Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στήριξη σε επεμβάσεις και κομπρεμί με ξένα κεφάλαια

Την προθυμία της κυβέρνησης να υποστηρίξει και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις επανέλαβε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84». Παράλληλα, σκιαγράφησε την πρεμούρα της να κλείσει μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προχωρήσουν «μπίζνες» του εγχώριου κεφαλαίου. Δεν μπόρεσε ωστόσο να κρύψει ανησυχίες της άρχουσας τάξης σε σχέση με το πάγωμα των εξαγωγών και την περιβόητη «ρευστότητα» των επιχειρηματικών ομίλων.

Ερωτηθείς για το πώς τοποθετείται η κυβέρνηση σχετικά με τις επεμβάσεις στο Ιράκ κατά των «τζιχαντιστών», ο Δ. Κούρκουλας απάντησε: «Υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα αυτών των ενεργειών, διότι μιλάμε για οργανωμένες εγκληματικές ομάδες βαρβαρότητας», αποκρύβοντας ότι οι λεγόμενοι «τζιχαντιστές», αφού πρώτα στηρίχτηκαν ποικιλότροπα από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, σήμερα αξιοποιούνται από τις ίδιες δυνάμεις για την προώθηση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Δ. Κούρκουλας είπε: «Επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία (...) Ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού, βεβαίως, θα δημιουργούσε μια τελείως καινούργια κατάσταση, πολύ πιο θετική για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων (...) Εάν ποτέ φτάναμε σε λύση του Κυπριακού αυτό θα ήταν μια ιστορική τομή η οποία θα άνοιγε καινούργιους ορίζοντες για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Σε ποιους ακριβώς «ορίζοντες» προσβλέπουν φάνηκε απ' όσα σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την τριμερή συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος: «Αυτή είναι μια τριμερής συνεργασία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό (...) Και βεβαίως με την εξεύρεση ενεργειακών πηγών στην περιοχή η τριμερής αυτή συνεργασία αποκτά και μια καινούργια διάσταση, οικονομική, ενεργειακή, ασφάλειας θαλασσίων ζωνών. Αρα αυτή η συνεργασία είναι στρατηγική, συνεχίζεται, ενδυναμώνεται».

Αναφερόμενος στις κινήσεις που αποσκοπούν σε βελτίωση της θέσης του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, ο Δ. Κούρκουλας τόνισε: «Καλλιεργούμε άριστες σχέσεις. Ελπίζουμε επίσης και στην αναβάθμιση των οικονομικών μας σχέσεων με τις χώρες της περιοχής. Ηδη με την Αίγυπτο οι οικονομικές μας σχέσεις, οι ελληνικές επενδύσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. Προσπαθούμε να τις διευρύνουμε και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής που υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα».

Περιγράφοντας, άλλωστε, τις προτεραιότητες και τους προσανατολισμούς του ελληνικού κεφαλαίου για τα επόμενα χρόνια, τόνισε: «Ολες οι πρεσβείες μας πλέον λειτουργούν και ως πόλοι προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, των επενδύσεων στην Ελλάδα και των οικονομικών σχέσεων, του τουρισμού. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, διότι η εσωτερική ζήτηση, ως γνωστόν, δεν θα φτάσει γρήγορα στα επίπεδα προ κρίσης. Αρα εκεί που μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη, είναι στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στον τουρισμό».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι: «Δυστυχώς οι εξαγωγές ενώ είχαν πολύ θεαματική αύξηση τα τελευταία χρόνια, τους τελευταίους μήνες έχουν λίγο παγώσει. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται και στο πρόβλημα της ρευστότητας, διότι πρέπει οι εταιρείες μας να χρηματοδοτήσουν και τις επενδύσεις τους για να μπορέσουν να εξάγουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ