Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Τουρκικοί διαπραγματευτικοί «ελιγμοί»

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ανεφοδιάσουν από αέρος τους Κούρδους της βόρειας Συρίας με όπλα, πολεμοφόδια και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, ήρθαν και οι πιέσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας στη μεθόριο με τη Συρία

Από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών κατά τζιχαντιστών στο Κομπανί
Από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών κατά τζιχαντιστών στο Κομπανί
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει πιθανή απομόνωσή της από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επικεντρώνουν, στην παρούσα φάση, τις προσπάθειές τους στην «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, η Τουρκία ανακοίνωσε χτες πως θα επιτρέψει την ενίσχυση των Κούρδων μαχητών στο Κομπανί της βόρειας Συρίας με δυνάμεις των Ιρακινών Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά), επιτρέποντας τη διέλευση των τελευταίων από το έδαφός της...

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε χτες το μεσημέρι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά τα ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων που μετέφεραν την «οργισμένη αντίδραση» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει την Κυριακή στον από αέρος ανεφοδιασμό των Κούρδων μαχητών της Συρίας (δυνάμεις αυτοάμυνας PYD) με ελαφριά όπλα, πυρομαχικά και ιατροφαρμακευτικά εφόδια.

«Ουδέποτε θέλαμε να πέσει το Κομπάνι. Η Τουρκία ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες για να εμποδίσει κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως το «YPG» (ένοπλη πτέρυγα του αστικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» των Κούρδων της Συρίας) θεωρείται για την Αγκυρα «τρομοκρατική» οργάνωση, επειδή, συνεργάζεται με το ΡΚΚ (των Κούρδων της Τουρκίας) και διότι, όπως ισχυρίστηκε, «επιδιώκει όπως και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τον έλεγχο σε συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας». «Οσο έχουν αυτές τις φιλοδοξίες, δεν θα έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ».

Ο Τζαμπάρ Γιαουάρ, εκπρόσωπος των Πεσμεργκά στην Ερμπίλ του βορείου Ιράκ, δήλωσε ότι προετοιμάζονται να στείλουν δυνάμεις υποστήριξης στη Συρία, είτε διά ξηράς είτε από αέρος.

Πάντως, το BBC σημείωνε πως ο ενδεχόμενος ερχομός μαχητών Κούρδων του Ιράκ (με τους οποίους η Αγκυρα έχει άριστες σχέσεις) στο Κομπανί της βόρειας Συρίας ενδεχομένως να προκαλέσει επιπλοκές και αντιδράσεις. Ο λεγόμενος «υπουργός Αμυνας» του Κομπανί Ισμέτ Εσεν δήλωσε πως η εξέλιξη δεν έχει την έγκριση των Κούρδων της πόλης, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε δύναμη θέλει να έρθει να παλέψει μαζί μας, θα πρέπει πρώτα να μας συμβουλευτεί»...

Εχει επιπλέον σημασία να επισημανθεί εδώ και η ανακοίνωση που εξέδωσαν εκπρόσωποι των «YPG» την Κυριακή ότι πλέον συντονίζουν και πολεμούν μαζί με δυνάμεις του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στο Κομπανί και άλλες περιοχές, με στόχο να βοηθήσουν όλη τη Συρία και όχι μόνον τις κουρδικές περιοχές.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Κούρδοι της Συρίας

Πριν τις ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, κάλεσε την Αγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της με τη Συρία, ώστε να μπορέσουν να σταλούν εφόδια στην πολιορκημένη πόλη. Οι υπουργοί, σημειώνοντας ότι εκτιμούν «τις προσπάθειες της Τουρκίας για καταφύγιο στους πρόσφυγες», καταδίκασαν ταυτόχρονα «τις επιθέσεις, ωμότητες, δολοφονίες και τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διαπράττουν οι τζιχαντιστές και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις σε Ιράκ και Συρία.

Οπως διαφαίνεται, πάντως, ο ελιγμός της κυβέρνησης Ερντογάν έχει σκοτεινά κίνητρα, καθώς μάλλον θα πρέπει να ιδωθεί πως υπακούει στη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε», με στόχο την προώθηση των προσπαθειών της για αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και γενικότερα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στο μεταξύ, ο Ρεντούρ Τζελίλ, εκπρόσωπος των «YPG», ανακοίνωσε πως τα όπλα που τους έριξαν από αέρος οι ΗΠΑ δεν είναι αρκετά για να κερδίσουν τη μάχη, πέρα από έναν «θετικό αντίκτυπο» στα πεδία των συγκρούσεων.

«Δεν πιστεύουμε πως η μάχη του Κομπανί θα τελειώσει τόσο γρήγορα. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία και να είναι αποφασισμένες να καταλάβουν το Κομπανί», δήλωσε ο Τζελίλ στο «Ρόιτερς», αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για τον τύπο των όπλων που έλαβαν και που σύμφωνα με τις ΗΠΑ προσφέρθηκαν από τις αρχές της κουρδικής αυτόνομης κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ.

Συμμάχους αναζητεί ο Κέρι στην Ινδονησία

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, βρέθηκε στην Ινδονησία, για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας του κόσμου, Τζόκο Ουιντόντο, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις και άλλων ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας να ενισχύσουν το λεγόμενο «συνασπισμό των προθύμων» του Ομπάμα κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

«Θα ήταν ανεύθυνο για εμάς, και ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολο από ηθικής πλευράς, να γυρίσουμε την πλάτη σε μια κοινότητα που πολεμάει το ΙΚ. Πρόκειται για μια στιγμή κρίσης και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», είπε ο Κέρι στην Τζακάρτα, όπου συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράτζακ, τον Ινδονήσιο νέο Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Χσιέν Λουνγκ, τον σουλτάνο του Μπρουνέι και τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Αλμπερτ ντελ Ροσάριο.

Ο Κέρι τόνισε, πάντως, πως αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία με δεδομένη τη σχέση των Σύρων Κούρδων με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατική, αλλά επέμεινε ότι δε θα ήθελε το Κομπανί να μετατραπεί σε «φρικτό παράδειγμα» των συνεπειών της άρνησης δυνάμεων που «είναι ικανές» και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να μην το πράξουν.

Ολα αυτά, ενώ το Ιράκ εξακολουθεί να βιώνει μπαράζ πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εως χτες το απόγευμα, εκρήξεις βομβών κυρίως σε σιιτικές περιοχές στην Καρμπάλα, στη Βαγδάτη και αλλού είχαν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 33 ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ