας στη Λαχώρη, ήταν «η απάντηση στις επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού στην κοιλάδα Σουάτ, που σκοτώνει αθώους ανθρώπους».

Η επίθεση της Τετάρτης στη Λαχώρη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Πουντζάμπ, που αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό - πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό κέντρο της χώρας, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για την ενδεχόμενη ανάγκη κήρυξης του πολέμου εναντίον των «Ταλιμπάν» και στην υπόλοιπη χώρα πέρα από την κοιλάδα Σουάτ και τις περιοχές των φυλών, κάτι που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για το λαό.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες οι βομβιστικές επιθέσεις. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε ανοικτή αγορά στο Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν. Ακολούθησαν άλλες τρεις εκρήξεις, αφότου τρεις βομβιστικές επιθέσεις προκάλεσαν νωρίτερα σήμερα τουλάχιστον 10 νεκρούς και περίπου εκατό τραυματίες στην πόλη Πεσαβάρ. Επίσης έκρηξη μιας ισχυρής βόμβας συγκλόνισε την πόλη Ντέρα Ισμαήλ Χαν στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ προχώρησε στην επικήρυξη 21 ηγετικών στελεχών των «Ταλιμπάν», με αμοιβή που ξεκινά από 12.400 δολάρια και φτάνει έως και τις 62.000 για τον επικεφαλής των δυνάμεων της κοιλάδας Σουάτ, Μαουλάνα Φαζλουλάχ.

Καταγγελία του ΚΚ Πακιστάν

Οπως καταγγέλλει το ΚΚ Πακιστάν, στόχος των επιθέσεων των «Ταλιμπάν» ήταν και το σπίτι του μέλους της ΚΕ του κόμματος γιατρού Σαφίκ Αχμέντ, που κάηκε απο τους «Ταλιμπάν» και μετά βομβαρδίστηκε από τον πακιστανικό στρατό. Η οικογένειά του, όπως σημειώνεται, είχε διαφύγει πριν 2 μέρες ασφαλής, ενώ ο ίδιος μετά από πολλές απειλές έχει εγκαταλείψει τη χώρα του και βρίσκεται στην Ελλάδα. Το ΚΚ Πακιστάν χαρακτηρίζει το κάψιμο του σπιτιού του στελέχους του, ως πράξη κατά των ειρηνικών ανθρώπων και σημειώνει ότι σε αυτό συμβάλλουν και οι δύο πλευρές, «Ταλιμπάν» και κυβερνητικός στρατός.

Στο μεταξύ στο Αφγανιστάν, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν το «έργο» του δήθεν «εκδημοκρατισμού» και ειρήνευσης της χώρας, ανακοινώνοντας το θάνατο 35 «ανταρτών των "Ταλιμπάν"», εκ των οποίων οι 29 υποστηρίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους σε σφοδρές μάχες στα ανατολικά της χώρας, ενώ οι έξι σκοτώθηκαν μετά την πυροδότηση εκρηκτικών που έφεραν στο σώμα τους στην επαρχία Πακτίκα.

  • Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε τέμενος στην πόλη Ζαχεντάν, στο Σιστάν - Μπαλουχιστάν στα σύνορα με το Πακιστάν, όπως ανέφερε το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ