Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στα παζάρια το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Εν μέσω των οξυμένων ανταγωνισμών και των πρόσκαιρων συμβιβασμών που εκδηλώνονται στους κόλπους της ΕΕ, αλλά και μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, εξελίσσονται τα παζάρια ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα σχετικά με τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την επόμενη περίοδο. Η ατζέντα με την τρόικα, στο φόντο των αποφάσεων του πρόσφατου Γιούρογκρουπ, συζητήθηκε στο πλαίσιο χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, και τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη. Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, πρόκειται για «σκληρή διαπραγμάτευση» με στόχο την ολοκλήρωση της «τελευταίας αξιολόγησης» και την «έξοδο από το μνημόνιο». Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η τρόικα δεν «ανοίγει» νέα ζητήματα, προσθέτοντας ότι τα θέματα της ατζέντας είναι αυτά που ήδη περιλαμβάνονται στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα»...

Στη «συζήτηση» με την τρόικα επανέρχεται το ζήτημα του εντοπισμού και της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015. Η συγκυβέρνηση αναμένει σημαντική αύξηση της είσπραξης των αντιλαϊκών φόρων και άλλων χαρατσιών, ως αποτέλεσμα και της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών προς την εφορία. «Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο με διακανονισμό έως και 100 δόσεων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί. Η συζήτηση με την τρόικα είναι διαρκής και περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση.

«Τρέχουν» την αντιλαϊκή πολιτική

Παρά και το γεγονός ότι, για την ώρα, «δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις», παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναμένουν σημαντικούς ρυθμούς αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, ενώ, παράλληλα, διαβλέπουν αύξηση της μάζας με τους ειδικούς φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης ανάκαμψης της λαϊκής κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργική απόφαση σχετικά με τις «οφειλές» προς την εφορία, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, όρος και προϋπόθεση για το «επόμενο βήμα» είναι η επιτυχής έκβαση της τρέχουσας αντιλαϊκής αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια της τρόικας. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις στον κυπριακό Τύπο, σημείωσε ότι «αν όχι στο επόμενο Γιούρογκρουπ, (8 Δεκέμβρη), οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία». Διαφορετικά, είπε, «θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση των 1,8 δισ. ευρώ». Η τρόικα «θα επιστρέψει εγκαίρως ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως το Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκεμβρίου», δήλωσε σχετικά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ