Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Νομιμοποιούν τη χρηματοδότηση των κομμάτων από μεγάλες επιχειρήσεις

Τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων

Εμπόδια στην ενίσχυση των κομμάτων που αμφισβητούν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων
Εμπόδια στην ενίσχυση των κομμάτων που αμφισβητούν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων
Κατά τη χτεσινή του συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA» και απαντώντας σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων που συζητείται στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε τα εξής:

«Το νομοσχέδιο δεν αφορά το πολιτικό χρήμα, αλλά τη νομιμοποίηση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από μεγάλες επιχειρήσεις, από μεγάλες εταιρείες, από μονοπωλιακούς ομίλους. Νομιμοποιείται αυτό και ταυτόχρονα μπαίνει φρένο στην ενίσχυση των απλών εργαζομένων προς τα κόμματα, που είτε τα συμπαθούν είτε θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχουν στην πολιτική ζωή του τόπου για να βοηθούν και να συμβάλλουν.

Επίσης, γίνεται ένα γενικευμένο φακέλωμα των εργαζομένων, των μελών, των φίλων, των οπαδών, των ανθρώπων που συμπαθούν ένα πολιτικό κόμμα και θεωρούν ότι με 5 ευρώ, με 2 ευρώ μπορούν να το ενισχύσουν και να κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Ο νόμος αυτός - που αν δεν ήταν τραγικό θα έλεγα ότι είναι γελοίο, και είναι περίεργο πώς δεν το καταλαβαίνουν και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων - ζητάει το ΑΦΜ, δηλαδή δίνει κάποιος στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ 2 ευρώ και εσύ πρέπει να ζητήσεις ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, μητρός, το ΑΦΜ, που αν σου το δώσει και λάθος, δεν ξέρω πώς θα το ελέγξεις. Γιατί εκεί έρχονται 100 χιλιάδες κόσμος και το Σάββατο στην εκδήλωση και κάθε μέρα και πάνω από 150 χιλιάδες συμμετέχουν στις συναυλίες. Απ' αυτούς, 5 χιλιάδες, 10 χιλιάδες, χίλιοι, δεν ξέρω πόσοι θα δώσουν, άντε να βρεις τώρα τα στοιχεία και τι όνομα έδωσε. Γιατί για να είμαι εντάξει ως κόμμα θα πρέπει να τσεκάρω αν τα στοιχεία είναι σωστά, δηλαδή φτάνουμε σε τραγελαφικά πράγματα. Είναι εντελώς τραγικό...».

Ερωτηθείς αν χωρίς αυτό το νομοσχέδιο μπορεί «να πει και ο πλούσιος πάρε 100 χιλιάδες γιατί θα είναι χαλαρός», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Μα ελέγχονται τα κόμματα, ιδιαίτερα στο ΚΚΕ γίνεται συγκεκριμένος έλεγχος κάθε χρόνο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ορκωτοί λογιστές του κράτους, της Βουλής κάνουν έλεγχο σε όλα τα οικονομικά του Κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παντού, και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι ο έλεγχος στο ΚΚΕ είναι πιο αυστηρός από τις ελεγκτικές αρχές.

Δεύτερον, γίνεται έλεγχος απ' το ίδιο το Κόμμα, εκλέγονται με συνεδριακές διαδικασίες ελεγκτικές επιτροπές από τις τοπικές Οργανώσεις μέχρι την Κεντρική Επιτροπή.

Τρίτο ζήτημα, εμείς είμαστε το μοναδικό κόμμα που δημοσιεύουμε ονόματα γι' αυτόν που εθελοντικά θέλει να δημοσιευθεί το όνομά του και να του βρουν και το ΑΦΜ. Σήμερα αν ανοίξετε το "Ριζοσπάστη" έχει προσφορές. Λέει: "Προσφέρω στο ΚΚΕ, στη μνήμη του άνδρα μου ή για την τάδε επέτειο, ή επειδή θέλω να το ενισχύσω, 20 ή 50 ευρώ", και δημοσιεύεται το όνομά του. Σαράντα χρόνια που βγαίνει ο "Ριζοσπάστης" νόμιμα - κλείνουμε σε λίγες ημέρες 40 χρόνια από τη νόμιμη έκδοση του "Ριζοσπάστη" - αν υπολογίσετε πόσες ημέρες βγαίνει και ιδιαίτερα την Κυριακή έχει και δισέλιδα τέτοια αφιερώματα, έχεις έναν κατάλογο 150 χιλιάδες τουλάχιστον.

Αλλά αφορά αυτούς που θέλουν να μπει το όνομά τους, γιατί, για παράδειγμα, μπορεί ο κ. Οικονομέας να σου πει δε θέλω, γιατί η διοίκηση του ΜEGA - που δε θα συμβεί αυτό - αν δώσω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, για την εξόρμηση που κάνει, μπορεί να με απολύσει αύριο. 'Η ο τάδε εργάτης στο εργοστάσιο ή ένας δημόσιος υπάλληλος. Και τα έχουμε ζήσει αυτά. Δεν τα έχουμε δει στις οικογένειές μας; Ο αδελφός της μητέρας μου εκτελέστηκε στη Ξηριώτισσα της Λαμίας το '49 γιατί βρήκαν στο σπίτι του κουπόνια του ΚΚΕ και στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα (...)

Αλλαξαν οι εποχές, αλλά οι εποχές μένουν στις μνήμες των ανθρώπων και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και από την αστική πλευρά, από την πλευρά που οι περισσότεροι σκέφτονται στα πολιτικά κόμματα. Είναι δημοκρατικό καθήκον να αντιταχθούν σ' αυτό και να μην επιτρέψουν τέτοια ζητήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το ΚΚΕ δεν το έβαλαν ούτε θα το βάλουν στο χέρι»(2020-08-12 00:00:00.0)
Νέοι αντιδραστικοί όροι για τη χρηματοδότηση των κομμάτων(2017-12-23 00:00:00.0)
Νομιμοποιεί τη διαπλοκή στο όνομα της καταπολέμησής της(2014-09-19 00:00:00.0)
Εργαλείο παραπέρα θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος(2014-09-10 00:00:00.0)
Σάλος από το πόρισμα(2012-07-07 00:00:00.0)
Κριτήριο και για τα οικονομικά των κομμάτων η πολιτική τους(2008-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ