ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Αντικομμουνιστική δίωξη

Ποινική δίωξη κίνησαν οι αρχές της Λιθουανίας σε βάρος του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας Αλγκιντρας Παλέτσκις, γιατί σε δηλώσεις του αμφισβήτησε την «επίσημη» εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στο Βίλνιους, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα. Σήμερα υπάρχουν μαρτυρίες πρωταγωνιστών, αλλά και ιατροδικαστικές γνωματεύσεις, που αποδεικνύουν ότι οι διαδηλωτές δε σκοτώθηκαν από τους άντρες του σοβιετικού στρατού, όπως είναι η «επίσημη» λιθουανική εκδοχή. Ο Α. Παλέτσκις, σε συνέντευξή του και αναφερόμενος στα γεγονότα του '91, είχε πει τη φράση «όπως φαίνεται τώρα, τότε κάποιοι έριξαν στους δικούς τους». Γι' αυτήν τη φράση κι ενεργοποιώντας τον αντικομμουνιστικό νόμο, που αντιιστορικά κάνει λόγο για «κατοχή» της Λιθουανίας από την ΕΣΣΔ και τιμωρεί όσους αμφισβητούν τη «σοβιετική κατοχή», οι αρχές της Λιθουανίας κίνησαν δίωξη σε βάρος του Α. Παλέτσκις.

Η νέα αυτή δίωξη έρχεται να συμπληρώσει τις «δημοκρατικές» πρακτικές, που κυριαρχούν πλέον στην «ευρωπαϊκή» Λιθουανία, όπου μόλις την περασμένη βδομάδα οι δημοτικές αρχές του Βίλνιους απαγόρευσαν τη διαδήλωση του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια, στην ακρίβεια, για τη διεκδίκηση αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις.


Ι. Π.

ΗΠΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ
Ντελάλης του κεφαλαίου

Οι ουρές των ανέργων πολλαπλασιάζονται στις ΗΠΑ

Associated Press

Οι ουρές των ανέργων πολλαπλασιάζονται στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εάν άκουγε κανείς την ομιλία για την «Κατάσταση του έθνους» του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τα μελιστάλαχτα λόγια του προς τους Ρεπουμπλικανούς αλλά και προς την Κίνα και άλλες αναδυόμενες δυνάμεις ότι ο «κόσμος άλλαξε», θα νόμιζε ότι η οικονομία έχει ανακάμψει και ανθεί και η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ κερδίζει τους πολέμους και προωθεί την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των λαών!

Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δε συμβαίνει. Η καπιταλιστική κρίση είναι βαθιά, με θύματα τους εργαζόμενους. Τα επίσημα επίπεδα ανεργίας είναι κολλημένα κοντά στο 10%, ενώ το 47% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει πλήρη απασχόληση. Οι κατασχέσεις και η φτώχεια σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο στρατός συνεχίζει να δίνει πολέμους απομυζώντας ολοένα και περισσότερα αστρονομικά ποσά από τα ομοσπονδιακά κονδύλια, συμβάλλοντας τα μάλα στην κρίση συσσώρευσης του χρέους.

Ο νέος «μετριοπαθής κεντρώος», το καινούργιο προφίλ που λανσάρει ο Ομπάμα για τις ανάγκες των προεδρικών εκλογών του 2012, έδειξε να μην ασχολείται με αυτές τις «λεπτομέρειες», προτείνοντας το απόλυτο πάγωμα οποιασδήποτε δαπάνης εκτός των αμυντικών - μόλις 78 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αποτελεί απορίας άξιο λοιπόν, πώς τα διεθνή ΜΜΕ είδαν ότι «προτείνει περικοπές σε όλα εκτός των κοινωνικών δαπανών»... Προφανώς εξαιτίας της «προετοιμασίας» που είχε γίνει ότι η ομιλία του θα έχει ως επίκεντρο την απασχόληση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω των ομοσπονδιακών δαπανών και το μύθο της σύγκρουσής του με τους Ρεπουμπλικανούς για τις δαπάνες και τη λήψη μέτρων τιθάσευσης του χρέους.

Οντως, ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του, μπροστά στην άνοδο νέων βιομηχανικών δυνάμεων - όπως η Ινδία και η Κίνα - να μην αποθαρρύνονται, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν την πιο ευημερούσα οικονομία του κόσμου. «...Ναι, ο κόσμος άλλαξε. Ο αγώνας για τις θέσεις εργασίας είναι πραγματικός. Ομως αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Αυτό πρέπει να μας χαλυβδώνει», τόνισε, καλώντας συνάμα τους Ρεπουμπλικανούς να υποστηρίξουν τις επενδύσεις «για να καινοτομήσουμε, να εκπαιδευτούμε και να οικοδομήσουμε καλύτερα απ' ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος».

Ο Ομπάμα βεβαίως έκανε λόγο για «επώδυνες περικοπές» σε κοινωνικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων και των κύριων προγραμμάτων περίθαλψης και ασφάλισης, όπως το Medicare, το Medicaid και την Κοινωνική Ασφάλιση (Social Security). Οι προϋπολογισμοί των πολιτειών ειδικά για την Παιδεία περιορίζονται, τα δημόσια σχολεία κλείνουν, οι απολύσεις εκπαιδευτικών είναι κατά χιλιάδες, τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια αυξάνονται.

Ταυτόχρονα παρουσίασε την ατζέντα του ως «πλασιέ του κεφαλαίου» και σε απόλυτη αρμονία με τους Ρεπουμπλικανούς: τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την απλούστευση του φορολογικού κώδικα και, φυσικά, την ανάγκη της υιοθέτησης του πενταετούς προγράμματος παγώματος των εγχώριων δαπανών. Εξάλλου, όπως τόνισε, «νέοι νόμοι δεν θα υιοθετηθούν παρά μόνο με την υποστήριξη Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών. Θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου».

Οσο για τους πολέμους... τα αμερικανικά στρατεύματα ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στο Ιράκ «με το κεφάλι ψηλά», ενώ η ηγεσία της «Αλ Κάιντα» στο Πακιστάν βρίσκεται «υπό τη μεγαλύτερη πίεση που έχει βρεθεί ποτέ από το 2001». Για το Αφγανιστάν ο Ομπάμα ανέφερε ότι «έχουμε σκληρές μάχες μπροστά μας» (βλέπε αιματοχυσίες).

ΡΩΣΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Αποπομπές και προειδοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ.--

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονική βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας και ύστερα από σοβαρές επικρίσεις που δέχθηκε από τα Μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προχώρησε στην αποπομπή υψηλόβαθμου αξιωματούχου αρμόδιου για την ασφάλεια στις μεταφορές και χαρακτήρισε «παθητική» τη στάση των αστυνομικών του αεροδρομίου. Συνολικά 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 8 ξένοι από την Αυστρία, το Τατζικιστάν, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας για να καθησυχάσει τους επιχειρηματίες πως η Ρωσία είναι ασφαλής χώρα για τις επενδύσεις τους, ο Μεντβέντεφ απέπεμψε τον Αλεξέι Αλεξέγιεφ, αρμόδιο για την ασφάλεια στις μεταφορές του υπουργείου Εσωτερικών. Αποστρατεύτηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Ρασίντ Νουργκαλίγιεφ, ο διοικητής του αεροδρομίου καθώς και δύο υποδιοικητές του.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να επιδείξει αδιάλλακτη στάση, ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε χτες σε δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν θα συνομιλήσει με τρομοκράτες, πρόσθεσε όμως πως η κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε να μιλήσει με πολιτικούς ηγέτες. Εξάλλου είναι γνωστό πως οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ρωσίας θα εκμεταλλευτούν τέτοιες ενέργειες για να στραφούν κατά του λαού παίρνοντας μέτρα κατά των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων του. Και ενώ κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της πολύνεκρης επίθεσης, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δράστες πιθανότατα δεν προέρχονται από την Τσετσενία, αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Τα Μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να εικάσουν πως πιθανή περιοχή προέλευσης των δραστών είναι η Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν, του Βόρειου Καύκασου.

Τέλος, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Βλαντιμίρ Κουκακόφ, πρόεδρο της επιτροπής της ρωσικής Ανω Βουλής (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας), μέρος των τρομοκρατών που είχαν αποσταλεί στη Μόσχα το Δεκέμβρη για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στις γιορτές του Γενάρη έχει ήδη συλληφθεί από τα τέλη Δεκέμβρη.

ΧΙΛΗ
Σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Φαρμάκου

H πρόθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα, στη Χιλή, να φέρει νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τον Εθνικό Οργανισμό Προμήθειας Φαρμακευτικού Υλικού συναντά την αντίδραση των εργατικών συνδικάτων, προς το παρόν κυρίως από το χώρο της Υγείας, κομμάτων της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ΚΚ Χιλής.

Το συγκεκριμένο κρατικό ίδρυμα έχει την ευθύνη για την αγορά και τη διαχείριση των φαρμάκων και του ιατρικού υλικού που προορίζεται για τα δημόσια υγειονομικά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.ά. Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης θα σημάνει το χτύπημα των όποιων δυνατοτήτων υπήρχαν για τους εργαζόμενους για κάποια βασικά φάρμακα, που διατίθεντο δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Προς το παρόν το σχέδιο νόμου είναι προς συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής, ωστόσο φορείς του λαϊκού κινήματος υπογραμμίζουν ότι και το ζήτημα της Υγείας εντάσσεται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει η κυβέρνηση Πινιέρα, όπως έχει συμβεί εδώ και χρόνια με την Παιδεία, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τις τηλεπικοινωνίες.

Οι φορείς των εργαζομένων δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού για τα φάρμακα, ώστε να μην υπάρξει άλλο ένα πλήγμα στα λαϊκά δικαιώματα. Και στη Χιλή όπως και στη χώρα μας, η αστική τάξη και το κεφάλαιο έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας και φυσικά καθοριστικής σημασίας, που μπορεί να βάλει φρένο, θα είναι ο συντονισμένος αγώνας πρώτα απ' όλα της εργατικής τάξης και των άλλων εκμεταλλευόμενων στρωμάτων για Υγεία λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, αγώνας που δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με τη συνολική ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ