Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Διαγκωνισμοί με φόντο την κυβερνητική αδιαλλαξία

Απ' το διάλογο εξαρτούν οι πλειοψηφίες των ηγεσιών στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και τον ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά τη λύση των προβλημάτων

Τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) χρησιμοποίησε και χτες η κυβέρνηση για να επαναλάβει την αδιαλλαξία της απέναντι στις διεκδικήσεις των γιατρών του ΙΚΑ.

Ετσι λοιπόν στη χτεσινή συνάντηση της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με τη Διοίκηση του ΙΚΑ που έγινε στον ΟΜΕΔ για το δημόσιο διάλογο, ο Διοικητής του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριος επανέλαβε ότι η απεργία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ είναι παράνομη και τους κάλεσε να μην απεργήσουν αύριο που θα γίνει η συνάντηση της Ομοσπονδίας με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Η προσέλευσή του - όπως είπε ο Μ. Νεκτάριος - έγινε από καλή θέληση.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η Διοίκηση του ΙΚΑ επέμεινε στην αρχική αδιάλλακτη θέση της και δε δέχτηκε ουσιαστικό διάλογο επί των απεργιακών αιτημάτων. Κατόπιν αυτών η κηρυχθείσα απεργία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ξεκινάει κανονικά σ' ολόκληρη τη χώρα την Παρασκευή, 20.7.2001». Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ υπενθυμίζει ότι στην πανελλήνια απεργία μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ της χώρας.

Ακόμα η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας και αμέσως μετά θα συνέλθει η Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας για να «εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του απεργιακού αγώνα».

Θυμίζουμε ότι στον ΟΜΕΔ προσέφυγε και ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και στη συνάντηση που έγινε με τη συμμετοχή του Μ. Νεκτάριου συμφωνήθηκε εκατέρωθεν να μετατεθεί ο διάλογος για αύριο παρουσία των υπουργών.

Αγνόησαν τη διάθεση για ενότητα

H ανάγκη για ενιαία και συντονισμένη δράση των γιατρών του ΙΚΑ ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί τη φαλκίδευση του αγώνα των γιατρών, αναδείχτηκε στη χτεσινή, ιδιαίτερα μαζική, γενική συνέλευση των γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας (ΣΕΥΠΙΚΑ).

Ωστόσο όμως οι πλειοψηφίες των ηγεσιών της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας και Πειραιά δεν εξέφρασαν αυτή τη διάθεση. Ετσι ο πρόεδρος του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά, Κ. Χροναίος, εισηγήθηκε την αναστολή της 48ωρης απεργίας για σήμερα και αύριο προς διευκόλυνση του διαλόγου με τους αρμόδιους υπουργούς και το Διοικητή του ΙΚΑ που θα γίνει αύριο.

Απ' την πλευρά του ο Ελ. Αθανασόπουλος, μέλος του ΣΕΥΠΙΚΑ, αλλά και πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, κάλεσε χτες τους γιατρούς να πάρουν αποφάσεις για ενιαία δράση αρχίζοντας από την Παρασκευή, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας.

Το πραγματικό νόημα αλλά και τους στόχους της ενιαίας δράσης το έδωσε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, μέλος του ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» Γιατρών του ΙΚΑ. «Ο αγώνας των γιατρών του ΙΚΑ θα είναι μακρύς και δύσκολος ακριβώς γιατί βάζει "επί τάπητος" μεγάλα προβλήματα όπως μονιμοποιήσεις, απολύσεις, αυταρχισμό, αλλά και το μεγάλο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η επίλυση των αιτημάτων αυτών περνάει μέσα από τη σύγκρουση και την ανατροπή της ίδιας της πολιτικής της κυβέρνησης», υπογράμμισε η Μ. Αλειφεροπούλου για να τονίσει: «Το τελευταίο όπλο που έχει απομείνει στην κυβέρνηση είναι η διάσπαση της ενότητάς μας και η απομόνωσή μας από τους φυσικούς συμμάχους μας».

Οι δυο προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία, απ' την οποία απείχε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Γιατρών ΙΚΑ, κρίνοντας πως η κατάθεση πρότασης για χωριστές κινητοποιήσεις αποτελεί από μόνη της διασπαστική κίνηση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή του αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ.

Τελικά σε μυστική ψηφοφορία αποφασίστηκε με ποσοστό 83% η αναστολή της 48ωρης απεργίας για σήμερα και αύριο. «Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά, οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά «θα αρχίσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 23 Ιούλη 2001, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης».

Τέλος στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά δεν... ξεχνά να αναφέρει ότι «ως μέλη της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ τα αιτήματα και ο αγώνας είναι κοινά και συνεχίζουμε να απαιτούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

  • Αποφάσεις για την έναρξη των κινητοποιήσεων απ' τις 20 Ιούλη 2001 - σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - πήραν οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων των Γιατρών (ΣΕΥΠΙΚΑ) Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ συντάχτηκε ο ΣΕΥΠΙΚΑ Νομαρχίας Πειραιά, ο οποίος με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση με «τις αποφάσεις μερίδας του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας» και ότι δεν τον εκφράζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ