ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ
Συναντάμε την Ιστορία, προστατεύουμε το δασικό πλούτο

Πλούσιο το πρόγραμμα εκδηλώσεων του τριημέρου. Στην κεντρική συγκέντρωση στη Σπάρτη, μίλησε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από το χώρο της κατασκήνωσης του τριημέρου
Στιγμιότυπο από το χώρο της κατασκήνωσης του τριημέρου
Το ορμητήριο των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, τον Πάρνωνα, «ανίχνευσαν» εκατοντάδες νέοι της ΚΝΕ που «στρατοπέδευσαν» στον προαύλιο χώρο του σχολείου στην Αράχοβα, από την Παρασκευή έως την Κυριακή και πήραν μέρος σε ένα τριήμερο πλούσιων εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ με κεντρικό σύνθημα: «Συνεχίζουμε τη δράση για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων. Με όπλο την ιστορία μας και τη δράση του ΔΣΕ, απαντάμε στον αντικομμουνισμό».

Οι νέοι που βρέθηκαν στην κατασκήνωση της ΚΝΕ συμμετείχαν σε πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Παρακολούθησαν την ταινία «Η κάθοδος των Εννέα», η οποία περιγράφει την προσπάθεια μιας ομάδας μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου, αμέσως μετά την ήττα, να διαφύγουν από τον κλοιό του εθνικού στρατού και τις δολοφονικές διαθέσεις των Χιτών και ΜΑΥδων, τραγούδησαν στο μουσικό αφιέρωμα του συγκροτήματος της ΚΝΕ για τον Γιάννη Ρίτσο, ενώ την Κυριακή, εκτός από τις κεντρικές συγκεντρώσεις σε Σπάρτη, Αράχοβα, Σελασία, οργάνωσαν συγκεντρώσεις σε κεφαλοχώρια του Πάρνωνα (Τζίτζινα, Καστάνιτσα, Αγ. Πέτρος, Βλαχοκερασιά, Βούρβουρα), με ομιλητές στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Από τη συγκέντρωση στη Σπάρτη
Από τη συγκέντρωση στη Σπάρτη
Συναντάμε την Ιστορία του ΚΚΕ, αγωνιζόμαστε για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας από τη βάρβαρη καπιταλιστική ανάπτυξη. Σ' αυτό το διπλό στόχο συμπύκνωσε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, το στίγμα των εκδηλώσεων του τριημέρου στον Πάρνωνα, μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση που διοργανώθηκε στη Σπάρτη. «Για άλλη μια χρονιά οι κομμουνιστές της Πελοποννήσου - σημείωσε - πιάσαν τα λημέρια, πέρσι στα περάσματα των μαχητών του ΔΣΕ στο Μαίναλο, φέτος στα έμπεδα στον Πάρνωνα».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και στις επιπτώσεις που είχαν στο λαό της Πελοποννήσου, υπογράμμισε την προσφορά των κομμουνιστών στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας - σε αντίθεση με άλλα κόμματα και οργανώσεις που απουσίαζαν ενώ ορκίζονται στην οικολογία και στην προστασία του περιβάλλοντος - και σημείωσε με έμφαση ότι το χέρι των εμπρηστών το οπλίζουν οι αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η πολιτική της ΕΕ και όσων τη στηρίζουν. «Καπιταλιστική ανάπτυξη - εναρμόνιση με την ΕΕ και προστασία του δασικού πλούτου δεν πάνε μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Η προστασία τους, η αξιοποίησή τους προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης, προϋποθέτει τα δάση, η γη, ο φυσικός πλούτος να γίνουν κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία, όπως λαϊκή κοινωνική ιδιοκτησία πρέπει να γίνουν όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Την εξουσία να την πάρει ο λαός, δηλαδή, η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις».

Δώσαμε μάθημα συλλογικής ζωής και δράσης


Ο Κ. Μπάτσικας αναφέρθηκε στις ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του Κόμματος και του εργατικού - λαϊκού κινήματος κατά την περίοδο της κατοχής και του αγώνα του ΔΣΕ, θύμισε τις συκοφαντικές επιθέσεις της αστικής τάξης και των πολιτικών εκφραστών της κατά των αγωνιστών και του Κόμματος, τις επιχειρήσεις πολιτικής και βιολογικής τους εξόντωσης και την προσπάθεια που γίνεται διαχρονικά για την αμαύρωση των κομμουνιστικών ιδεών και του οράματος του σοσιαλισμού.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Τρεις μέρες στον Πάρνωνα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες μέσα και έξω από την κατασκήνωση στην Αράχοβα, έδωσαν μάθημα κομμουνιστικής οργάνωσης της συλλογικής ζωής και δράσης. Οι νέοι κομμουνιστές στα χνάρια του ΔΣΕ, των πιο λαμπρών παραδόσεων του εργατικού κινήματος, παλεύουν για το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι απειλητική για τα δάση

Εκδήλωση για την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων έγινε την Κυριακή στη Σελασία

Από τη συζήτηση στη Σελασία
Από τη συζήτηση στη Σελασία
Στη Σελασία, την έδρα του δήμου Οινούντος, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις φυσικές καταστροφές. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Δημητρόπουλος, μέλος της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ και Δασάρχης Μολάων, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη σήμερα γίνεται πιο άγρια και πιο απειλητική και για τα δάση της χώρας» και το μέγεθος της απειλής φαίνεται «αν καταγραφούν όλες οι αγοραπωλησίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αποτυπωθούν στους αντίστοιχους χάρτες σε όλη τη χώρα». «Γι' αυτό, ο αγώνας για την προστασία των δασών και τη δασοπονική ανάπτυξη της χώρας είναι συνυφασμένος με τον αγώνα κατά του καπιταλισμού, πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος», υπογράμμισε.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Θεόδωρος Σταθάκης, πρόεδρος της κοινότητας της Αράχοβας, που κάλεσε τους νέους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη των λίγων δασών που έχουν απομείνει στα χέρια τους, καθώς το κράτος για συγκεκριμένους λόγους είτε αδιαφορεί είτε δηλώνει ανίκανο.

Από την πλευρά τους, ο Βαγγέλης Βαλιώτης, δήμαρχος Οινούντος επεσήμανε πως «για εμάς ήταν μεγάλη τιμή όταν η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ αποφάσισε να εντάξει όλο το δυναμικό της, μέλη, στελέχη, φίλους και οπαδούς, στην υπηρεσία της λαϊκής οργάνωσης της αντιμετώπισης της πυροπροστασίας κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2007. Οταν δηλαδή μπήκαν μπροστά στην κατάσβεση των πυρκαγιών, στην οργάνωση αυτής της προσπάθειας, με πυροφυλάκια, με φύλαξη, με καταστολή. Πιστεύουμε ότι είναι ένα δείγμα το πώς το ΚΚΕ αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις - μάλιστα αυτό φάνηκε και στην περιοχή μας - και γι' αυτό οι δεσμοί της με το ΚΚΕ είναι έτσι πολύ ισχυροί».


Η πλούσια δράση του Αρχηγείου του Πάρνωνα

Στα έμπεδα του ΔΣΕ οι νεολαίοι παρακολουθούν την παρουσίαση της δράσης του Αρχηγείου
Στα έμπεδα του ΔΣΕ οι νεολαίοι παρακολουθούν την παρουσίαση της δράσης του Αρχηγείου
Κάτω από τις ελατόκλαρες, σε μια πλαγιά του δάσους του Πάρνωνα, οι νεολαίοι της ΚΝΕ κάθισαν αμφιθεατρικά για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση, από τρία στελέχη της Οργάνωσης, της δράσης του Αρχηγείου και των μαχητών του Πάρνωνα. Νωρίτερα, βάδισαν σε ένα από τα βασικά περάσματα του βουνού που χρησιμοποιούσε ο ΔΣΕ και οδηγεί στη θέση Μούσγα, σε ένα από τα πολλά έμπεδα στο συγκεκριμένο ορεινό όγκο, όπου εκπαιδεύονταν οι νεοσύλλεκτοι για να προωθηθούν μετά στα Αρχηγεία.

Από το 1946 κιόλας η δράση του Παρνωνίτικου Αρχηγείου ήταν πλούσια: Εδινε δυνατά χτυπήματα σε Χίτες, ΜΑΥδες και σταθμούς Χωροφυλακής που δυνάστευαν τον κόσμο, ενώ δημιούργησε τις προϋποθέσεις για δημιουργία ελεύθερων περιοχών και στρατολόγηση καταδιωκόμενων αγωνιστών στον υπό δημιουργία Δημοκρατικό Στρατό. Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου (ΔΣΠ) αποτέλεσε η μάχη της Σπάρτης και η απελευθέρωση 240 αγωνιστών που στελέχωσαν μετέπειτα το ΔΣΠ όπου το κύριο βάρος της επίθεσης το σήκωσαν τα Αρχηγεία Πάρνωνα και Ταΰγετου. Μάλιστα, το Μάρτη του 1947, όταν και συγκροτήθηκε το Αρχηγείο Πελοποννήσου του ΔΣΕ με Στρατιωτικό Διοικητή τον Κώστα Μπασακίδη και Πολιτικό Επίτροπο τον Βαγγέλη Ρογκάκο, το πιο πολυπληθές συγκρότημα ήταν αυτό του Πάρνωνα (1ο) με δύναμη 200 μαχητές. Ακολουθούσε το 2ο στον Ταϋγετο με 150 μαχητές και το 3ο στο Μαίναλο με 80 μαχητές.

Ειδικά το Αρχηγείο Πάρνωνα με ηγέτη τον Θεόδωρο Πρεκεζέ και στη συνέχεια με την ανασυγκρότηση του ΔΣΠ έδωσε πολλές και μεγάλες μάχες, νικηφόρες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ενώ έδωσαν και πολύ δυνατά χτυπήματα στις συμμορίες των ΧιτοΜΑΥδων στην περιοχή που λεηλατούσαν, τρομοκρατούσαν και δολοφονούσαν λαϊκούς προοδευτικούς ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις αρχηγοί των παρακρατικών, οι Κατσαρέας, Κοντοβουνίσιος και Γερακάρης εξοντώθηκαν από τους μαχητές του Πάρνωνα. Οι σημαντικές μάχες σε Γύθειο, Βαμβακού και μια σειρά άλλες περιοχές, κατέστησαν δυνατό από τον Απρίλη του 1948 να επεκταθεί η Ελεύθερη Περιοχή σε όλο τον Πάρνωνα.

Ωστόσο, οι δυνάμεις του ΔΣΠ, παρά τον ηρωισμό των μαχητών τους, αποκομμένες από την υπόλοιπη Ελλάδα και χωρίς τα απαιτούμενα πολεμοφόδια, ηττήθηκαν τελικά από τις υπέρτερες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Επεσαν με το όπλο στο χέρι μέχρι και τον τελευταίο μαχητή... Πρωτοπόροι οι αρχηγοί και καθοδηγητές, όπως ο Θεόδωρος Πρεκεζές, στρατιωτικός διοικητής του Πάρνωνα και στη συνέχεια διοικητής της 55ης Ταξιαρχίας της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, ο Λεωνίδας Κωνστανταράκος, ταγματάρχης του ΔΣΕ, ο Νίκος Λάτσης (Καλόγηρος), καπετάνιος του Συγκροτήματος Πάρνωνα και μέλος της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Ατζακλής, ταγματάρχης του ΔΣΕ.


Για τους δολοφονημένους στη Βαμβακού

Στη Βαμβακού στήθηκε μια μαρμάρινη πλάκα από την Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ως φόρος τιμής στους 29 δολοφονημένους κομμουνιστές του χωριού, από τη συμμορία του αρχιΧίτη Παυλάκου στη Λακωνία το 1947. «Το ολοκαύτωμα στη Βαμβακού αδιάψευστος μάρτυρας των εγκλημάτων του φασισμού και του ιμπεριαλισμού», γράφει η πλάκα, και την ώρα της ανάρτησής της πλήθος νέοι της ΚΝΕ βροντοφώναζαν: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Το σύντομο ιστορικό της δολοφονίας παρουσιάστηκε από τον Νίκο Γόντικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, που εξήγησε ότι η «συμμορία Παυλάκου» αποτελούμενη από 300 άτομα, μιμούμενη τους Γερμανούς ναζί, περικύκλωσε το χωριό, ανάγκασε όλους τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην πλατεία, διάλεξε 29 κομμουνιστές και τους εκτέλεσε επιτόπου.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ
Πηγή της δύναμής μας: Η στρατηγική μας

Σε συγκέντρωση, το Σάββατο, στην Αράχοβα μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Προειδοποιήσαμε εγκαίρως και το επαναλαμβάνουμε ότι η βρωμερή εκστρατεία του αντικομμουνισμού θα μεγαλώσει, γιατί δεν μπορούν το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό, το κράτος και οι μηχανισμοί τους, να κάνουν διαφορετικά. Καταδείξαμε το κίνητρο του αντικομμουνισμού: Είναι, συγκεκριμένα, ο υπαρκτός κίνδυνος που γι' αυτούς διαγράφεται - κάτω από συνθήκες καταλυτικές και με την παρέμβαση του ΚΚ - να αμφισβητήσουν οι λαοί το εκμεταλλευτικό σύστημα, να στραφούν προς το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό, να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα και να ισχυροποιηθούν τα ΚΚ, να κλονιστεί η εξουσία του κεφαλαίου ακόμα και να χαθεί, μια εξέλιξη εφιαλτική για τα συμφέροντά τους».

Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση που έγινε το περασμένο Σάββατο στην κεντρική πλατεία της Αράχοβας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριημέρου.

Επεσήμανε πως στις μέρες μας απαιτείται επαγρύπνηση, καθώς: «Ιμπεριαλισμός και πλουτοκρατία δεν παραδίνουν εύκολα τα όπλα προκειμένου να πλήξουν το ΚΚΕ, με κάθε μέσο και τρόπο. Μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επίθεση. Πηγή της δύναμής μας είναι η στρατηγική μας, η εύστοχη πολιτική μας γραμμή, οι δεσμοί μας με τη φτωχολογιά, η συμβολή στην καθημερινή πάλη, η προβολή του άλλου δρόμου ανάπτυξης, το μέτωπό μας στον οπορτουνισμό και το συμβιβασμό, η συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης του κομμουνιστή και κάθε αγωνιστή».


Καταλήγοντας, τόνισε: «Είμαστε μαχητικά αισιόδοξοι, που σημαίνει ότι υπολογίζουμε τις δυσκολίες και τις δυνατότητες μιας τέτοιας δράσης και στάσης. Πρέπει να ασκηθούμε και να εκπαιδευτούμε και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Πανστρατιά, λοιπόν, ενάντια στον αντικομμουνισμό και τις προβοκάτσιες! Υπεράσπιση της Ιστορίας μας! Δουλειά με τη στρατηγική μας της Λαϊκής Οικονομίας και Λαϊκής Εξουσίας! Δουλειά για ισχυρό ΚΚΕ, ικανό να ηγηθεί στη λαϊκή αντεπίθεση!».

Νωρίτερα, καλωσόρισε τους νέους της ΚΝΕ στο χωριό ο πρόεδρος της κοινότητας Θεόδωρος Σταθάκης, επεσήμανε πως είναι χαρά και τιμή για το χωριό που η ΚΝΕ το επέλεξε για τις εκδηλώσεις της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ