Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μπαλάκι» απ' το υπουργείο στην Περιφέρεια...

Το σχόλιο πολύ εύστοχο και έγινε από γονιό από την ανατολική Αττική, που το πρωί της Πέμπτης συμμετείχε στην κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της μεταφοράς μαθητών και μετά βρέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στο οποίο συζητιόταν το ίδιο θέμα. Πιο συγκεκριμένα, μόλις η περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με την οποία στην ουσία δεν ανέφερε κάποια πρόταση για λύση στο πρόβλημα παρά μόνο καταγγελίες προς την κυβέρνηση, δεσμεύσεις, ευχολόγια και αντιμνημονιακά τσιτάτα, η μητέρα είπε: «Το πρωί ο υφυπουργός της κυβέρνησης τα 'ριχνε στην Περιφέρεια. Τώρα, η περιφερειάρχης τα ρίχνει στην κυβέρνηση. Και τα παιδιά μας μένουν στο σπίτι. Τόσα χρόνια ζούμε το ίδιο έργο». Και σχολίασε: «Καλά, το πρωί η Δούρου στην κινητοποίηση γιατί ήρθε, για να φωτογραφηθεί ή να μας φωτογραφίσει;».

Το ψεύτικο «άλλοθι» του μνημονίου

Συνέπεια του μνημονίου χαρακτήρισε το γεγονός ότι δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας αρχικά στους δήμους και στη συνέχεια στην Περιφέρεια έγινε με τον «Καλλικράτη», που ψηφίστηκε το 2010. Νομοθέτημα που είχαν επεξεργαστεί πολύ καιρό πριν αστικές κυβερνήσεις και επιτελεία. Αλλωστε, ήταν η συνέχεια μιας άλλης καπιταλιστικής μεταρρύθμισης, αυτής του «Καποδίστρια». Θυμίζουμε τι έγραφε η αιτιολογική έκθεση του «Καλλικράτη». «Από την 1η Δεκεμβρίου 2009 έχει τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας. Ετσι, η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία (πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ") εναρμονίζεται και συμβαδίζει με αρχές και αξίες που αποτελούν τη βάση για το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί, αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε ό,τι αφορά δε τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν πρέπει να δούμε ότι η λογική του «Καλλικράτη» μέσω της ανάληψης της υποχρέωσης από την Τοπική Διοίκηση μιας σειράς αρμοδιοτήτων με τεράστια κοινωνική σημασία, όπως και αυτός της μεταφοράς μαθητών, εντάσσεται στη λογική της ιδιωτικοποίησης, μιας και μέσω των Δήμων και των Περιφερειών που συνεργάζονται με επιχειρηματίες (σ.σ. έτσι κι αλλιώς η Τοπική Διοίκηση λειτουργεί και ως μεσίτης προς το κεφάλαιο) «ανοίγει» ακόμα περισσότερο η αγορά για να αναπτύξουν δραστηριότητα στους προαναφερόμενους τομείς μεγάλες εταιρείες.

Καλό, λοιπόν, το «παραμύθι» του μνημονίου αλλά δεν έχει δράκο...

Ολα επιτρέπονται...

Εγραψε η «Αυγή», 3/10/2014, με αφορμή το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ: «Οσοι παραμένουν στη ΔΗΜ.ΑΡ. αναζητούν διέξοδο σε προοδευτική κατεύθυνση. Η ΔΗΜ.ΑΡ. ρίχνει γέφυρες στο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κλείσουν το χάσμα και οι πληγές που άνοιξαν με την αποχώρηση (σ.σ. από τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ) πριν από τέσσερα χρόνια. Στη δύσκολη υπόθεση της συγκρότησης του προοδευτικού συνασπισμού εξουσίας έχει θέση και η ΔΗΜ.ΑΡ., χωρίς ταλαντεύσεις και επαμφοτερίζουσες στάσεις». Η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τη ΔΗΜΑΡ στην τωρινή επιλογή της να συνεργαστεί μαζί του για τη λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι που «μνημονιακή» την ανέβαζε, «μνημονιακή» την κατέβαζε, λόγω συμμετοχής στην κυβέρνηση με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ; Θα κάνει συνεργασία με κόμμα που στήριξε «μνημονιακή» πολιτική όταν δήλωνε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με δυνάμεις που ψήφισαν μνημόνια; `Η επειδή θα συνεργαστούν όλ' αυτά πάνε περίπατο; Αλλά έτσι γίνεται με τα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Γι' αυτό μην εκπλαγείτε αν αύριο, μεθαύριο, δείτε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και με ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και «μεγάλο συνασπισμό». Ανάμεσα σε αστικά κόμματα όλα επιτρέπονται...

«Εγκυρο» ρεπορτάζ

Αυτό και αν είναι έγκυρο ρεπορτάζ! Ο λόγος για το χτεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής» για τη συγκέντρωση των συνταξιούχων. Η «Αυγή», με ένα μαγικό τρόπο, εξαφανίζει χιλιάδες συνταξιούχους που διαδήλωσαν χτες υπό το κάλεσμα δεκάδων σωματείων και Ομοσπονδιών συνταξιούχων, των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ. Ολες αυτές τις οργανώσεις το ρεπορτάζ τις ονομάζει «συνταξιουχικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ». Αντίθετα, το ρεπορτάζ τη συγκέντρωση όλων αυτών των οργανώσεων στην Κλαυθμώνος την ονομάζει συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων (δηλαδή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους), η οποία στην πραγματικότητα είχε μια «διακριτική» παρουσία στη χτεσινή συγκέντρωση!!! Μανούλες, λοιπόν, στη διαστρέβλωση και εις ανώτερα!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Ξεκινά ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο πόλεμος έληξε το Φλεβάρη του 1856 με ήττα της Ρωσίας.

1910 Στην Πορτογαλία ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση, η οποία ανατρέπει τη μοναρχία.

1917 Γεννιέται η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.

1918 Εν μέσω επαναστατικών ζυμώσεων και αναβρασμού συγκροτείται η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ στη Γερμανία, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά με δύο στελέχη του και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Φ. Σάιντεμαν και Γκ. Μπάουερ). Οι κυρίαρχες τάξεις δεν μπορούσαν πια να κυβερνούν τη χώρα χωρίς να υποστηρίζονται ανοιχτά από τους ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας. Με τη σειρά τους οι ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος συνασπίστηκαν πρόθυμα με τα αστικά κόμματα δηλώνοντας πως αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον της «εθνικής ενότητας». Το στέλεχος του κόμματος Ε. Νόσκε θα γράψει αργότερα: «Το παλαιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν ήθελε την επανάσταση. Οταν η στρατιωτική συντριβή έγινε αναπόφευκτη, το κόμμα αυτό έστειλε τους ηγέτες του στην κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ του Μπάντεν για να προσπαθήσουν να σώσουν την κατάσταση».

1927 Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού που συγκρότησε η κυβέρνηση της Ελλάδας. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται, επίσης, «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».

1934 Ο μετέπειτα δικτάτορας Ι. Μεταξάς δηλώνει ανοιχτά από το βήμα της Βουλής: «Απεκτήσαμεν την πεποίθησιν (...) ότι η λύσις του πολυπλόκου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος, ουδόλως δύναται να επιτευχθεί διά της συνεχίσεως των κοινοβουλευτικών μεθόδων».

1934 Στην Ισπανία κηρύσσεται γενική πολιτική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι. Στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνονται σχεδόν 3.000 εργάτες, ενώ συλλαμβάνονται πάνω από 30.000.

1943 Σε ομιλία του στο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ ξετυλίγει το σχέδιο μαζικής εξόντωσης των Εβραίων.

1947 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ (Μαξ Πλανκ), ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1918).

1955 Πεθαίνει ο στρατάρχης και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.

1957 Συνέρχεται το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδικάτων στη Λιψία.

1957 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον πρώτο στον κόσμο τεχνητό δορυφόρο της Γης («Σπούτνικ-1»).

1970 Πεθαίνει η Αμερικανίδα μουσικός Τζάνις Τζόπλιν.

1974 Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας προειδοποιούν ότι το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το 1990 και κατά 40% μέχρι το 2014, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ