Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Προλειαίνουν το έδαφος για νέες ανατιμήσεις

Στο 1,7 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το 65% αφορά τη λαϊκή κατανάλωση

Στο 1,7 δισ. ευρώ εμφανίζονται στο τέλος Ιούλη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (απλήρωτοι λογαριασμοί) προς τη ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται παραπέρα απογείωση στα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό της αύξησης στο 7μηνο φέτος φτάνει στο 30%, σε μια εξέλιξη η οποία αξιοποιείται στην κατεύθυνση νέων ανατιμήσεων στα οικιακά τιμολόγια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των οφειλών, το 1,1 δισ. (ποσοστό 65%) αφορούν τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (δηλαδή τη λαϊκή κατανάλωση), 350 εκατ. τις βιομηχανίες υψηλής τάσης και 250 εκατ. τις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης.

Στην επιδείνωση της κατάστασης, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της εταιρείας, συνέβαλε και το γεγονός ότι έχουν υπάρξει αποφάσεις για αναστολή στις αποκοπές ρεύματος ευάλωτων καταναλωτών. Σε αυτό το πλαίσιο, στα σκαριά βρίσκονται και οι νέες ανατιμήσεις πάνω στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω των λεγόμενων ειδικών χρεώσεων για τις «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» (ΥΚΩ). Με το συγκεκριμένο κονδύλι καλύπτεται το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών, καθώς και το «κοινωνικό τιμολόγιο». Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από τη ΔΕΗ, το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου, σε αυτήν τη φάση, δε φαίνεται «ρεαλιστικό», όπως διαπιστώθηκε στη διερεύνηση που έκαναν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης στο πλαίσιο επιχειρηματικών παρουσιάσεων που έγιναν πρόσφατα στο Λονδίνο...

Παραπέρα, και για την είσπραξη των οφειλών, η ΔΕΗ αναζητά τη συνδρομή «εισπρακτικών εταιρειών», δηλαδή με εκβιασμούς και απειλές για κατασχέσεις. Η νέα πολιτική εισπράξεων καθιερώνεται για πρώτη φορά από τη ΔΕΗ, στη βάση «πιλοτικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στην Αττική. Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος θα αξιολογηθεί ύστερα από ένα δίμηνο εφαρμογής του, προκειμένου στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΔΕΗ έχει ήδη καταρτίσει τον κατάλογο των καταναλωτών που θα παραδώσει στις εταιρείες που θα προσλάβει για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ