Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνταγματική αναθεώρηση για ενίσχυση της αστικής εξουσίας

Εκκίνηση και επίσημα, από Δεκέμβρη, της συνταγματικής διαδικασίας, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, θέλει η κυβέρνηση, ως άλλη μία κίνηση θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος και του κράτους των μονοπωλίων στις νέες συνθήκες, όπου σταθερές κυβερνήσεις δε θα προκύπτουν μόνο ως μονοκομματικές, αλλά και ως κυβερνήσεις συνεργασίας. Με ρυθμίσεις που συζητιούνται εδώ και καιρό στο πλαίσιο των αστικών κομμάτων, όπως και άλλων επιτελείων του συστήματος.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να δρομολογήσει τη διαδικασία έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έχοντας τη στήριξη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου. Μάλιστα, στη ΝΔ αναμένεται να ανακοινωθεί «γαλάζια» επιτροπή όπου θα προεδρεύει ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος και η οποία θα επιταχύνει ρυθμούς, ώστε να υπάρξει το τελικό κείμενο με τις προτάσεις της ΝΔ ως τα μέσα Δεκέμβρη. Ακολούθως, να προχωρήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή, ώστε να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή αναθεώρησης.

Βασικό στοιχείο των προτάσεων της ΝΔ θα είναι η αποσύνδεση της ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, με στόχο τον τερματισμό της δυνατότητας της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, εξασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία στα μονοπώλια κυβερνητική σταθερότητα.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ΝΔ κατεβαίνει με τουλάχιστον 21 προτάσεις όπως: Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και άμεση εκλογή του από τους Ελληνες πολίτες. Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας, με σταθερό εκλογικό σύστημα που θα αλλάζει μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Ευέλικτη κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών (Εξωτερικών, Αμυνας και επί του Προϋπολογισμού) με 5ετή θητεία. Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών, αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών περιορίζοντάς την αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή, όπως τα ορίζει βέβαια η αστική εξουσία.

Ακόμη πιο αυταρχικοί «εκσυγχρονισμοί»

Παραπέρα: Συμπερίληψη και νέων διατάξεων για «εγγυήσεις διαφάνειας» στα οικονομικά των κομμάτων, επιχειρώντας παραπέρα έλεγχο της λειτουργίας τους από μηχανισμούς του αστικού κράτους όπως η δικαιοσύνη. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, ζήτημα ωστόσο που συναντώνται αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου. Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ιδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου που να επιλαμβάνεται όλων των προσφυγών για την αντισυνταγματικότητα των νόμων.

Επίσης: Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες περιφερειαρχών, δημάρχων και συνδικαλιστών. Μείωση του αριθμού των βουλευτών. Ενίσχυση του ρόλου τους σε νομοθετικό και ελεγκτικό ελεγκτικό επίπεδο. Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του Δημοσίου. Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ιδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, με βασικό άξονα το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν κολλήσει στα δικαστήρια ύστερα από προσφυγές πολιτών. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία «μη κρατικών» και «μη κερδοσκοπικών» Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα.

Τέλος: Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους, «ώστε να μη διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων», όπερ σημαίνει νέοι περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ