Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κόντρες για την αναμόρφωση της κεντροαριστεράς

Συνεχίζονται οι κόντρες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα προχωρήσει η αναμόρφωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, βασικό στοιχείο της συνολικότερης αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν από το συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» ζητά η λεγόμενη «Κίνηση των 75» του Μιχάλη Καρχιμάκη με κείμενο το οποίο φέρεται υπογεγραμμένο από 4.000 κομματικά μέλη. Τα στελέχη αυτά διαμαρτύρονται γιατί, όπως λένε, οι αποφάσεις για το μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ δεν ελήφθησαν στα όργανα και επιπλέον ζητούν αλλαγή μείγματος διαχείρισης.

Από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταρχάς αμφισβητούν το πλήθος των υπογραφών. Μιλούν για ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό από το κόμμα και προσθέτουν ότι για να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, απαιτείται, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, είτε το 1/3 των μελών της ΚΕ (δηλαδή 60 μέλη, ενώ το κείμενο της «Κίνησης των 75» υπογράφουν μόνο 9 μέλη της ΚΕ), είτε το 50% των Νομαρχιακών Επιτροπών, είτε το 10% του συνόλου των μελών του Κινήματος.

Παραπέρα, πετούν μπηχτές εναντίον του Μ. Καρχιμάκη λέγοντας: «Οταν μπήκαμε στο μνημόνιο ή όταν ο Γιώργος Παπανδρέου συγκρότησε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη, ο Καρχιμάκης, που ήταν και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν αντέδρασε; Τότε πού συζητήθηκε αυτή η επιλογή; Ποια όργανα συγκροτήθηκαν; Και γιατί δεν ζήτησε να συγκληθεί τότε έκτακτο συνέδριο;».

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω κίνηση ήρθε λίγο πριν την αυριανή «1η πολιτική εκδήλωση» της «Δημοκρατικής Παράταξης», αλλά και λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των στελεχών που θα μετέχουν στη Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Θυμίζουμε, τέλος, ότι υπάρχουν και άλλες αντιδράσεις για τα τεκταινόμενα στο χώρο, καθώς περίπου 200 στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, κυρίως συνδικαλιστές και εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, διακήρυξαν την απόφασή τους να προχωρήσουν στη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα.

Παρέμβαση Σημίτη

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης έσπευσε χτες να διαψεύσει ότι έκανε δηλώσεις για πρόωρες εκλογές. Προηγήθηκε δημοσίευμα ιστοσελίδας ότι ο Κ. Σημίτης φέρεται να εκτιμά πως οι εταίροι της χώρας δεν επιθυμούν και δεν θα συμφωνήσουν σύντομα σε μια τελική λύση για το ελληνικό χρέος. Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε πως ο Κ. Σημίτης θεωρεί ότι η λύση για το χρέος θα καθυστερήσει αρκετά, γι' αυτό και οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μια διέξοδο, καθώς θα εκλεγόταν μια κυβέρνηση με νωπή «λαϊκή εντολή» που αφενός θα την αξιοποιούσε ως διαπραγματευτικό ατού, και αφετέρου θα μπορούσε να πείσει τους διεθνείς παράγοντες για την εξεύρεση λύσης στο μείζον θέμα της χώρας μας.

Ως απάντηση ήρθε επίσημη ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού ότι ο Κ. Σημίτης «ουδέποτε προέβη σε δηλώσεις σχετικά με πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις σημερινές συνθήκες θεωρεί τις εκλογές άσκοπες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς για σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής(2014-11-22 00:00:00.0)
Διαδοχολογία στην υπηρεσία του αποπροσανατολισμού(2011-12-13 00:00:00.0)
Συζητούν εκλογές(2008-04-11 00:00:00.0)
«ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ» ΚΑΙ «ΙΣΧΥΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»(2004-01-10 00:00:00.0)
Αμέσως μετά τις γιορτές οι εξελίξεις(2004-01-01 00:00:00.0)
Στόχος η ψήφος του λαού για λιτότητα μέχρι το 2000!(1996-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ