ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δεν αμβλύνθηκαν οι αντιπαραθέσεις

Παρασκήνιο και συγκρούσεις, πίσω από την εκλογή του νέου Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Αν και χωρίς εντάσεις, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΣΥΝ επιβεβαίωσε την αντιπαράθεση στους κόλπους του και στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κατορθώσει έστω να την αμβλύνει. Ενδειξη του μεγέθους αυτής της αντιπαράθεσης είναι και το παρασκήνιο της εκλογής στη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ, και σε αντικατάσταση του Ν. Χουντή, του Δ. Βίτσα, διευθύνοντος συμβούλου της «Αυγής» μέχρι προχτές.

Η επιλογή του Δ. Βίτσα αποτέλεσε λύση ανάγκης και προϊόν συμβιβασμού, για να βγει το «αριστερό ρεύμα», πλειοψηφούσα τάση στον ΣΥΝ, από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει, με τη διάσπασή του σε τρεις ομάδες και την κάθε μία να προωθεί για τη θέση του Γραμματέα τον δικό της υποψήφιο (Αλ. Καλύβη, Ν. Βούτση και Στ. Λεουτσάκο) και ορατό τον κίνδυνο η όποια επιλογή από τους τρεις να μην είχε την αποδοχή στην τελική ψηφοφορία του συνόλου των προσκείμενων στο «αριστερό ρεύμα» μελών της ΚΠΕ. Ο Δ. Βίτσας εξελέγη με 83 ψήφους, ενώ 31 μέλη της ΚΠΕ προσκείμενα στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» επέλεξαν «λευκό».

Εκπληξη, όμως, προκάλεσε και η εμφάνιση του Αλ. Αλαβάνου στην ΚΠΕ, έπειτα από 1,5 περίπου χρόνο αποχής του από κάθε διαδικασία του Συνασπισμού. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομιλία του, κατέστησε σαφές πως δεν υποχωρεί από την απόφασή του η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί το κέντρο λήψης των αποφάσεων, ούτε όμως κι απ' αυτήν για οργανωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στους λεγόμενους ανένταχτους να έχουν ρόλο και λόγο, αλλαγές που για την Κουμουνδούρου αποτελούν «κόκκινο πανί», αφού σηματοδοτούν, όπως λένε στελέχη της, τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

Σε αντιπαράθεση οι τάσεις

Στην κρίση της ΚΠΕ τέθηκαν δύο αντιπαραθετικά κείμενα από πλειοψηφία και μειοψηφία για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ στο κείμενο της πλειοψηφίας για τον προγραμματισμό δράσης, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, η μειοψηφία κατέθεσε διορθωτικό (τροπολογίες) σε δύο σημεία, που αφορούν στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών και στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΚΠΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, υπερψήφισε τα κείμενα της πλειοψηφίας και απέρριψε τις «τροπολογίες» της «Ανανεωτικής Πτέρυγας». Η ΚΠΕ ενέκρινε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα για σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία του κόμματος για τις εκλογές, ενώ στο αόριστο μέλλον παραπέμφθηκε η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «φαινόμενα γραφειοκρατίας και εκφυλισμού» μέσα στον ΣΥΝ, για λειτουργία μέσα «από διαιρέσεις και περιχαρακώσεις». Κατήγγειλε τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων «που θα τον δούμε στο αποκορύφωμα σε αυτή τη συνεδρίαση, σκληρός συγκεντρωτισμός, εκβιασμός της ομοφωνίας, κατάργηση κάθε άλλου κριτηρίου για την ανάδειξη στελεχών, πολλές φορές ακόμα και φραξιονισμός», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορώ να λειτουργήσω ούτε ως φερέφωνο αποφάσεων που λαμβάνονται σε κάποιες κλειστές συσκέψεις πλειοψηφιών ή μειοψηφιών» και «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι (...) Είναι αδιανόητο οι αποφάσεις να μην παίρνονται στα βουλευόμενα όργανα του κόμματος. Είμαστε ενιαίο πολυτασικό κόμμα ή ομοσπονδία κομμάτων που το καθένα από αυτά μάλιστα λειτουργεί με την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού;» (...) «υπάρχει ζήτημα θεσμικά νομιμοποιημένου κέντρου λήψης των αποφάσεων. Είναι αυτό το κέντρο η ΚΠΕ ή είναι οι χώροι όπου έγιναν χθες διεργασίες για να παρθούν αποφάσεις για το πώς θα ψηφίσουμε στην ΚΠΕ; Είναι κέντρο των αποφάσεων αυτό η ΠΓ; Ενα όργανο αποδεδειγμένα διάτρητο, καθώς όχι μόνο οι τοποθετήσεις αλλά και οι σκέψεις μπορούν να διαρρεύσουν και μάλιστα με στρεβλό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης».

Τώρα ξορκίζουν τη «διάχυση»

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Ισχυρός Συνασπισμός σημαίνει ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κανένα θέμα διάχυσης του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καμία άποψη από πουθενά για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα» και προειδοποίησε πως αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τότε «ο κίνδυνος διάχυσης είναι υπαρκτός προς όλες τις κατευθύνσεις, όχι μόνο προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλ. Αλαβάνος, στην ομιλία του, ανέδειξε τα προβλήματα του ΣΥΝ, λέγοντας πως αυτά μεταφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον δυσκολεύουν. Πρότεινε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει εκπρόσωπος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας». Επέμεινε στο ότι πρέπει να υπάρχει δημοκρατική συμμετοχή του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» και δημοκρατική νομιμοποίηση, να υπάρχουν μέλη και στη Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου να έχουν κάρτα. Τέλος, επανέλαβε ότι το κέντρο λήψης των αποφάσεων «δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Να σημειώσουμε, τέλος, πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταλήξει στα συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμής, οι διεργασίες για ένα κείμενο - εισήγηση έχουν «παγώσει» και είναι άγνωστο αν τελικά θα υπάρξει.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Αντιπερισπασμός με μέτρα χωρίς αντίκρισμα

Τον ορισμό του αντεισαγγελέα Αν. Κανελλόπουλου ως υπεύθυνου για την έρευνα και τα θέματα ποινικής ευθύνης υπαλλήλων σωφρονιστικών καταστημάτων - ύστερα από απόφαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε - ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας. Ο Αν. Κανελλόπουλος θα έχει συντονιστικό και εποπτικό ρόλο στις έρευνες που διεξάγονται στις φυλακές της χώρας για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς.

Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και μια σειρά άλλα που ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση, εντάσσονται σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι γίνεται προσπάθεια να «καθαρίσει» τα κυκλώματα των φυλακών και να πατάξει τη διαφθορά. Ομως, όποιο μέτρο κι αν παρθεί, δε θα έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού ό,τι συμβαίνει και μέσα στις φυλακές, είναι απότοκο της σαπίλας και της σήψης του συστήματος που υπηρετούν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του μήνα θα συγκληθεί σύσκεψη των προϊσταμένων των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας με θέμα τα φαινόμενα διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα, ενώ οι φυλακές των Γρεβενών στο εξής θα είναι υψίστης ασφαλείας (Γ' Τύπου) για τους βαρυποινίτες. Τη ίδια στιγμή κρατείται μυστικός ο τόπος απολογίας των Π. Βλαστού, Ι. Σκαφτούρου και Β. Στεφανάκου, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι στις φυλακές Τρικάλων, Διαβατών και Λάρισας αντίστοιχα, με πιθανότερο σενάριο να μεταβεί στις φυλακές η 25η ανακρίτρια.

Τέλος, ο Ν. Δένδιας διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για δύο αρχιφύλακες των φυλακών Λάρισας, οι οποίοι από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Π. Βλαστού και της γυναίκας του Ι. Χήρα φέρεται να έχουν χρηματιστεί.

Ελεύθερη η Μ. Καραβέλα

Ελεύθερη αφέθηκε χτες το μεσημέρι, αφού κατέβαλε 60.000 ευρώ ως εγγύηση, η σύζυγος του Χ. Καραβέλα, Μάρθα. Η τελευταία είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία της στον 4ο ειδικό ανακριτή, σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που είχε και με τους οποίους συνδεόταν με το σύζυγό της. Η Μ. Καραβέλα αποφυλακίστηκε μετά από θετική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας ως προς την προσφυγή που είχε καταθέσει. Πάντως, εις βάρος της υπάρχουν περιοριστικοί όροι, όπως υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Παρέμβαση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Την άμεση επιστροφή των εργαζομένων του τροχαίου υλικού στο σύνολο των υπόλοιπων εργαζομένων και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων, χωρίς καμία απειλή διάλυσης και ξεπουλήματός τους, απαιτεί το ΚΚΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου και Σπύρος Χαλβατζής.

Η γερμανική εταιρεία «Thyssen Kroup» εδώ και δύο μήνες έχει «βγάλει στο σφυρί» ολόκληρο το ναυπηγείο αναζητώντας επενδυτή. Από το 2001, που τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά παραδόθηκαν στις πολυεθνικές, τέθηκαν σε τροχιά διάλυσης. Το 2002 το τμήμα τροχαίου υλικού (τρένων) των ναυπηγείων μετατράπηκε σε ξεχωριστή εταιρεία, την ΕΤΥΕ. Στρώθηκε δηλαδή το έδαφος στη γερμανική πολυεθνική να υλοποιήσει τα διαλυτικά της σχέδια και το 2007 να μεταπωλήσει την ΕΤΥΕ σε εταιρεία - «φάντασμα». Η εταιρεία βρίσκεται τώρα σε διαδικασία πτώχευσης και οι 170 εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα, χωρίς τη θέλησή τους, είναι δύο μήνες απλήρωτοι και υπό διωγμό. Με λουκέτο επίσης απειλείται και το τμήμα των επισκευών με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου στις 15 του Ιούλη και αφορά στην «τιμωρία» του ναυπηγείου επειδή δεν έχει αποπληρώσει το πρόστιμο των 230 εκατομμυρίων ευρώ που του επέβαλε η ΕΕ για παράνομες επιδοτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ