Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συλλογικά να κατακτάμε τη γνώση, τους αγώνες της ζωής... »

Σχολεία στο Περιστέρι επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς
Από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς
Με μεγάλα προβλήματα ξεκίνησε χτες η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές, για τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα. Για άλλη μια χρονιά, υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, περικοπές στη χρηματοδότηση, συρρίκνωση των ολοήμερων τμημάτων, αδυναμία μετακίνησης μαθητών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, χτες «άνοιξαν» οι πόρτες των σχολείων για να υποδεχτούν τους μαθητές.

Με αφορμή τη χτεσινή μέρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε το 7ο και το 10ο Λύκειο Περιστερίου. Συζήτησε με τους καθηγητές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις. Σημείωσε ιδιαίτερα πως οι συνθήκες μέσα στις οποίες είναι αναγκασμένοι να εργάζονται δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό τους έργο, γίνονται εμπόδιο στην προσπάθειά τους να προσφέρουν μόρφωση, αλλά και να συμβάλουν στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα που απειλεί συνολικά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στα προβλήματα των αναπληρωτών που αμείβονται με 600 ευρώ, στην εργασιακή ανασφάλεια που ζουν οι νέοι εκπαιδευτικοί, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, τις μειώσεις των μισθών, τους φόρους και τα χαράτσια.

Οι ίδιοι οι καθηγητές σημείωσαν πως τα προβλήματα βρίσκονται και μέσα στα σπίτια των μαθητών τους, καθώς στην περιοχή ζουν οικογένειες εργαζομένων και ανέργων, λαϊκά στρώματα που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Εθιξαν ακόμα και ορισμένα προβλήματα του σχολείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο Λύκεια συστεγάζονται χωρίς οι αίθουσες διδασκαλίας που διαθέτει το κτίριο να επαρκούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τάξεις που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ τοποθετημένα στο προαύλιο.


Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως η λύση δε βρίσκεται στην ατομική ευθύνη και προσπάθεια που κάνει καθένας και καθεμιά, αλλά δίπλα σε αυτή είναι απαραίτητη η οργάνωση και η συλλογική δράση, η μαζική διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, ο αγώνας για βαθιές αλλαγές στην κοινωνία. Επισήμανε πως ακόμα και οι προβλέψεις των ίδιων των αστών δεν είναι αισιόδοξες για την πορεία της οικονομίας, ενώ οι διεθνείς εξελίξεις καθιστούν πιθανό το ενδεχόμενο να ξανακυλήσει η χώρα σε πιο βαθιά κρίση.

Τέλος, τόνισε πως η αισιοδοξία για το ΚΚΕ πηγάζει από την εμπιστοσύνη που έχει στους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό, πως μπορούν να αντιτάξουν σθεναρή αντίσταση, να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης, χωρίς τυχοδιωκτισμούς αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και πλαίσιο πάλης. Σε αυτήν την υπόθεση, όπως επισήμανε, το ΚΚΕ έχει να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο, στο βαθμό που θα ισχυροποιείται όχι μόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και μέσα στους καθημερινούς αγώνες.

Συλλογικός αγώνας για τη γνώση και τη ζωή

Μιλώντας στους μαθητές, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:

«Από βάθος καρδιάς θέλουμε να σας ευχηθούμε καλή χρονιά, καλή δύναμη και καλή πρόοδο. Εχετε μπροστά σας ένα δύσκολο αγώνα. Ομως είναι όμορφος ο αγώνας. Είναι όμορφος ο αγώνας για την κατάκτηση της γνώσης, είναι όμορφος ο αγώνας για την κατάκτηση της ίδιας της ζωής. Και ξέρετε αυτή η υπόθεση, αυτός ο αγώνας, η γνώση, ο αγώνας της ζωής είναι ομαδικό άθλημα. Οπως και η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ πρόσφατα κατέκτησε μια επιτυχία, και πέρασε στους "16" δουλεύοντας και δρώντας ομαδικά, συλλογικά, έτσι συλλογικά και ομαδικά θα πρέπει να κατακτάμε τη γνώση, τους αγώνες της ζωής, να αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά μας προβλήματα.

Ο αγώνας, άσχετα αν είναι προσωπικός, ατομικός, η προσπάθεια που πρέπει να κάνει ο καθένας ατομικά, προσωπικά, πρέπει να συνδέεται, να στηρίζεται στην ομαδική δουλειά, στο συλλογικό αγώνα. Μαζί με τους συμμαθητές σας, μαζί με τους φίλους σας, μαζί με τους καθηγητές σας, τους δασκάλους σας, που πασχίζουν καθημερινά, μαζί με τους γονείς, τις οικογένειές σας, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους εδώ του Περιστερίου, τους μαζικούς φορείς, να κατακτάτε τη γνώση, να μελετάτε, να μαθαίνετε. Είναι δύναμη, θα σας είναι χρήσιμη, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της ζωής που έρχονται και είναι πολλά. Θα θέλαμε να ευχηθούμε ξανά καλή δύναμη, καλή υγεία σε όλους, με νέες επιτυχίες σε σας και στα σχολεία σας. Θα είμαστε μαζί σας στις διεκδικήσεις σας, στους αγώνες σας, για να μην έχουμε κοντέινερ ως αίθουσες διδασκαλίας, αλλά να έχουμε πραγματικές αίθουσες, να μπορούμε να μορφωνόμαστε, να ψυχαγωγούμαστε, να αθλούμαστε, να ζούμε τη ζωή του σχολείου, όπως αύριο, ανθρώπινα, όμορφα πρέπει να ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας. Γεια σας, καλή δύναμη, καλό κουράγιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ