Πέμπτη 22 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Βλέπει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της απερχόμενης κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό «Alpha», εμφανίστηκε εκ νέου πρόθυμος αυτός και το κόμμα του να στηρίξουν και την επόμενη συγκυβέρνηση, αυτή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εχοντας και την εμπειρία από την πρόσφατη συνάντησή τους στο ΥΠΕΞ, όπου συνομίλησε με τον Αλ. Τσίπρα επί μακρόν για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής διαφορές δεν υπάρχουν. Δηλαδή, στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού. Σε αυτά τα θέματα του στενού, σοβαρού καταλόγου, των λεγομένων εθνικών θεμάτων. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Ερωτηθείς, δε, αν θα υπάρχει «συνέχεια του κράτους στα εθνικά θέματα αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: «Το εύχομαι και το ελπίζω και θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω προς την κατεύθυνση αυτή».

Αλλά για τη «συνέχεια του κράτους» έχει ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως ο Αλ. Τσίπρας, από τον Οκτώβρη του 2014, σε επίσκεψή του στο υπουργείο Αμυνας, όπου συζήτησε για αντίστοιχα θέματα με τον τότε υπουργό Αμυνας, αντιπρόεδρο της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλο, με τον οποίο άλλωστε φαίνεται πως διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Πάντως, υπάρχει, παρά τις επιμέρους διαφορές, μια γενικότερη κοινή βάση που τους συνδέει, όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έχει διακηρύξει: «Ισχυρίζομαι, και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου, πως η χώρα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται».

Επιπλέον, στις «Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική», όπως αυτές αποτυπώνονται στη σχετική ενότητα των «Προγραμματικών Κειμένων», εγκωμιάζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, ως στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εξωτερικής της πολιτικής, όσον αφορά το διεθνή της ρόλο και τη διαπραγματευτική της δύναμη, τις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις, τις σχέσεις της με χώρες εκτός ΕΕ, την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων όπως η διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων».

Με τέτοιες και πολλές άλλες ταυτίσεις ο Ευ. Βενιζέλος δεν βλέπει γιατί να μη στηριχτεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ έστω και με ψήφο ανοχής.

Αλλωστε, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, «εμείς δεν κοπτόμεθα να είμαστε στην κυβέρνηση (...) Εμείς εθνικός εταίρος θέλουμε να είμαστε, εμάς μας ενδιαφέρει η εθνική στρατηγική και για μας το ιδεώδες θα είναι να είναι μέσα και το δεύτερο κόμμα. Κακώς δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012, εμείς και μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης λέγαμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εάν πάρουμε το σενάριο ενός ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρώτος, γιατί θα πει η ΝΔ δεν μπαίνω; Δεν μπορεί να το πει ιστορικά, με βάση τις θέσεις της»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Γενάρη για τη διασφάλιση των μεγαλοεπιχειρηματιών(2015-01-13 00:00:00.0)
«Συναίνεση» στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου(2014-12-02 00:00:00.0)
Η «εξωτερική πολιτική» άλλο ένα πεδίο «συναινέσεων» των αστικών δυνάμεων(2014-11-04 00:00:00.0)
Πάνε για το μεγάλο άλμα(2014-04-01 00:00:00.0)
«Εθνική ευθύνη» η παραμονή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ(2012-05-10 00:00:00.0)
Πρόταση για συμπόρευση με όλα τα κόμματα της ΕΕ(2012-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ