Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες προκλήσεις στην Ιερουσαλήμ

Από παλιότερη διαμαρτυρία στο τέμενος Αλ Ακσά
Από παλιότερη διαμαρτυρία στο τέμενος Αλ Ακσά
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν από νωρίς χτες το πρωί στο συγκρότημα του μεγάλου τζαμιού Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, εξαιτίας των προσπαθειών Ισραηλινών αστυνομικών να διώξουν όλους τους Παλαιστινίους κάτω των 60 ετών από το χώρο, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία ακραίων φανατικών Εβραίων με πρόσχημα τους εορτασμούς της Γιορτής της Συγκομιδής. Απώτερος στόχος των Ισραηλινών θεωρείται η αλλαγή του στάτους κβο σε έναν ευαίσθητο χώρο που αφορά τους ιερούς λατρευτικούς τόπους των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, με «Δούρειο Ιππο» ένα σχέδιο του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού για την πραγματοποίηση επισκέψεων στο ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα του τζαμιού Αλ Ακσά (γνωστό και σαν «Ευγενές Αδυτο» για τους Παλαιστινίους ή «Ορος του Ναού» για τους Εβραίους) από αλλόθρησκους τουρίστες.

Η προσπάθεια των Ισραηλινών να διώξουν από το χώρο όλους τους Μουσουλμάνους άρρενες κάτω των 60 ετών κατέστη δυνατή με τη χρήση βροχής δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και σφαιρών καουτσούκ, με συνέπεια τον τραυματισμό δεκάδων Παλαιστινίων. Την ίδια ώρα όσοι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να βρουν καταφύγιο στο εσωτερικό του τζαμιού Αλ Ακσά κλειδώθηκαν στο τέμενος από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι έκλεισαν την πόρτα με αλυσίδες.

Η Χάνα Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Απελευθέρωσης Παλαιστίνης, κατήγγειλε την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι επιχειρεί να δημιουργήσει μια «νέα πραγματικότητα σε βάρος των Παλαιστινίων, των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, των λατρευτικών τους χώρων και της ιστορικής τους ταυτότητας». Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα επίσης ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, επέστησε την προσοχή στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι είναι πολύ επικίνδυνο να μετατρέπει μια πολιτική διαφορά σε διαμάχη με βάση τη θρησκεία.

Το Αλ Ακσά είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος για το Ισλάμ και βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το τέμενος, μαζί με το «Θόλο του Ορους» ο οποίος αναφέρεται και ως «Ιερό Ασυλο», είναι και για τον Ιουδαϊσμό ο ιερότερος τόπος, καθώς εκεί βρισκόταν ο λεγόμενος Ναός του Σολομώντα πριν την καταστροφή του από τους Ρωμαίους το 70 π.Χ. Χρησιμοποιήθηκε ξανά ως τζαμί μετά από την ανάκτηση της Ιερουσαλήμ από τον Σαλαντίν το 1187. Σήμερα, η παλαιά πόλη βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο, αλλά το τέμενος παραμένει υπό τη διοίκηση ισλαμικού βακουφιού.

  • Νωρίτερα, έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο εστίασης του γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Γάζα, με αποτέλεσμα σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά όχι τραυματίες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ