Eurokinissi |
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-MΠΕ για την πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο με τη συμμετοχή διπλωματών από Τουρκία - Γερμανία - ΗΠΑ - Γαλλία, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστιαν Βάγκνερ, είπε για τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις ότι «δεν συμβάλλουν στον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή». Ενώ για το ενδεχόμενο γερμανικής διαμεσολάβησης στον διάλογο για τα Ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «η γερμανική κυβέρνηση, από κοινού με τους εταίρους της, καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο». Τέλος, σε ερώτηση του τουρκικού πρακτορείου «Αναντολού» για το «πώς βλέπει η γερμανική κυβέρνηση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» ο Βάγκνερ παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ που τόνιζε ότι «σε μια περίοδο όπου η ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας τίθεται υπό αμφισβήτηση από τον Πρόεδρο Πούτιν, οφείλουμε ως ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι και Ευρωπαίοι εταίροι να στεκόμαστε ενωμένοι».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, σχετικά με το θέμα επανέλαβε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν από την Τουρκία να έχει «εποικοδομητική συμπεριφορά» αλλά και ότι «είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία, σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα, για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους», αναφέροντας ωστόσο ότι η Αγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».
Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναγνώρισε ότι «ο (επικεφαλής του ΝΑΤΟ) κ. Στόλτενμπεργκ εκφράζει πάντα με ειλικρίνεια τις απόψεις του και καταβάλλει προσπάθειες για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας. Εκτιμάμε τις προσπάθειές του».
Με φόντο τις ευρωατλαντικές «παραινέσεις» για διάλογο, χτες στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, κατά την οποία υπογραμμίστηκε - όπως λέγεται από ελληνικής πλευράς - «η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία». Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός υπογράμμισε τη «σημασία μείωσης των εντάσεων».
Σημειωτέον, μια μέρα πριν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ακάρ ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Οπως οι διερευνητικές επαφές, και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές τις συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Ελληνες ομολόγους μας».
Ερωτώμενος δε για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, ο Ακάρ απάντησε: «Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα, όπως και τα δικαιώματα των γειτόνων μας και κυρίως της Ελλάδας. Ομως περιμένουμε και από τους γείτονές μας να σεβαστούν τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά».
Ενώ για την αποστρατιωτικοποίηση δήλωσε ότι «αν αναφερθούμε μοναδικά για ένα θέμα θα δημιουργηθούν λαθεμένες εντυπώσεις, λαθεμένες αποφάσεις. Αυτά είναι βαθιά θέματα, θέματα που χρειάζονται εξειδίκευση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως νομικοί, πολιτικοί, ιστορικοί και γεωγραφικοί. Υπάρχουν οι δύο συναντήσεις, οι συνομιλίες που κάναμε στην Αθήνα και μία στην Αγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Από τον κύριο υπουργό, τον ομόλογό μου, ζητώ να απαντήσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Να συναντηθούν και να συνομιλήσουν οι ειδικοί, και αργότερα η πολιτική βούληση να κάνει αυτό που πρέπει».
Επί του πεδίου, πάντως, τουρκικό UAV παραβίασε χτες 21 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, συλλέγοντας ταυτόχρονα εικόνα από τις κινήσεις στην περιοχή.
Την ίδια ώρα κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση Καλίν με τους συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας και σε ερώτηση μήπως οι «σύμμαχοι» ζητήσουν από την Αθήνα να προχωρήσει σε έναν «συμβιβασμό» με την Αγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, απάντησε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί, με πολύ μεγάλη ικανοποίηση, την πλήρη κατανόηση και των συμμάχων και των εταίρων μας», δήθεν στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
Στο μεταξύ, αναδεικνύοντας και σχέδια που γίνονται στο παρασκήνιο, τα στελέχη παλαιότερα των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή Ευ. Αντώναρος και Σ. Τσιτουρίδης, με κοινή δήλωσή τους στάθηκαν στην «ανάγκη άμεσης συστράτευσης πρώην και τέως πρωθυπουργών» για μια «"έκτακτη" και καλά οργανωμένη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες...» για την προβολή της «εθνικής» γραμμής του κεφαλαίου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ας καταγραφεί ότι «τρέχουν» διεργασίες και στο Κυπριακό. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, είπε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα έγινε σχετική συζήτηση και «σύντομα θα υποβάλουμε κάποιες προτάσεις μας για συνεργασία που θα είναι προς όφελος των δύο λαών». Να σημειωθεί πως σήμερα την Κύπρο επισκέπτεται ο Ελληνας πρωθυπουργός.