Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 - Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνει τις προκλήσεις, συνεχίζει τις προσκλήσεις

Στοχευμένα και αμείωτα εντείνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία, με «αέρα στα πανιά» της από τα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ, ανοίγει όλη τη βεντάλια των αξιώσεών της σε Αιγαίο - Κυπριακό - Μεσόγειο, στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μια μέρα πριν εκδοθεί τρίτη συνεχόμενη NAVTEX για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις» (αυτή τη φορά μέχρι και την 1η Σεπτέμβρη), που αμφισβητούν ευθέως ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωνε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε οτιδήποτε σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο» και «αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, τότε ας μας αντιμετωπίσουν. Αν δεν έχουν το κουράγιο για αυτό, τότε πρέπει να φύγουν από το δρόμο μας». Σε τοποθετήσεις του νωρίτερα έλεγε ότι «όπως ξέρουμε εμείς, πρέπει να ξέρουν και οι Ελληνες γείτονές μας πως όσοι ρίχνουν την Ελλάδα μπροστά στον τουρκικό στόλο θα την αφήσουν μόνη της μετά». Ακόμα, απευθυνόμενος σε όλους τους συνομιλητές της Αγκυρας, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που πρέπει να δοκιμαστούν η υπομονή, η δυνατότητα και η αποφασιστικότητά της. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, υποδεχόμενος την Τρίτη τον Γερμανό ομόλογό του Χ. Μάας ξεκαθάρισε ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο και για δίκαιο διαμοιρασμό, αλλά κανένας να μη βάζει προϋποθέσεις στην Τουρκία» και πρόσθεσε πως «δική μας προσδοκία από την ΕΕ είναι μία ειλικρινής διαμεσολάβηση», προειδοποιώντας με τη σειρά του ότι «αν κάνετε λάθος βήματα, αυτήν τη φορά δεν θα είναι ατύχημα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί (σ.σ. θα απαντήσουμε διαφορετικά). Δεν μπορούν να μας λένε "εσείς σταματήστε" και οι άλλοι να συνεχίζουν».

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ ότι «οι NAVTEX θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες», ενώ συνέδεσε τις ασκήσεις που ετοιμάζονται στα ανοιχτά του Ισκεντερούν με την «εξασφάλιση συνθηκών προστασίας για το ναυτικό τρυπάνι στα ανοιχτά», σημειώνοντας πως «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού. Οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα», για να καταλήξει πάντως ότι «η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου. Θέλουμε ειρήνη, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας... Αν οι Ελληνες ομόλογοί μας το αποφασίσουν τις ερχόμενες μέρες, ευχαρίστως να τους υποδεχθούμε εδώ...».

Την ίδια ώρα, ανοίγοντας κι άλλο τη «βεντάλια», ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπ. Καλίν έλεγε πως «τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα όπως τα προβλήματα της τουρκικής (σ.σ. μουσουλμανικής) μειονότητας στην Ελλάδα και η επιλογή των μουφτήδων μέσω εκλογών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ