ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΣΕ ΚΑΙ «ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ»
Διεθνής Διάσκεψη στο Παρίσι

Με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του ΠΣΕ και την πρώτη μαζική διεθνή καμπάνια του το 1950 υπό την ονομασία «Εκκληση της Στοκχόλμης» το ΠΣΕ από κοινού με τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Νομικών (IADL) διοργανώνει στις 18-20 Ιούνη στο Παρίσι διεθνή διάσκεψη με θέμα: «Η επικαιρότητα της έκκλησης της Στοκχόλμης στην πάλη για την κατάργηση των πυρηνικών και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής». Στη Διάσκεψη θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ). Το ΠΣΕ θα εκπροσωπήσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκετελεστικός Γραμματέας του και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ την IADL η πρόεδρός της Jeanne Mirer από τις ΗΠΑ.

Η «Εκκληση της Στοκχόλμης», με τις 450 εκατομμύρια υπογραφές της παγκοσμίως, απαιτούσε τότε την κατάργηση όλων των Πυρηνικών, την επιβολή μηχανισμού ελέγχου στην υλοποίησή της και την καταδίκη όσων θα επιδίωκαν πρώτο πυρηνικό πλήγμα ως εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας. Η καμπάνια αγκαλιάστηκε πλατιά και διεθνώς και αποτέλεσε σημείο αιχμής στην αντιπαράθεση με τον Ιμπεριαλισμό. Και στην Ελλάδα. Ξεχωριστή περίπτωση υπήρξε αυτή του Νίκου Νικοφορίδη και των συντρόφων του που συνελήφθησαν «γιατί μάζευαν υπογραφές για την Ειρήνη», «δικάστηκαν» και εκτελέστηκαν στις 5 Μαρτίου 1951 στην Θεσσαλονίκη.

ΟΝΔΟΥΡΑ
Κλιμάκωση των δολοφονιών

Η καταστολή δε λυγίζει το κίνημα αντίστασης στην συγκαλυμμένη δικτατορία
Η καταστολή δε λυγίζει το κίνημα αντίστασης στην συγκαλυμμένη δικτατορία
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

To όργιο των δολοφονιών συνεχίζεται στην Ονδούρα με τελευταίο θύμα ακόμη ένα δημοσιογράφο. Μόλις μερικές μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη εκδήλωση του πραξικοπήματος «άγνωστοι» δολοφόνησαν τον διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου Canal 19, Λουίς Αρτούρο Μοντραγκόν.

Πρόκειται για τον ένατο κατά σειρά δημοσιογράφο που δολοφονείται από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του «προέδρου» Πορφίριο Λόμπο Σόσα, στις 27 Ιανουαρίου. Παράλληλα, «άγνωστοι» δολοφόνησαν με μία σφαίρα στο κεφάλι, σε ξενοδοχείο του Σαν Πέδρο Σούλα, τον Ρόλαντ Βαλνσουέλα, μέλος της κυβέρνησης του Μανουέλ Σελάγια και επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος Αειφόρου Ανάπτυξης, ενώ η αστυνομία το ερευνά ως «ποινικό έγκλημα»

Επίσης, «άγνωστοι» αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Χοσέ Λουίς Μπακεδάνο, ΓΓ της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων της Ονδούρας - CUTH και στέλεχος του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRP, ενώ σε ανάλογη απόπειρα δολοφονίας κατά του αντιπροέδρου του Συνδικάτου STIBYS Πορφίριο Πόνσε, δολοφονήθηκε ο γαμπρός του Οσκαρ Μολίνα, και τραυματίστηκαν σοβαρά, ο πατέρας του και η αδελφή του. Τέλος, σειρά απειλών κατά της ζωής του δέχεται επίσης ο πρόεδρος του FNRP Κάρλος Ρέγιες.

Πάντως, η εκστρατεία τρομοκρατίας που εντείνεται εκ νέου τις τελευταίες μέρες, δεν μπορεί να κάμψει το λαϊκό κίνημα που ετοιμάζεται για νέο γύρο κινητοποιήσεων. Παράλληλα, το FNRP είχε προγραμματίσει για χθες μεγάλη καμπάνια συλλογής υπογραφών στα βορειοδυτικά της Τεγκουσιγκάλπα για την προσφυγή σε δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας. Στόχος είναι η συλλογή 1.200.000 υπογραφών μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, ενώ ήδη στις τρεις καμπάνιες από τα τέλη Μάη έχουν συλλεχθεί 549.743 υπογραφές.

Ιμπεριαλιστική συγγνώμη

Ο σοφός λαός συνήθως λέει ότι η «μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα ψέμα». «H αλήθεια για τη Ματωμένη Κυριακή» κατά την αμερικανική εφημερίδας «New York Times» «είναι ότι έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης κατέληξε εν τέλει σε συμπέρασμα άξιο μιας δημοκρατίας».

Το «συμπέρασμα» ήταν η περισσότερο από 38 χρόνια μετά έκθεση της επιτροπής Μαρκ Σάβιλ - για τα γεγονότα της 30ής Γενάρη του 1972 στην περιοχή Μπογκσάιντ του Ντέρι στη Βόρεια Ιρλανδία - που απλώς επιβεβαιώνει αυτό που όλοι γνώριζαν: το έγκλημα του βρετανικού στρατού, που άνοιξε πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών που τόλμησαν και πραγματοποιούσαν πορεία υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων στον κατεχόμενο από τα βρετανικά στρατεύματα θύλακα στην Ιρλανδία.

Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, δεν πρόκειται καν για τη μισή αλήθεια παρά για μια απάτη. Στην πραγματικότητα, τα χρόνια της κατοχής, που ουσιαστικά δεν έχουν τελειώσει, καθώς η Βόρεια Ιρλανδία συνεχίζει να αποτελεί βρετανική επαρχία, και κυρίως τα χρόνια των ταραχών που ακολούθησαν, καθώς τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής» αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για την εξέγερση του πληθυσμού σηματοδοτήθηκαν από ρουκέτες και πυραύλους που εκτοξεύονταν σε έναν άμαχο πληθυσμό από έναν τεράστιο και παντοδύναμο στρατό, που είχε επικεντρώσει τις δυνάμεις του σε αυτόν το μικρό θύλακα. Στην περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι καν ζήτημα υπολογισμού των απωλειών αν, και ας αναφερθεί ότι μόνο την Κυριακή αυτή δεκατρείς διαδηλωτές, επτά εκ των οποίων έφηβοι, έπεσαν νεκροί και 14 τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων πέθανε αργότερα.

Ολα αυτά αποτελούν «ψιλά γράμματα» για τους «New York Times» που συνεχίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «έκανε κάτι που οι πολιτικοί ουδέποτε κάνουν. Ζήτησε συγγνώμη». «Για λογαριασμό της κυβέρνησης, ζητώ συγγνώμη», είπε ο Κάμερον. Και όλως τυχαίως η αναφορά στη δήλωση σταματά εκεί για την αμερικανική εφημερίδα. Εντούτοις, η πλήρης δήλωσή του συνέχιζε ότι «επρόκειτο για κάποια μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας» που «ενήργησαν λανθασμένα», ξεπλένοντας έτσι το βρετανικό ιμπεριαλισμό.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Στη «δαγκάνα» του ΔΝΤ

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.--

Τριετές δάνειο συνολικού ύψους 45 δισ. δολαρίων αναγκάστηκε χτες να πάρει η δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε μολονότι διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο και είναι μία από τις πρώτες χώρες του κόσμου σε εξαγωγή διαμαντιών...

Η πρώτη δόση, ύψους 6,5 δισ. δολαρίων θα δοθεί τον Ιούλιο με υποτιθέμενο στόχο (όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας) να βελτιωθούν οι υποδομές της χώρας στο δημόσιο τομέα και να «μειωθεί» ο πληθωρισμός που σήμερα τρέχει με 13% στο 8% μέχρι τέλος του χρόνου.

Οι δυσμενείς για τους εργαζόμενους της χώρας όροι του δανείου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, εντούτοις, η συνταγή της άγριας λιτότητας είναι πάνω κάτω η ίδια παντού: απολύσεις, ισοπέδωση των εργασιακών και εργατικών δικαιωμάτων, λιτότητα, μείωση αποδοχών...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Τουλάχιστον 16 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε στο ορυχείο του Σαν Φερνάντο στην Αμάγκα, στην επαρχία της Αντόκια, περίπου 70 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές ενώ η υπηρεσία αντιμετώπισης εθνικών καταστροφών ανακοίνωσε ότι οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων είναι «σχεδόν μηδαμινές».

Ο απολογισμός συνεπώς είναι προσωρινός ενώ ακόμη είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες όσον αφορά τον αριθμό των εγκλωβισμένων καθώς, όπως τόνισαν αξιωματούχοι, η έκρηξη σημειώθηκε την Τετάρτη στις 22.00 τοπική ώρα, την ώρα αλλαγή βάρδιας... Οσο για τα αίτια της έκρηξης «ερευνώνται», ενώ ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε χαρακτήρισε το δυστύχημα «ως μεγάλη τραγωδία». Πάντως, οι «τραγωδίες» είναι συχνές στην Κολομβία, που είναι από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής άνθρακα. Περίπου ένα χρόνο πριν, έκρηξη μεθανίου σε ορυχείο και πάλι στην επαρχία Αντόκια είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ εργαζόμενοι και το 2007 έκρηξη, και πάλι σε ορυχείο στη βορειοανατολική Κολομβία, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30 εργαζόμενους.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Κινητοποιήσεις των δημόσιων υπαλλήλων

AΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου Φερνάντο Λούγκο να θέσει βέτο στο νομοσχέδιο που προβλέπει τη μείωση του ωραρίου των δημόσιων υπαλλήλων από 8 σε έξι ώρες και απαιτώντας τη καταβολή των κατώτερων αποδοχών για περίπου 40.000 δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν το λαμβάνουν, διαδήλωσαν χτες το απόγευμα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν το πρωί με τη συγκέντρωση έξω από τη Γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι θα συνεχίσουν καθώς πρόκειται για δικαίωμα των εργαζομένων, που καταργήθηκε από τη δικτατορία του Αλφρέντο Στρέσνερ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει ότι το βέτο για τη μείωση των ωρών εργασίας αποτελεί μέσο για την «υλοποίηση της καταβολής των κατώτερων αποδοχών για τους εργαζόμενους» αλλά και τη «διασφάλιση της επαγγελματικότητάς της».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Υπό έλεγχο ιδιωτική τράπεζα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τον προσωρινό έλεγχο της Banco Federal, την οποία διηύθυνε ο συνιδρυτής και διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Globovision, Νέλσον Μετζεράνε ανέλαβαν οι αρχές, όπως ανακοίνωσε η εποπτική αρχή τραπεζών της Βενεζουέλας - (Sudeban) . Η Banco Federal έκλεισε προσωρινά, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος έλεγχος, καθώς υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για τραπεζικές απάτες, παράβαση των όρων για το ανώτατο όριο επενδύσεων στο βιομηχανικό τομέα, αλλά και σημαντικά προβλήματα ρευστότητας όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Sudeban Εντγκαρ Ερνάντες.

Δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθεί να ασκήσει έλεγχο στον τραπεζικό τομέα και έχει λάβει μέτρα όπως το προσωρινό κλείσιμο ή ακόμη και την ανάληψη του ελέγχου, εντούτοις η υπόθεση της Banco Federal λαμβάνει διαστάσεις, καθώς η τράπεζα ανήκει στους ίδιους ιδιοκτήτες του δικτύου Globovision. Το δίκτυο αυτό είναι ένα από τα προπύργια της αντίδρασης που ουκ ολίγες φορές έχει πρωταγωνιστήσει σε ενέργειες πρόκλησης χάους ακόμη και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Απρίλη του 2002.

Εξάλλου, οι εισαγγελικές αρχές καταζητούν τόσο τον ιδιοκτήτη Μετζεράνε που φυγοδικεί και βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ επίσης φυγοδικεί και ο πρόεδρος του Globovision, Γκιγιέρμο Σουλοάγα, εναντίον του οποίου την προηγούμενη βδομάδα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της τοκογλυφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ