Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν

Τώρα επικεντρώνονται στην τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου

Στο Ντονέτσκ οι κάτοικοι συνεχίζουν να μαζεύουν συντρίμμια απ' τα σπίτια τους
Στο Ντονέτσκ οι κάτοικοι συνεχίζουν να μαζεύουν συντρίμμια απ' τα σπίτια τους
KIEBO - NTONETΣΚ.--

Οι δηλώσεις Ρώσων και Ουκρανών που κάνουν λόγο για προφορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που «ρέει» προς Ουκρανία αλλά και προς όλη την Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι αντιθέσεις και συμβιβασμοί συνυπάρχουν στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε το Σάββατο ότι στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Μιλάνο «καταλήξαμε σε συμφωνία, η ουκρανική θέση έγινε ντε φάκτο αποδεκτή: Μιλάμε μόνο για το χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα». Την ίδια μέρα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε πως «μια συμφωνία για την τιμή στα 385 δολάρια επιτεύχθηκε, η Ουκρανία είναι έτοιμη να προπληρώνει τις προμήθειές της». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σήμερα στις Βρυξέλλες (όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας - ΕΕ) και εξήγησε: «Συμφωνήσαμε σε βασικές παραμέτρους, στην τιμή των προμηθειών αερίου τη χειμερινή περίοδο, στους όρους της προπληρωμής και το σχέδιο της εξόφλησης του χρέους (...) Το ζήτημα τώρα είναι αν η Ουκρανία έχει πόρους να επιστρέψει το χρέος και να πληρώσει τις τρέχουσες προμήθειες».

Φυσικά, το αν και με τι όρους το ρωσικό φυσικό αέριο θα «ρέει» προς την ουκρανική αγορά αλλά και μέσω αυτής προς όλη την Ευρώπη αφορά μια σειρά μονοπωλιακά συμφέροντα και γι' αυτό αποτελεί πεδίο έντονων παζαριών, με σημάδια συμβιβασμού αλλά και πολλές αντιθέσεις. Πάντως, την Κυριακή, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να πει κανείς ότι έχουμε συμφωνία. Συμφωνία σημαίνει ότι η ρωσική "Γκάζπρομ" και η ουκρανική "Νάφτογκαζ" έχουν βάλει τις υπογραφές τους, σημαίνει ότι ρέει το αέριο».

Στο μεταξύ, στην Ανατολική Ουκρανία οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται. Το Σάββατο, ο «πρωθυπουργός» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξέντρ Ζαχάρτσενκο, δήλωνε ότι 15 άμαχοι είχαν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο. Χτες, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους που έπεσαν δίπλα ακριβώς σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι μόνο από την έναρξη της πρόσφατης «εκεχειρίας» έχουν σκοτωθεί 300 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ