Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Γενάρη για τη διασφάλιση των μεγαλοεπιχειρηματιών

Ως αναπόδραστη για τους λαούς πραγματικότητα παρουσιάζει τη φτώχεια και ανεργία που τους επιφυλάσσουν ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Παραπέρα, κάνει σαφές ότι αυτό είναι το πλαίσιο όπου κινούνται όλες οι αστικές δυνάμεις, και σε αυτή τη βάση, άλλωστε, διευρύνει τους διαύλους «συνεννόησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό της επόμενης συγκυβέρνησης.

Οπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΕ και ειδικότερα η Ευρωζώνη έχει βαθιές ανισότητες οι οποίες εντείνονται και είναι και κλειδωμένες οι ανισότητες αυτές. Αλλά δεν υπάρχει κανένα καλύτερο πλαίσιο αναφοράς. Με τα προβλήματά της και τις αδικίες της και τις ανισότητές της και τις αμηχανίες της η Ευρωζώνη και η ΕΕ είναι η καλύτερη οικονομική περιοχή του πλανήτη».

Αναγνώρισε επίσης ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν ανισότητες οικονομικές (...) Υπάρχουν κάποιοι λίγοι πάμπλουτοι οι οποίοι έχουν κερδίσει και κερδίζουν πάρα πολλά και έχουν και τα λεφτά τους έξω και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, αυτό είναι αλήθεια. Απολύτως. Αλλά βλέπετε από ένα σημείο και μετά αυτός που είναι πολύ πλούσιος, παύει να είναι πρόσωπο, γίνεται εταιρεία και μετά γίνεται μια εταιρεία η οποία είναι διεθνής», παρουσιάζοντάς το ως φυσική εξέλιξη που δεν αλλάζει. Και ως γνήσιος εκφραστής της τάξης του επέμεινε ότι «ο άδικος, ανταγωνιστικός και σε πολλά αδιέξοδος καπιταλισμός, απεδείχθη καλύτερος» «από άλλες ιστορικές εμπειρίες». Παρουσίασε, δε, ως «το μεγάλο ζήτημα των ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων ότι πρέπει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να προωθήσουν τις πιο προοδευτικές πολιτικές, τις πιο αναδιανεμητικές πολιτικές, τις πολιτικές που κατατείνουν στην ανάπτυξη αλλά και στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και της κοινωνικής συνοχής».

Αλλαγή συνεργάτη

Σε αυτή τη βάση, και παρουσιάζοντας ως δεδομένο ότι «δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, ακυβερνησία, επαναληπτικές εκλογές, ούτε άλλοθι», ζήτησε να επιλεγεί «η σταθερότητα και η πρόοδος», το δε κόμμα του να αναδειχτεί τρίτο ώστε να «εγγυηθεί τη σταθερότητα», μέσα σε μια συγκυβέρνηση όπου το «σωστό για τον τόπο είναι να μετέχουν στην ευθύνη όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου που δηλώνουν ότι ακολουθούν ευρωπαϊκή πολιτική». «Η προτίμησή μας είναι το σωστό, το εθνικά επιβεβλημένο, δηλαδήνα είναι όλοι μέσα», επέμεινε.

Απευθυνόμενος μάλιστα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε ότι «στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάβει την πρώτη θέση, έχει μεγαλύτερο συμφέρον να υπάρχει ευρεία συνεργασία».

Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να κλείσει το μάτι στον Αλ. Τσίπρα ότι μπορεί να υπολογίσει στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς θα επιμείνουμε να εφαρμοστεί η εθνική στρατηγική».

Σημειωτέον, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανεπισήμως κάνουν τις εξής εκτιμήσεις σχετικά με το πώς διαμορφώνεται το αστικό πολιτικό σκηνικό: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την πρώτη θέση δίχως να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ο Αντ. Σαμαράς δεν πείθει με όσα λέει ώστε να ανατρέψει τη διαφορά. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές ελπίδες να πιάσει την τρίτη θέση ώστε να διασφαλίσει συμμετοχή στην κυβέρνηση και βασικό ρόλο στην αναδιάταξη της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μιλάνε για κάλπες, αλλαγή συσχετισμών, κυβέρνηση συνεργασίας(2016-10-18 00:00:00.0)
Ζητά πρωτιά και «σταθερότητα» με «μεγάλες πλειοψηφίες»(2015-09-04 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα ανοίγματα στον ΣΥΡΙΖΑ(2015-02-05 00:00:00.0)
Βλέπει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ(2015-01-22 00:00:00.0)
Διεργασίες σε όλο το φάσμα(2014-06-20 00:00:00.0)
Σενάρια «διάσωσης» του δικομματισμού(2008-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ