Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
Λουκέτα και ΜΑΤ από χτες στις σχολές του κέντρου

Eurokinissi

Ενα σκηνικό τρόμου στήθηκε από χτες σε κτίρια πανεπιστημιακών σχολών που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, μετά την αυθαίρετη απόφαση των διοικήσεων των ιδρυμάτων να βάλουν λουκέτο στις σχολές με το πρόσχημα της «πρόκλησης επεισοδίων» μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), το κτίριο του Χημείου όπου στεγάζονται τα Παιδαγωγικά Τμήματα, η Νομική και η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας ήταν από νωρίς το πρωί ζωσμένα με κλούβες και αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που μάλιστα επιτέθηκαν απρόκλητα σε φοιτητές της Νομικής που πήγαν το πρωί στη σχολή τους και διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτήν την κατάσταση, στέλνοντας δυο από αυτούς τραυματισμένους στο νοσοκομείο.

Αντιδρώντας άμεσα στην καταστολή και τον αυταρχισμό φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια όπου έμειναν μέχρι το μεσημέρι, μοιράζοντας ανακοινώσεις, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ συνεδρίασαν και τα ΔΣ πολλών συλλόγων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που κάλεσαν σε νέα κινητοποίηση χτες το απόγευμα. Η απογευματινή κινητοποίηση (συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή), όπου συμμετείχαν σύλλογοι από όλες τις σχολές της Αθήνας, ήταν μαζική και δήλωσε την αποφασιστική καταδίκη του αυταρχισμού και της καταστολής από την πλευρά των φοιτητών.

Καταγγέλλοντας το κλείσιμο των σχολών η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) σημείωσε ότι: «Αυτές οι ενέργειές τους συνδέονται άμεσα με την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ ενάντια στην οποία παλεύουν οι φοιτητές. Οι Πρυτανείες εφαρμόζουν το κυβερνητικό δόγμα "νόμος και τάξη", γι' αυτό εντείνουν τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία, το χτύπημα των αγώνων των φοιτητών. Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, όλους τους φοιτητές να καταδικάσουν με αποφάσεις και με τη στάση τους την ένταση του αυταρχισμού και να δυναμώσουν τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή», τονίζει το ΜΑΣ.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας σε μια σύντομη ανακοίνωσή λέει ότι αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τους Κοσμήτορες των σχολών του κέντρου «για λόγους ασφαλείας τα αντίστοιχα κτίρια να παραμείνουν κλειστά», ενώ κάνει λόγο για «ανάγκη αυτών των εκτάκτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις», χωρίς να εξηγεί ποιες είναι άραγε αυτές οι περιστάσεις που επέβαλαν το αυθαίρετη ακύρωση των μαθημάτων και όλων των δραστηριοτήτων των σχολών πέντε μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου... Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση της πρυτανείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου που βγήκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και έλεγε ότι «ενόψει των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη»(!) το κτίριο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το πρωί της Τρίτης 18 Νοέμβρη.

Να σημειωθεί ότι έχει καταντήσει πάγια τακτική το κλείσιμο σχολών του κέντρου στη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, γεγονός που και τα προηγούμενα χρόνια πυροδοτούσε αντιδράσεις, ωστόσο το κλείσιμό τους πέντε μέρες πριν την επέτειο και οι χτεσινές εικόνες με τα κτίρια ζωσμένα από ΜΑΤ και την επίθεση σε φοιτητές ξεπερνούν κάθε όριο.

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν χθες, ο κοσμήτορας των ΤΕΦΑΑ, Νίκος Γελαδάς, εξήγησε στο «Ριζοσπάστη» ότι «η αναστολή της λειτουργίας ορισμένων σχολών του ΕΚΠΑ πάρθηκε χωρίς την παράθεση οποιουδήποτε στοιχείου και ερήμην της Συγκλήτου. Η πράξη αυτή είναι ακατανόητη στην πανεπιστημιακή κοινότητα, γιατί επ' ονόματι ενός υποτιθέμενου φόβου επεισοδίων σκοτώνεται η ελευθερία για μάθηση, διακίνηση και έκφραση», σχολίασε ο Ν. Γελαδάς και πρόσθεσε: «Λυπάμαι γιατί η αυταρχικότητα και η καταστολή ποτέ δεν έλυσαν τα κοινωνικά προβλήματα. Απεναντίας τα όξυναν. Διερωτώμαι ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο και από ποιους κύκλους εκπορεύεται το δόγμα "τάξις και υπακοή" που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανήκει στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία με τον αγώνα της πρέπει να υπερασπιστεί το σύνθημα των γεγονότων του Πολυτεχνείου "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" το οποίο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη βάφτισε χΤες το αυθαίρετο λουκέτο ως «αποκατάσταση της τάξης στα Πανεπιστήμια»(!) και δήλωσε ότι «η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό απαιτούν οι Ελληνες φορολογούμενοι» και στο ίδιο πνεύμα η ΟΝΝΕΔ αφορίζει τις καταλήψεις. Πού την είδε άραγε η κυβέρνηση την κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ ή στο Χημείο και τα έζωσε με ΜΑΤ; Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την επίθεση στους φοιτητές και το κλείσιμο των σχολών, το οποίο καταδίκασε και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ έβγαλε μια ανακοίνωση - ευχολόγιο για «αποκλιμάκωση της έντασης στα πανεπιστήμια».

Το κλείσιμο των σχολών καταδίκασε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ