Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ολο και πιο εύθραυστη η εκεχειρία

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Καθώς όλο και πιο συχνές είναι οι συγκρούσεις στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες, ο θάνατος του 38χρονου Ελβετού εργαζομένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Λωράν Ντουπασκιέ, στο βομβαρδισμό των γραφείων του την Πέμπτη στο Ντονέτσκ από ρουκέτα του ουκρανικού στρατού, κυριαρχεί στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αποδίδει το γεγονός σε προβοκάτσια των πολιτοφυλάκων, όπως και τους βομβαρδισμούς σχολείου και στάσης λεωφορείου στο κέντρο της πόλης με 11 νεκρούς, κάτι που, με βάση αυτόπτες μάρτυρες, δε στέκει. Τα γεγονότα και οι σποραδικές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ έρχονται να επιβεβαιώσουν το εξαιρετικά εύθραυστο της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στις 5 και 19 Σεπτέμβρη στο Μίνσκ της Λευκορωσίας.

Ο Ερυθρός Σταυρός, σε δήλωση του επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του, Ντομικίκ Στίλχαρτ, επιβεβαίωσε το θάνατο του εργαζόμενού του, που ήταν εκεί τις τελευταίες έξι βδομάδες και σημείωσε ότι «ο αδιάκριτος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών είναι μη αποδεκτός και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου», ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η απόδοση ευθυνών για την ενέργεια που οδήγησε στο θάνατο του εργαζόμενου δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας».

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που είπε ότι «ανησυχεί σοβαρά για την επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων τις τελευταίες μέρες, που υπογραμμίζει πόσο εύθραυστη είναι η σημερινή κατάπαυση του πυρός και η σημασία της εξασφάλισης ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία, που θα επιτρέψει στους ανθρωπιστικούς φορείς να επιτελέσουν το έργο τους και να παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Σημείωσε, επίσης, ότι αναμένει «από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να τηρήσουν αυστηρά τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από την συμφωνία του Μινσκ, προκειμένου να διασφαλιστεί μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» και, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει την ανάγκη «να ενταθούν οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση».

Επίσης, η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για το θάνατο του Ελβετού εργαζόμενου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει: ««Το Κίεβο δε θέλει να αναγνωρίσει ένα προφανές γεγονός: Η συνοικία του Ντονέτσκ, που βρέθηκε στο στόχαστρο πυρών, βρίσκεται στο έδαφος που ελέγχουν οι αντάρτες και τα πυρά ερρίφθησαν από θέσεις που έχουν καταλάβει οι ουκρανικές δυνάμεις». Ταυτόχρονα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση των όρων για την κατάπαυση του πυρός αλλά και να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση των επιθέσεων του ουκρανικού στρατού(2016-12-22 00:00:00.0)
Νέοι αιματηροί βομβαρδισμοί(2016-01-26 00:00:00.0)
Αιματηρές επιθέσεις του στρατού(2015-06-12 00:00:00.0)
Κατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας(2015-04-02 00:00:00.0)
Μαίνονται οι μάχες σε μια σύγκρουση που ματώνει το λαό(2015-02-03 00:00:00.0)
Ολο και πιο εύθραυστη η εκεχειρία(2014-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ