ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της «ΜΙΝΟΣ»

Κόντρα στην εργοδοσία, στους μηχανισμούς καταστολής και στην ταξική Δικαιοσύνη, οι εργαζόμενοι της «ΜΙΝΟΣ» στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις, συνεχίζουν τον αγώνα τους και την περιφρούρηση του εργοστασίου, απαιτώντας εδώ και τώρα την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για τους τελευταίους 4 μήνες και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Χτες τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αποδέχθηκαν αίτημα της εργοδοσίας και εξέδωσαν απόφαση με την οποία της επιτρέπει να βγάλει εμπορεύματα από το εργοστάσιο, ενώ την ίδια ώρα αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους και προχώρησε στην παράνομη απόλυση και μάλιστα χωρίς αποζημίωση 16 από αυτούς που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, που μαζί με τους εργαζόμενους οργανώνει την αντίστασή τους στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την προκλητική αντεργατική - φιλοεργοδοτική απόφαση του δικαστηρίου που επιβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη είναι πια ένας ενιαίος αντεργατικός μηχανισμός μαζί με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, ότι η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει την άποψη των εργαζομένων ότι «η Δικαιοσύνη είναι βαθιά ταξική». Απόδειξη η απόφαση που επέτρεψε τη μεταφορά εμπορευμάτων από την εργοδοσία (κατά παράβαση ακόμα του γνωστού και απαράδεκτου άρθρου 99) από τα οποία οι εργαζόμενοι περιμένουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Δηλαδή, άφησε την εταιρεία να συνεχίσει να κλέβει τους εργαζόμενους.

Και σημειώνει το ΠΑΜΕ ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Βεργίνης (εταιρείας επιδοτημένης με δισεκατομμύρια από τα λεφτά των φορολογούμενων) είναι ο πρώην αντιπρόεδρος και σημερινό μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.

Οι εργαζόμενοι της ΜΙΝΟΣ και το ΠΑΜΕ προειδοποιούν, την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία ότι δε θα ανεχτούν να βλέπουν απαθείς να κλέβει η επιχείρηση τους εργαζόμενους και να τους προστατεύει η κυβέρνηση, η «δικαιοσύνη» και η αστυνομία. Ξεκαθαρίζουν ότι την ευθύνη για ό,τι συμβεί από δω και πέρα έχουν εξ ολοκλήρου όλοι αυτοί. Και καλούν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της πόλης, τη νεολαία να συμπαρασταθούν έμπρακτα και να εμποδίσουν το εργοδοτικό - δικαστικό έγκλημα.

«ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Στο στόχαστρο εργαζόμενοι με συνδικαλιστική δράση

...συνεχίζοντας το μπαράζ απολύσεων στον όμιλο, αλλά και συνολικά στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ το Γενάρη του 2010 ενάντια στις απολύσεις της HOL
Από κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ το Γενάρη του 2010 ενάντια στις απολύσεις της HOL
Εργαζόμενους με συνδικαλιστική δράση βάζει στο στόχαστρο η διοίκηση της «Ιντρακόμ», η οποία ανακοίνωσε στον Κώστα Κλημόπουλο, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής στην επιχείρηση του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και υποψήφιο με την «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στις τελευταίες εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Ομίλου Ιντρακόμ, ότι θα τον απολύσει στο τέλος του μήνα.

Την ενέργεια της εργοδοσίας καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, σημειώνοντας ότι στόχος της είναι να απειλήσει «τη συνδικαλιστική δράση και ιδιαίτερα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία στην «Ιντρακόμ» έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει συνολικά 60 απολύσεις και από αυτές έχει κάνει ήδη τις τρεις. Οι εργαζόμενοι ήδη πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη στάση εργασίας και θα κάνουν νέα τη βδομάδα που έρχεται. Ακόμα, όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, συνολικά στον «Ομιλο Ιντρακόμ» γίνονται απολύσεις, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι ή μειώνονται, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας γίνονται καθεστώς.

Οι εξελίξεις στην «Ιντρακόμ» είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο στα δικαιώματα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΣΕΤΗΠ για το συγκεκριμένο κλάδο. Στις εταιρείες VODAFONE, WIND, INTRACOM και VIVODI - OnTelecoms, οι απολύσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.500. Μαζί με τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ξεπέρασαν τις 3.000 απολύσεις σε διάστημα 1,5 χρόνου. Σε αυτούς δεν έχουν συνυπολογιστεί όσοι «καθημερινά απολύονται με λήξη σύμβασης αλλά δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμα τέτοια στοιχεία». Στην «Τeleperformance επιχείρησαν να απολύσουν συναδέλφισσες που παντρεύτηκαν και δικαιούνταν επίδομα γάμου. Στη Νewsphone, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις έντεκα απολύσεις που έκαναν, προχωρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου για τις ελαστικές μορφές εργασίας και καλούν ένα-ένα συνάδελφο να υπογράψει νέα σύμβαση. Εχουμε επίσης σε εξέλιξη την αναδιοργάνωση στον ΟΤΕ με 1.700 απολύσεις σε εκκρεμότητα».

Καταλήγοντας το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους στον «Ομιλο Ιντρακόμ» σε κοινό αγώνα με τους άλλους εργαζόμενους, διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και να ανακληθεί η απόφαση για απόλυση του συναδέλφου Κλημόπουλου Κώστα από τη διοίκηση της «Ιντρακόμ» και άλλα.

  • Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Metadata», καθώς η εργοδοσία οφείλει μισθούς έως και δύο μηνών. Το ΣΕΤΗΠ, με ανακοίνωσή του, δηλώνει τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αποφασισμένοι να νικήσουν οι ναυτεργάτες

Ενας μεγάλος αγώνας, που δείχνει τη δύναμη της ταξικής ενότητας, της αλληλεγγύης και δίνει ώθηση στην πάλη των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, ενάντια στην πολιτική που ανατρέπει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, είναι αυτός που αναπτύσσεται στο λιμάνι της Κορίνθου, όπου άνεργοι και εν ενεργεία ναυτεργάτες, από τις 8 του Ιούνη, συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν στήσει «μπλόκο» στα ανασφάλιστα πλοία - γαλέρες «ROPAX» 1 και 2 της πολυεθνικής V - SHIPS.

Επί 11 ολόκληρα 24ωρα, παραμένουν αποφασιστικά στους καταπέλτες των δύο πλοίων, μέρα νύχτα, δίνοντας μάχη με την κούραση και τις δύσκολες συνθήκες, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, πληρώματα με δημοκρατικά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, καράβια που να πληρούν τουλάχιστον τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την προστασία της ζωής των ναυτεργατών και των επιβατών.

Στο πλευρό τους, καθημερινά στο λιμάνι βρίσκονται εργαζόμενοι και μικροί αγρότες της Κορίνθου και των γύρω νομών που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ.

Τα δύο υπερήλικα πλοία, επιβατηγά - οχηματαγωγά εκτελούν το τακτικό δρομολόγιο Κόρινθος - Ραβένα Ιταλίας, με πληρώματα χαμηλόμισθα ανασφάλιστα, έρμαια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων και είναι δείγμα για τα όσα σχεδιάζουν να επιβάλλουν για την προστασία της κερδοφορίας των εφοπλιστών, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, με την προσυπογραφή της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας και της ευρωυποταγής.

Η οργανική σύνθεση των πληρωμάτων και οι εργασιακές συνθήκες κουρελιάζουν ακόμα και αυτά που προβλέπονται από τους ανεπαρκείς Διεθνείς Κανονισμούς και Συμβάσεις, την ελληνική νομοθεσία και ορίζουν τα βασικά για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο είναι ναυτολογημένοι 33 ναυτεργάτες και στο δεύτερο 29, όλοι Ρουμάνοι, όταν το ΠΔ 177/74 προβλέπει ότι θα έπρεπε οι ναυτεργάτες να ήταν 48.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΤΙ-ΕΣ
Διεκδικούν τον ιδρώτα τους

Πορεία διαμαρτυρίας από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μέχρι τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν, χτες, οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας ΝΤΙ - ΕΣ, συνεχίζοντας τον αγώνα για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εταιρεία, ύψους 550.000 ευρώ. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται από την πρώτη ώρα το ΚΚΕ, βουλευτές του οποίου έφεραν το θέμα στη Βουλή για δεύτερη φορά.

Οι εργαζόμενοι δούλευαν στο έργο της παράκαμψης Παραλίμνης στα Γιαννιτσά Πέλλας. Η κατασκευάστρια εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Περιφέρεια της οφείλει χρήματα και σταμάτησε το έργο χωρίς να το ολοκληρώσει και χωρίς να καταβάλει τα δεδουλευμένα που όφειλε στους εργαζόμενους από το 2009. Η Περιφέρεια επικαλείται ότι έχει πληρώσει όλες τις οφειλές της προς την ΝΤΙ - ΕΣ. Στο μεταξύ, υπάρχει απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Γιαννιτσών για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης στο επίπεδο των 300.000 ευρώ για να διασφαλιστούν οι μισθοί των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, που έχουν μετατραπεί σε μπαλάκι ανάμεσα στην εταιρεία και την Περιφέρεια, απαιτούν εδώ και τώρα να βρεθεί λύση και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών για τους απλήρωτους εργαζόμενους της ΝΤΙ ΕΣ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Σημειώνουν ότι «για την κατάσταση αυτή ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και η ΕΕ γιατί με την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας ενισχύουν την προκλητική αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας. Ετσι εξασφαλίζονται μέσω κρατικών δαπανών τα κέρδη των εργοδοτών και συγχρόνως η μαζική ανεργία και εξαθλίωση για το λαό και τους εργαζομένους». Και ερωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία ΝΤΙ - ΕΣ ΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ