Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η μόνη αντιπολίτευση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ρόλο «ισχυρής και αξιόπιστης αξιωματικής αντιπολίτευσης» επαγγέλλεται για τη ΝΔ η Ντ. Μπακογιάννη, όταν βέβαια ξεπεράσει την εσωκομματική κρίση και εσωστρέφεια. Τον ίδιο ρόλο βλέπουν και οι άλλοι ανθυποψήφιοί της για την αρχηγία της ΝΔ (Δ. Αβραμόπουλος, Αντ. Σαμαράς). Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα συγκροτήματα του Τύπου που θέλουν μια «σοβαρή» και «υπεύθυνη» αξιωματική αντιπολίτευση, χάρη της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά βέβαια και της επιτάχυνσης των «διαρθρωτικών αλλαγών» που υπαγορεύονται από τη στρατηγική της Λισαβόνας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όποιος ή όποια και αν είναι να εκλεγεί αρχηγός της, η ΝΔ θα κάνει τα πάντα και με το παραπάνω για να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο. Οχι μόνο θα προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση, αλλά θα κάνει συγκεκριμένες πιο προωθημένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και θα ασκεί πιέσεις για την υλοποίησή τους. «Πρόγευση» για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκεί η ΝΔ έδωσε ουσιαστικά ο Κ. Καραμανλής με την κριτική που ασκούσε προεκλογικά στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η ΝΔ μόνο αντιπολίτευση δεν κάνει στην κυρίαρχη πολιτική, ακριβώς γιατί είναι και «δική της» πολιτική. 'Η, πιο σωστά, θα κάνει «αντιπολίτευση» για να προχωρά γοργά η κυβέρνηση τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική. Ο πραγματικός πόλος της αντιπολίτευσης θα είναι οι ταξικοί αγώνες με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΚΕ.

Καλλιέργεια αυταπατών...

«Ερχεται θύελλα λοιπόν; Μπορεί, αλλά μπορεί και τα πράγματα να πάνε ...λίγο καλύτερα. Οταν προβλέπεις θύελλες, οι παρενέργειες είναι πολλές και σοβαρές. (...) Μπορεί να διευκολύνει τελικά τον επικρινόμενο αφού εύκολα μπορεί να δείξει ότι τα ακραία καταστροφολογικά σενάρια δεν επιβεβαιώνονται και άρα είναι καλύτερος απ' όσο προβλέψαμε. Αφετέρου, όταν στηρίζεις την πολιτική σου στάση και συμπεριφορά σε ακραία αρνητικά σενάρια, για να βγεις αληθινός στις προβλέψεις σου και να δικαιωθείς θα εύχεσαι τα πράγματα να πάνε ...άσχημα, αλλιώς δικαιώνεται ο αντίπαλος (...) όταν προβλέπεις ακραία σενάρια, όταν όλα τα βλέπεις μαύρα, τότε σπέρνεις και μια ανάλογη απογοήτευση ότι τίποτα δεν γίνεται (...) και τελικά ο κόσμος αναζητά λύσεις στα όποια μικρά (...) και τρομοκρατημένος διαλέγει με βάση τα μικρά και ανεπαίσθητα (...) και έτσι διάλεξαν ΠΑΣΟΚ».

Πρόκειται για απόσπασμα άρθρου στη χτεσινή «Αυγή» που στέλνει τη λογική στο απόσπασμα. Κατά την άποψή του, δεν πρέπει να προειδοποιείς το λαό για όσα έρχονται γιατί κατ' αυτόν τον τρόπο δεν τον προετοιμάζεις να οργανωθεί, να αποκρούσει, να παλέψει, αλλά τον απογοητεύεις και τον σπρώχνεις στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ. Και δεν τον στέλνουν στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ ούτε τον απογοητεύουν αναλύσεις όπως η δική του, αλλά και πολλών άλλων στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργούν φρούδες ελπίδες για την πολιτική που το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει και που γρήγορα θα διαψευστούν!

... και η λογική πήγε περίπατο

Κατά την άποψή του προφυλάσσεις το λαό, όταν μιλάς για προγραμματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, όταν λες ότι θα χειροκροτάς τα θετικά του στη Βουλή και θα το τραβάς από το μανίκι για να μην εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα, όταν χρόνια τώρα θεωρείς μόνο την «επάρατο δεξιά» αποκλειστική αντιλαϊκή δύναμη, ενώ για το ΠΑΣΟΚ λες ότι δεν κάνει τάχα συγκεκριμένες τις προτάσεις του ή ζητά λευκή επιταγή. Ποιος λοιπόν έστελνε κόσμο στο ΠΑΣΟΚ ενάντια στη «δεξιά»; Αυτό δε σε συνδυασμό με τη χρόνια προσπάθεια να καλλιεργηθεί στο λαό λογική μειωμένων απαιτήσεων, να μη διεκδικεί, να βολεύεται στα ψίχουλα. Για την οποία κάτι θα πρέπει να ξέρουν εκεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Με την ευκαιρία, συνιστούμε στον αρθρογράφο να ξαναδιαβάσει πιο προσεκτικά τις «πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις του ΚΚΕ». Τον βεβαιώνουμε ότι πουθενά δε θα βρει χαιρέκακες εκτιμήσεις που να απευθύνονται στο λαό όπως «θα δείτε τι θα πάθετε», όπως γράφει. Κι επειδή δε νομίζουμε ότι παραπληροφορήθηκε, μάλλον τα αντιΚΚΕ «γυαλιά» τους δε βοηθάνε στην ανάγνωση.

Μόνιμα χαμένοι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ

Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που η οικονομική κρίση έχει πλήξει καθοριστικά την «πιστοληπτική» τους ικανότητα, στον τομέα των επιχειρήσεων η αναμενόμενη επιδείνωση των σχετικών δεικτών δεν είναι μονοσήμαντη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ICAP, για την περίοδο Ιούλη 2008 - Ιούλη 2009, ένα ποσοστό της τάξης του 15,90% των εξεταζόμενων επιχειρήσεων εμφάνισαν υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας και σε ποσοστό 11,65% εμφάνισαν βελτίωση.

Αποδεικνύεται έτσι ότι για κάποιες επιχειρήσεις η κρίση αποδείχτηκε «ευκαιρία» και για κάποιες άλλες σημειώθηκε μια επιδείνωση, που καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα έχει σημαντικές συνέπειες για την εξέλιξή τους.

Από την άλλη, οι μόνιμοι χαμένοι αυτής της υπόθεσης είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, οι άνθρωποι του μεροκάματου που σε κάποιες περιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις τους «ακουμπούν» και δυο - τρεις οικογένειες. Γι' αυτούς η υποβαθμισμένη πιστοληπτική ικανότητα είναι μια μόνιμη κατάσταση, ως αποτέλεσμα μιας εχθρικής πολιτικής για τα συμφέροντά τους, την οποία θα συνεχίσει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα εντυπωσιασμού κι αν πάρει.

Πήρε χρήμα για ν' απολύει

Εκατοντάδες απολύσεις και λουκέτα σε εργοστάσια δρομολoγεί ο όμιλος «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» (ΕΝΚΛΩ) τις τελευταίες μέρες, βάζοντας σε εφαρμογή το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την «εξυγίανση και τη βιωσιμότητα της εταιρείας» που ενέκριναν οι τράπεζες, η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και η εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ). Για την εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος ο όμιλος ήδη εξασφάλισε 35 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή με λεφτά του λαού.

Ο Λαναράς φορτώνεται με ζεστό χρήμα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο όνομα δήθεν της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της συνέχισης της λειτουργίας των εργοστασίων του. Το 2004 τσέπωσε 23 εκατ. ευρώ, δήθεν για να σωθεί η «Τρικολάν» που μετά όμως έκλεισε. Το 1996 πήρε 4,7 δισ. δρχ. για να ανοίξει εργοστάσια εκτός Ελλάδας. Και ενώ παίρνει κρατικό χρήμα, κάνει μαζικές απολύσεις, κλείνει εργοστάσια, οι εργάτες χάνουν τη δουλειά τους.

Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και τα συνδικάτα «πάλεψαν» με νύχια και με δόντια να πείσουν τους εργάτες ότι θα σωθούν αν ο εργοδότης τους εξασφαλίσει δάνεια. Την ίδια ώρα, για να εξασφαλιστεί η «συναίνεση» των εργαζομένων, η εργοδοσία χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμα και εκβιασμούς ότι αν δε δεχτούν τις απολύσεις εκείνοι που σχεδιάζει να διώξει, κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο όλοι. Αυτός είναι ο «αγώνας» των εργατοπατέρων: Να πάρει ο Λαναράς νέες χρηματοδοτήσεις, ευνουχίζοντας οι ίδιοι τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, ενώ εφαρμόζουν τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» εκβιάζοντας τους ίδιους τους εργάτες να βάλουν πλάτη για να απολυθούν ταξικά τους αδέλφια.

Αυτή είναι η πολιτική «ανάπτυξης» που υπηρετούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και εδώ έχουν «βάλει χεράκι» και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το έχουν αποδείξει και από τη θέση της κυβέρνησης. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, και μέσω των συνδικαλιστών τους στη ΓΣΕΕ, στα Εργατικά Κέντρα και στα συνδικάτα. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο με βουλευτές του να εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή καθυστερούσε τη χρηματοδότηση του Λαναρά. Οι αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στην ΕΝΚΛΩ έχουν στην ούγια την υπογραφή τους.

Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν πια. Οι εργάτες δεν πρέπει να χάσουν στιγμή. Πρέπει να οργανωθούν και να ορθώσουν το ανάστημά τους συσπειρωμένοι στην ταξική Ομοσπονδία του κλάδου τους και το ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν να πληρώσουν οι τράπεζες και ο Λαναράς, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μην αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις. Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη του αγώνα για ανάπτυξη που δε θα υπηρετεί το κεφάλαιο, αλλά θα στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, θα σχεδιάζεται και θα αναπτύσσεται με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Την ανάπτυξη, δηλαδή, που θα σχεδιάσει τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας για να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες του λαού, «δεμένο» με την αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία (εξασφάλιση πρώτων υλών, κτλ.). Την ανάπτυξη, που όχι μόνο δε θα φέρνει μαζικά «λουκέτα» με το επιχείρημα ότι «ο κλάδος φθίνει» αλλά θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Γι' αυτό και η πάλη για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά δένεται άρρηκτα με την πάλη για αντιμονοπωλιακή ανάπτυξη.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Πίσω έχει η «διαφάνεια» την ουρά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ πρώτη μας υπουργική υπόσχεση από την νέα κυβέρνηση. Οπως μας είπε ο υπουργός Διαφάνειας (έχουμε και τέτοιον αν δεν το ξέρετε) Χάρης Καστανίδης, σύντομα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος!

Πώς θα γίνει αυτό; Μα επειδή δεν θα γίνονται ρεμούλες, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, σκάνδαλα και όλα τα σχετικά.

Κρατήστε την δέσμευση, θα μας χρειαστεί σε μερικούς μήνες. Φυσικά στον όρο «σκάνδαλα» δεν συμπεριλαμβάνεται η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης που θα είναι ψίχουλα, η ανυπαρξία αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα, η φοροεπιδρομή που έχει ήδη σχεδιαστεί, η διάλυση της δημόσιας Υγείας, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Γι' αυτά μπορούμε να έχουμε ...πλήρη εμπιστοσύνη στο κράτος. Θα τα κάνει όπως και να έχει και θα μας πάρει όσα μας άφησαν οι προηγούμενοι. Να είστε απόλυτα σίγουροι.

ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ οι ομορφιές συνεχίζονται! Η Ντόρα Μπακογιάννη θέλει να εκλεγεί ο αρχηγός από την βάση του κόμματος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θέλει διευρυμένο σώμα και ο Αντώνης Σαμαράς βολεύεται σε κάθε εκδοχή του πράγματος.

Οχι πως τους νοιάζουν τα «μετρημένα κουκιά» και οι εσωκομματικές ισορροπίες, για λόγους ...ενίσχυσης της δημοκρατίας και των θεσμών το παλεύουν το πράγμα.

Πάντως αν ακολουθηθεί η λύση Αβραμόπουλου, μοιάζει με επανάληψη των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ όταν είχε χάσει τις τελευταίες εκλογές, απλά σε ...μπλε φόντο.

Λέτε η μακροπρόθεσμη «συνταγή» της εναλλαγής του δικομματισμού, να θεωρείται πλέον δεδομένη και το κάθε κόμμα να την ακολουθεί με την σειρά του; Ποιος ξέρει...


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πανηγυρισμοί και η πραγματικότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Παρά τους ξέφρενους πανηγυρισμούς και το αβαντάρισμα της νέας κυβέρνησης, οι διάφοροι μετεκλογικοί αναλυτές δεν κρύβουν τους προβληματισμούς για το συνολικότερο εκλογικό αποτέλεσμα και τα πραγματικά αριθμητικά δεδομένα. Για παράδειγμα, το συνολικό εκλογικό άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι περίπου τρεις μονάδες μικρότερο σε σχέση με αυτό του 2007. Εξίσου σημαντικό είναι και το δεδομένο που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα κυρίως λόγο της μετάγγισης ψήφων από τη ΝΔ, οι οποίοι το 2007 είχαν «μεταναστεύσει» προς το άλλο στρατόπεδο του δικομματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει τα προηγούμενα χρόνια μια οργανωτική κοσμογονία, με τη δήθεν εκλογή του προέδρου από 1.000.000 ψηφοφόρους και την εγγραφή χιλιάδων ακόμα νέων μελών, αυτό που επί της ουσίας καταγράφεται στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι περίπου 280.000 ψήφοι στο ΠΑΣΟΚ περισσότεροι από εκείνες που πήρε το 2007. Τα γράφουμε όλα αυτά για να δείξουμε και με νούμερα ότι οι πανηγυρισμοί του αστικού πολιτικού συστήματος για το «νέο Πάπα» που απέκτησε η κυβερνητική εξουσία, είναι σε μεγάλο βαθμό η επιδίωξη να τεκμηριωθεί ότι η νέα αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται έχει τη μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη. Και θα προβάλλεται κάθε φορά που οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κόντρα σ' αυτή την πολιτική, ότι έχει την έγκρισή τους. Αυτή την ψυχολογία επιδιώκουν να δημιουργήσουν. Για ακόμη μεγαλύτερη χειραγώγηση. Ολ' αυτά χωρίς σε καμιά περίπτωση να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο δικομματισμός είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η λαϊκή δυσαρέσκεια συνεχίζει να εκφράζεται ανολοκλήρωτα και με πολιτικά ανώριμο τρόπο. Στο χέρι του λαού είναι να δείξει πως η - έστω και λανθασμένη πολιτικά - ανοχή που με κρύα καρδία έδειξε στο ΠΑΣΟΚ, τιμωρώντας για την πολιτική της τη ΝΔ, είναι ζήτημα χρόνου να εξαντληθεί ολωσδιόλου και να μετατραπεί σε συνεπή ταξική δράση ενάντια στη στρατηγική του δικομματισμού που αντικειμενικά χτυπάει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Είμαστε ακόμα στα λόγια

Φιλοδοξία της νέας ηγεσίας του πρώην υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών και νυν Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων είναι να δουλέψει με «δημιουργικό άγχος» για να έχει σύντομα «χειροπιαστό έργο», αλλά και για να μας πείσει «ότι δεν πρόκειται απλά για μια αλλαγή κυβέρνησης, αλλά για μια περίοδο με μια άλλη πολιτική και μια άλλη αντίληψη για την πολιτική».

Τάδε έφη, κατά τη χτεσινή εκδήλωση παράδοσης - παραλαβής, Δ. Ρέππας, νέος υπουργός, ο οποίος απευθυνόμενους στους υπαλλήλους του υπουργείου, τους είπε ότι «είναι από την ίδια πλευρά του λόφου» και ότι δεν είναι «απολογητές της εξουσίας», αλλά, αντίθετα, είναι «η εμπροσθοφυλακή των πολιτών απέναντι στα προβλήματα που ζουν».

Είναι όντως φιλότιμη η προσπάθεια που καταβάλλουν από την πρώτη κιόλας μέρα τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να μας πείσουν ότι πρεσβεύουν «μια άλλη πολιτική» από αυτή της ΝΔ. Αλλά επειδή «ο χώρος των λόγων έχει καταληφθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Δ. Ρέππας, σημασία δεν έχει τι λες, αλλά τι πράττεις. Και οι πράξεις του ΠΑΣΟΚ (υπερψήφιση όλων των αποφάσεων της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση των τομέων στρατηγικής σημασίας) δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει. Και στον τομέα που ανέλαβε ο Δ. Ρέππας έμειναν στη μέση οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΣΕ και των Ταχυμεταφορών (κερδοφόρα θυγατρική των ΕΛΤΑ). Ιδωμεν...

Δείγμα γραφής...

Για να μην τρέφουν αυταπάτες οι μικρομεσαίοι αγρότες θυμίζουμε ότι η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατ. Μπατζελή όταν ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει θετικές τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού. Ηταν μάλιστα και εισηγήτρια της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα του κρασιού. Και μεγάλο μέρος των προτάσεων αυτών υιοθετήθηκαν και ψηφίστηκαν στη συνέχεια στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και τις ψήφισε ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ και φυσικά τις υλοποίησε μέχρι κεραίας η κυβέρνηση της ΝΔ. Το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης ήταν να γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα στον τομέα του κρασιού και οι αμπελουργοί να έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών στα κρασοστάφυλα. Κι όπως αποδείχτηκε η αναθεώρηση αυτή εξυπηρέτησε μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των οινοβιομηχάνων. Κι όταν η Κατ. Μπατζελή έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής στο θέμα κρασιού και όχι μόνο σ' αυτό, τότε τι να περιμένει η αγροτιά από μια τέτοια υπουργό; Μήπως να διαπραγματευτεί σθεναρά τα συμφέροντά της στην ΕΕ; Το τι θα κάνει και τι θα διαπραγματευτεί τελικά η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προφανώς δε σηκώνει αυταπάτες: Ο,τι ζητάει η Κομισιόν. Αλλωστε αυτή είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Την Κυριακή με τον «Ριζοσπάστη»

Αυτή την Κυριακή, με τον «Ριζοσπάστη» κυκλοφορεί η Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το «κάλεσμα πάλης για τις λαϊκές ανάγκες». Αυτή την Κυριακή έχουμε ραντεβού. Με όλους εκείνους τους ανθρώπους στις λαϊκές συνοικίες που το προηγούμενο διάστημα κουβεντιάζαμε, που έκαναν το βήμα να ψηφίσουν ΚΚΕ στις εκλογές ή την τελευταία στιγμή πισωπάτησαν. Εχουμε ραντεβού με τους νέους που συζητήσαμε, που αγωνιούν για το μέλλον τους, που ανεξάρτητα από το χρώμα της ψήφου τους, στόχος είναι να ξανασυναντηθούμε σε μεγάλους αγώνες. Εχουμε ραντεβού με όλους εκείνους τους ανθρώπους του μόχθου και τους απόμαχους της δουλειάς και του αγώνα, που μπορούν και πρέπει να συνταχτούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ικανοποίηση όλων των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Και τη Δευτέρα, με τον «Ριζοσπάστη», στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα χωράφια, στα μικρομάγαζα, στα σχολειά και τα πανεπιστήμια, στους χώρους κατάρτισης και στις υπηρεσίες με τον ίδιο στόχο.

Το κάλεσμα, σε δράση και πάλη για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με συγκεκριμένους στόχους, περιεχόμενο και χαρακτήρα, απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, στους εργατοϋπάλληλους, στην αγροτιά, στη νεολαία, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες. Απευθύνεται σε όλους εκείνους, που ανεξάρτητα από την ψήφο τους την περασμένη Κυριακή, η θέση και το συμφέρον τους βρίσκεται στην ένταση της πάλης κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, κόντρα στην εξουσία των μονοπωλίων, γιατί δεν πάει άλλο με την υποχρέωση από τα κόμματα του κατεστημένου σε συνεχή έκπτωση αναγκών. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας θύελλας αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται στο όνομα της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Πανεξόρμηση, λοιπόν, με τον «Ριζοσπάστη» αυτή την Κυριακή. Γιατί δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Γιατί οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία δεν πρέπει να εφησυχάσουν ούτε στιγμή, δεν πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τι κι αν είναι «νέα» κυβέρνηση; Εχει από πριν δώσει διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, ότι θα εφαρμόσει νέες απαλλαγές και διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις, νέα δεινά και χτύπημα στην εργατιά. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν να ξεσπάσει η αντιλαϊκή θύελλα που θα παρασύρει δικαιώματα και κατακτήσεις. Τώρα πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους, με την ανάπτυξη ρωμαλέων αγώνων, με αιτήματα και στόχους για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών και όχι της πλουτοκρατίας.

Τώρα λοιπόν. Με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες, που πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη για την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας. Με την προσοχή στραμμένη στη συσπείρωση λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων δυνάμεων, σε γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων. Με ξεκάθαρη την αποφασιστικότητα ότι σήμερα σημασία έχει η ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η ανάπτυξη νέων αγώνων, η γιγάντωση της πάλης του λαού για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του. Χωρίς να χάνουμε λεπτό, οργανώνουμε, σχεδιάζουμε, μαζικοποιούμε την πανεξόρμηση με τον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», με την Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, απλώνοντας πλατιά το κάλεσμα πάλης και διεκδίκησης, μπολιάζοντας τα λαϊκά στρώματα με ριζοσπαστικούς στόχους πάλης, για να ξεδιπλωθούν άμεσα οι λαϊκοί αγώνες που οι ίδιοι οι καιροί απαιτούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ