Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρόληψη του «Εμπολα» ... διά αλληλογραφίας

Η ...αλληλογραφία μεταξύ των υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας για τα μέτρα που «θα» πρέπει να ληφθούν, είναι οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει για τη λήψη προληπτικών μέτρων απέναντι στον ιό «Εμπολα» στο λιμάνι του Πειραιά. Η έλλειψη κάθε προστατευτικού μέτρου ήρθε στην επιφάνεια με το πρόσφατο ύποπτο κρούσμα στο φορτηγό πλοίο «ΜΑΓΔΑ Π», που ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε. Αναδείχθηκε, όμως, ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των ναυτεργατών στα ανεφοδιαστικά («ποκεράδικα» ή αλλιώς μπάριζες) πλοία, στις λάντζες, στα ρυμουλκά, πλοηγίδες και συνολικά όλων όσοι έρχονται σε «επαφή» με διερχόμενα πλοία.

Σε αυτά τα καράβια, στα οποία δεν υπάρχει ούτε υποτυπώδης έλεγχος, ανεβοκατεβαίνουν οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων των ανεφοδιαστικών πλοίων που τα προμηθεύουν με καύσιμα, χώρια οι υπόλοιποι, όπως λατζέρηδες κ.ά. Ναυτεργάτες από τα πληρώματα των ανεφοδιαστικών, καταγγέλλουν: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης. Ακόμα και εμείς να προμηθευτούμε μάσκα και γάντια δεν ξέρουμε πώς θα τα βγάλουμε και πού θα πρέπει να τα πετάξουμε. Σε μια μέρα μπορεί να ανεφοδιάσουμε και 3 και 4 διερχόμενα πλοία, όπου συνεργαζόμαστε αναγκαστικά πολύ στενά με τους συναδέλφους αυτών των πλοίων. Πέρα από τους όποιους κινδύνους διατρέχει η δική μας υγεία, μπορούμε τελικά να γίνουμε και φορείς του ιού από καράβι σε καράβι;».

Σε αυτά τα ερωτήματα, η επίσημη απάντηση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας (ΥΝΑ), ήταν η εξής: «Από τον Απρίλη που έγινε γνωστός ο ιός του "Εμπολα" από την αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας έχουν γίνει 7 έγγραφες ενημερώσεις προς το Ναυτικό Επιμελητήριο, την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την ΠΝΟ. Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 14 Νοέμβρη όπου αναμεταβιβάζεται σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας και αφορά την ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας. Τα έγγραφα τα μεταβιβάζουμε στους ναυτικούς»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ