ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, προετοιμάζονται για την Πανελλαδική Σύσκεψη κόμματα και συνιστώσες

Αιχμές, υπονοούμενα και έμμεσες απειλές συνθέτουν το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ, που πορεύεται εν μέσω εντατικών διαβουλεύσεων προς την Πανελλαδική Σύσκεψη το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιούλη και την Οργανωτική Συνδιάσκεψη το φθινόπωρο, με τις συνιστώσες να εργάζονται για την εκπόνηση των προτάσεών τους. Εως τα μέσα Ιούλη, αναμένεται και η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για την εκλογή νέας ΠΓ και νέου γραμματέα, ζητήματα που επίσης αποτελούν αντικείμενο έντονων διεργασιών στο εσωτερικό του, ενώ δεν αποκλείεται για τη θέση του γραμματέα να προταθεί στέλεχος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», η οποία, ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται με κανένα αντάλλαγμα να υποχωρήσει από το αίτημά της για ανακαθορισμό της πολιτικής του κόμματος.

Την εσωκομματική αντιπαράθεση τροφοδότησαν, με συνεντεύξεις που παραχώρησαν την Κυριακή, ο Αλ. Αλαβάνος («Βήμα») και ο Αλ. Τσίπρας («Ελευθεροτυπία»).

Η δήλωση του Αλ. Αλαβάνου, πως αν οι πολιτικοί χώροι είναι «περικλεισμένα εδάφη» τότε «χρειάζεται να ξεπερνάμε τα όρια με τόλμη, να ρίχνουμε τα συρματοπλέγματα», σχολιάστηκε όχι θετικά στην Κουμουνδούρου, στελέχη της οποίας έλεγαν πως «αυτή την ώρα τέτοιες ασάφειες που επιτρέπουν σκέψεις για άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά βοηθάνε». Ενώ σαν «λάδι στη φωτιά» εκλήφθηκε η αναφορά του σε «συγκαλυπτική, εξωραϊστική και επιφανειακή προσέγγιση των αποτελεσμάτων», η αποστροφή του πως «η αριστερά δεν καθοδηγείται από εταιρείες δημοσκοπήσεων», πως «η ηγεσία έχει την τέχνη να ενώνει, όχι να διχάζει (...) η σύγχυση σε ηγετικό επίπεδο είναι σύμπτωμα και αιτία παρακμής» και η εκτίμηση πως «τα μέλη μας συμμετέχουν στη διεργασία των κεντρικών πολιτικών στόχων, όχι να τους πληροφορούνται την τελευταία στιγμή ως επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ο Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «λάθος» το να «βλέπουμε τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ανταγωνιστική σχέση» και επανέλαβε ότι διεκδικεί κόκκινη κάρτα για να ψηφίσει στη Συνδιάσκεψη, ενώ διαμήνυσε πως «από τη στιγμή που στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία λειτουργούμε ως ΣΥΡΙΖΑ, το κέντρο λήψης αποφάσεων είναι η Γραμματεία του». «Παράπονα υπάρχουν κι απ' την άλλη πλευρά», συμπλήρωσε με νόημα...

Κληθείς να σχολιάσει σενάρια που θέλουν τον Ν. Κωνσταντόπουλο αποφασισμένο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, αλλά και τα όσα του καταλόγισε, ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε: «Να του ευχηθώ καλή επιτυχία» και «Δεν έχω να απαντήσω τίποτα στον κ. Κωνσταντόπουλο».

Ο Αλ. Τσίπρας, με τη σειρά του, προειδοποίησε πως: «Αν κανείς από όσους θητεύουν κοντά τρεις δεκαετίες σε δημόσιους ρόλους δεν παραμερίσει, εγώ δεν θα μείνω για πολύ να παριστάνω τον κούκο που μάταια προσπαθεί να φέρει την άνοιξη».

Υπερασπίστηκε τη στάση του έως σήμερα, λέγοντας ότι «είμαι υπόλογος» απέναντι στα μέλη του ΣΥΝ και «ο πρόεδρος του ΣΥΝ διεκδίκησε το αυτονόητο για το κόμμα που εκπροσωπεί, βάσει των όρων λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ στην ερώτηση τι επιδιώκει ο Αλ. Αλαβάνος, απάντησε «ειλικρινά δεν έχω καταλάβει». Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ακραίες και παράλογες» τις γραμμές, που η μία λέει διάλυση του ΣΥΝ χάριν του ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη το αντίστροφο. Ακόμα, έκανε λόγο για «κλειστές γραφειοκρατίες που αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών» και διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να δεχτώ ούτε πραξικοπήματα, ούτε αιφνιδιασμούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προανήγγειλε δομικές αλλαγές στο κόμμα του, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να λειτουργούν επικαλυπτόμενα πολλά και διαφορετικά κέντρα, χωρίς να συντίθεται ο λόγος τους, δεν μπορεί να λειτουργούν οι τάσεις ως μηχανισμοί δημόσιας αντιπαράθεσης ή με συγκοινωνούντα δοχεία νομής αξιωμάτων».

Πάντως, σε όλες του τις παρεμβάσεις, ο Αλ. Τσίπρας διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Η ανταλλαγή «πυρών» επικρίθηκε από τον Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος, σε δήλωσή του, αναφέρει: «Ο Αλέκος και ο Αλέξης είναι συνυπεύθυνοι. Αντί να ανταλλάσσουν "καρφιά", οφείλουν να συνεργαστούν». Ο Φ. Κουβέλης, στον «Αθήνα 9.84», εκτίμησε ότι τα πράγματα έχουν οδηγηθεί «προς το χειρότερα» στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και εντόπισε το πρόβλημα στην «έλλειψη ικανότητας επικοινωνίας με το σύνολο των απόψεων που διακινούνται και αναπτύσσονται στο εσωτερικό του Συνασπισμού», ενώ σχετικά με την κάρτα μέλους στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Εάν η κάρτα μέλους αποτελεί το προανάκρουσμα και την προπαρασκευή για το μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα, τότε πρέπει να σας πω ότι είμαι αντίθετος».

Για «μικρή υποχώρηση», από την οποία θα ήταν «λάθος να βγουν ετοιμασμένα εδώ και καιρό συμπεράσματα», έκανε λόγο στην «Αυγή» ο Π. Λαφαζάνης, ενώ υπερασπίστηκε για τον ΣΥΝ τις «δημιουργικές συνθέσεις», δήλωση που ενδεχομένως αντανακλά την πορεία των διεργασιών για την εκλογή νέων οργάνων στο κόμμα. Για «δυνάμεις που σαν έτοιμες από καιρό, σαν να προσδοκούσαν αυτό το αποτέλεσμα», οι οποίες «τροφοδότησαν ένα κλίμα διχαστικό, διαλυτικό, μηδενιστικό», έκανε λόγο στην ίδια εφημερίδα ο Γ. Δραγασάκης. Στην αρθρογραφία σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αναπτύσσεται από τις σελίδες της «Αυγής», διατυπώνεται πλήθος απόψεων από τάσεις, μεμονωμένα στελέχη ή ομάδες στελεχών του ΣΥΝ. Εντονα φαίνεται να επανέρχεται το ζήτημα της περιοδικότητας στα κομματικά αξιώματα και για πλαφόν στις βουλευτικές θητείες. Εντονη και η κριτική που αρκετοί ασκούν στον Αλ. Αλαβάνο, γράφοντας ότι «έχει μεγάλη ευθύνη για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε (...) όπως είπε στις εκλογές δεν φάνηκε ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους. Μόνο που ο ίδιος έσπευσε να σφραγίσει αυτή την ομοιότητα με τον πιο καθαρό τρόπο», αλλά και για «συντριπτική ηθική απονομιμοποίηση».


ΣΚΑΝΔΑΛΟ «SIEMENS»
Νέο ένταλμα σύλληψης για Μ. Χριστοφοράκο

Εξοδο «διαφυγής» αναζητά το ΠΑΣΟΚ

Και δεύτερο ένταλμα σύλληψης, εξέδωσε εις βάρος του Μ. Χριστοφοράκου ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός. Το ένταλμα αυτό αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη το 2003 για την προμήθεια του συστήματος C4I και με βάση αυτό, ο πρώην διευθυντής της «SIEMENS Ελλάς» κατηγορείται για απάτη κατά συναυτουργία με το άλλο πρώην διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, Διονύση Δενδρινό.

Σήμερα, αναμενόταν να αποσταλεί στις γερμανικές αρχές, κάτι που σημαίνει ότι θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, έγινε, προκειμένου να πιεστούν ακόμα περισσότερο οι γερμανικές δικαστικές αρχές και να εκδώσουν τον Μιχάλη Χριστοφοράκο στη χώρα μας. Χθες, τον τελευταίο, τον επισκέφθηκαν στις φυλακές Σταντελχάιμ του Μονάχου και όπως έγινε γνωστό, την άλλη βδομάδα, θα καταλήξει, αν θα δώσει στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τις δωροδοκίες που λέει πως έχει.

Το ΠΑΣΟΚ

Πλήρη κάλυψη, έδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου στον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος, σε συνέντευξη την Παρασκευή, αναρωτήθηκε «γιατί είναι μαύρο χρήμα ένα χρήμα που το παίρνεις από τη SIEMENS;»(!!),αθωώνοντας επί της ουσίας τον Θ. Τσουκάτο, που ομολόγησε ότι παρέλαβε και παρέδωσε ένα εκατομμύριο μάρκα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ που προέρχονταν από τη γερμανική πολυεθνική.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο κανάλι «njoy tv», αναφερόμενος στην ομολογία Τσουκάτου, ότι πήρε τα χρήματα και τα πήγε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Εάν του είπαν: πάρε μια σακούλα με λεφτά και πήγαινε στο κόμμα σου, γιατί αυτό είναι παράνομο; Στις εκλογές όλοι παίρνουν λεφτά από όλους και τα πάνε στα κόμματά τους»(!!!). Οταν ρωτήθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου από δημοσιογράφους αν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού αρχικά προσπάθησε να τα αποδώσει σε ...λάθος ερμηνεία, στη συνέχεια δήλωσε: «Δεν γνωρίζω να ισχύει αυτό, υπάρχει μια νομοθεσία την οποία όλοι σεβόμαστε».

Σε μια προσπάθεια να απαγκιστρώσει το ΠΑΣΟΚ από το σκάνδαλο «Ζήμενς» και αποφεύγοντας να σχολιάσει επί της ουσίας τις δηλώσεις Πάγκαλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να εμφανίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν φορέα της ...«κάθαρσης», και υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται και απόδειξη ότι δεν φοβάται είναι ακριβώς το ότι ζήτησε τρεις φορές να γίνει Εξεταστική στη Βουλή».

Επίσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της «Ζήμενς» στην Ελλάδα Μ. Χριστοφοράκου ότι «152-153 βουλευτές τους είχε στο χέρι με τα δώρα που είχε κάνει», ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «το συντομότερο που θα επιστρέψει ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για όλους μας, γιατί θα μάθουμε ακριβώς τι έχει συμβεί», ώστε «να μην βρισκόμαστε», όπως υποστήριξε, «όλοι όμηροι του κάθε κυρίου Χριστοφοράκου και των CD΄s που υποτίθεται έχει ή δεν έχει, με τα ονόματα, που είναι 153 ή δεν ξέρω κι εγώ πόσα είναι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ