Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Απροκάλυπτος εμπαιγμός απέναντι στις λαϊκές οικογένειες

Η τροπολογία του ΚΚΕ για κατάργηση του ΕΦΚ είναι η μόνη που απαντά στις λαϊκές ανάγκες, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Eurokinissi

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης επικυρώθηκε χτες από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται «μείωση» κατά 30% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης. Με βάση την τροπολογία ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 330 ευρώ σήμερα), όταν το 2010 κυμαινόταν στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 1,15 ευρώ / λίτρο (από 1,26 ευρώ / λίτρο τον Απρίλη του 2014).

Πρόκληση και κοροϊδία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν γονατίσει από την αντιλαϊκή πολιτική χαρακτήρισε την τροπολογία, από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι οι τροπολογίες του ΚΚΕ μπορούν να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι κοροϊδία η συγκεκριμένη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης. Οταν έχει αυξηθεί αυτός ο ειδικός φόρος και έχει ξεπεράσει 10 φορές την επιβάρυνση, όταν τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν δεχτεί μία τεράστια επιδρομή στο εισόδημά τους, όταν η ανεργία έχει ξεπεράσει το 27% με βάση τα επίσημα στοιχεία - η πραγματική είναι πολύ περισσότερο - να λέμε τώρα ότι μία μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης αντιμετωπίζει το ζήτημα. Αποτελεί πρόκληση.

Οπως, επίσης, κατά τη γνώμη μας, δεν αντιμετωπίζουν το τεράστιο, σημαντικό πρόβλημα το οποίο έχουν οι λαϊκές οικογένειες και τη βελτίωση της θέσης τους και άλλες τροπολογίες άλλων κομμάτων που κινούνται εντός του πλαισίου, όπως της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, για τα αντίστοιχα ζητήματα, όπως είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Που δεν λαμβάνουν υπόψη ότι οι συνθήκες των λαϊκών νοικοκυριών δεν είναι όπως πριν από τρία χρόνια, τα οποία έχουν δεχτεί μία τεράστια φοροεπιδρομή, μία μείωση των εισοδημάτων τους, που έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η θέση τους.

Αυτή η πρόταση βεβαίως δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, δεν αντιμετωπίζει την επώδυνη θέση των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά επί της ουσίας τι κάνει; Καλλιεργεί την αντίληψη των μειωμένων προσδοκιών, καλλιεργεί τη λογική της διαχείρισης και αναπαραγωγής των ακραίων φαινομένων της φτώχειας, στο όνομα της κοινωνικής φιλανθρωπίας, δηλαδή τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Από την άλλη μεριά, όμως, οι τροπολογίες του ΚΚΕ, τις οποίες έχει καταθέσει και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες και να αποτελέσουν στόχο πάλης γιατί κινούνται εκτός των τειχών.

Ερχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων, ανακουφίζουν στην πραγματικότητα τα λαϊκά στρώματα, αλλά και ταυτόχρονα αυξάνουν και τον πήχη των απαιτήσεων για να διευκολυνθεί έτσι μία κοινή δράση στο σύνολο της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων για την ανάγκη όχι επιμέρους προσαρμογών κάτω από αυτή την πολιτική τη βάρβαρη και την ταξική εντός των τειχών, αλλά για την ανάγκη να σηματοδοτήσουν με τον αγώνα και την πάλη τους ριζικότερες αλλαγές και ανατροπές σε επίπεδο οικονομίας, κοινωνίας, αλλά και εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ