Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Επαφές στις ΗΠΑ για βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Με κατ' ιδίαν συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ ξεκινά το πρόγραμμα επαφών του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Από τις εργασίες της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Από τις εργασίες της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
Ανακοινώθηκε χτες και επισήμως το πρόγραμμα της παρουσίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην 69ηΓενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 21-28 Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει συναντήσεις και παρεμβάσεις που δίνουν ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει παραπέρα γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αύριο Κυριακή, ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, τον οποίο θα ενημερώσει για τα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη και με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, ενώ έχει προγραμματισθεί συνάντηση και με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide.

Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Υπουργικής Εβδομάδας» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ευ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές, διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, πέραν των συναντήσεών του με τους ομολόγους του στο πλαίσιο των «ευρωατλαντικών θεσμών», θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις, κατά χρονολογική σειρά, με τους ΥΠΕΞ του Κατάρ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, της Ανδόρας, της Αιγύπτου, του Σαν Μαρίνο, καθώς και της Γεωργίας και του Ισραήλ.

Ο Ευ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Αίγυπτο, «όπου θα εξετασθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας», βλ. χάραξη ΑΟΖ για να ξεκινήσουν μπίζνες με υδρογονάνθρακες.

Σε πολυμερές επίπεδο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ - ΝΑΤΟ, ενώ θα λάβει μέρος στη συνάντηση των κρατών μελών της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και στην Υπουργική Συνάντηση των συμμετεχόντων κρατών στον ΟΑΣΕ, αμφότεροι μηχανισμοί εξυπηρέτησης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Θα παρακαθίσει, επίσης, σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη και θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο Ευ. Βενιζέλος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, θα απευθύνει ομιλία στην Υπουργική Διαβούλευση για την «ανθρωπιστική κρίση» στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες (που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν) και θα συμμετάσχει σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τη συμμετοχή ξένων τρομοκρατών μαχητών σε συγκρούσεις. Επιπλέον, θα συμμετάσχει στην Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου για τον ιό Εμπολα και σε Σύνοδο Κορυφής με θέμα την «Ενδυνάμωση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων», βλ. ενίσχυση των επεμβάσεων και της στρατιωτικής παρουσίας του ευρωατλαντικού άξονα σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη με διάφορα προσχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ