Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σενάρια για «διεθνή συμμαχία» κατά των ισλαμιστών

Δεν αναιρούνται οι ιδιαίτερες επιδιώξεις της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ετοιμότητα της Συρίας να συνεργαστεί με «περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις» στο πλαίσιο αντιμετώπισης τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη χώρα όπως το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) εξέφρασε χτες στη Δαμασκό, σε συνέντευξη Τύπου, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, σημειώνοντας εντούτοις ότι «εάν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των μισθοφόρων τρομοκρατών, δίχως συνεννόηση με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, τότε θα εκληφθούν ως επίθεση».

Ο Μουάλεμ πρότεινε η Δαμασκός να έχει το συντονισμό αυτής της διεθνούς και περιφερειακής συμμαχίας για την αντιμετώπιση των οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» στο πλαίσιο της απόφασης 2170 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, αν σε αυτήν τη συμμαχία μπορούν να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «είναι καλοδεχούμενες», προειδοποιώντας στη συνέχεια ότι μόνο οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του ΙΚ, ενώ υπογράμμισε ότι οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τους τζιχαντιστές με τη Συρία.

Ο Σύρος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να καταδικάσει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ που κρατούνταν όμηρος δύο χρόνια από τους μισθοφόρους του ΙΚ στη Συρία, καλώντας τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές και αραβικές χώρες να καταδικάσουν ομοίως τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις σφαγές σε βάρος του συριακού λαού από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και το «Μέτωπο Νούσρα».

Χαιρέτισε ακόμη την απελευθέρωση του 45χρονου Αμερικανού δημοσιογράφου Τέο Κέρτις, το πρωί της Κυριακής. Ο Κέρτις κρατούνταν όμηρος από τον Οκτώβρη του 2012 από ισλαμιστές του «Μετώπου Νούσρα» και η απελευθέρωσή του κατέστη δυνατή, χωρίς την καταβολή λύτρων, με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Ο Μουάλεμ, δεν παρέλειψε ωστόσο, να σημειώσει το μεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ με τρομοκράτες της «Αλ Κάιντα» και του «Μετώπου Νούσρα», λέγοντας ότι οι σχέσεις του αποδεικνύουν τις διασυνδέσεις Καταριανών αξιωματούχων με τέτοιες οργανώσε.

Επιπροσθέτως, ο Μουάλεμ παραδέχτηκε την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Τάμπκα από ενόπλους του ΙΚ την Κυριακή μετά από σφοδρές συγκρούσεις, προσθέτοντας ότι οι Σύροι στρατιωτικοί πρόλαβαν προηγουμένως να μεταφέρουν τα όπλα, τα αεροσκάφη και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό σε παρακείμενες περιοχές της επαρχίας Ράκκα για να μην πέσουν στα χέρια των μισθοφόρων.

Ταυτόχρονα, στη Βρετανία με αφορμή την προσπάθεια για την ταυτοποίηση της ταυτότητας του δήμιου του Αμερικανού δημοσιογράφου συνεχίστηκε η επιχείρηση τρομολαγνείας και πολύπλευρες επιδιώξεις. Λόγος γίνεται για έναν «τραγουδιστή της ραπ», γόνο εύπορου Αιγύπτιου στελέχους της «Αλ-Κάιντα», που έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Παρέμβαση Λαβρόφ για συνεργασία Δύσης με Ασαντ

Λίγες ώρες μετά παρενέβη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας τις δυτικές και τις αραβικές κυβερνήσεις να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και να συνεργαστούν μαζί του, για να αντιμετωπιστούν οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έκαναν με το Ισλαμικό Κράτος το ίδιο λάθος που είχαν κάνει με την «Αλ Κάιντα».

«Πιστεύω ότι οι Δυτικοί πολιτικοί ήδη συνειδητοποιούν την αυξανόμενη και γρήγορα εξαπλούμενη απειλή της τρομοκρατίας... και σύντομα θα πρέπει να επιλέξουν τι είναι πιο σημαντικό: μια αλλαγή του (συριακού) καθεστώτος για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους αντιπάθειες διακινδυνεύοντας μια επιδείνωση της κατάστασης πέραν από κάθε έλεγχο ή η εξεύρεση ρεαλιστικών τρόπων να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εναντίον της κοινής απειλής».

Σε επόμενο σημείο, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε ότι αρχικά οι Αμερικανοί και κάποιοι Ευρωπαίοι μάλλον χαιρέτισαν το ΙΚ που πολεμούσε εναντίον του Ασαντ και το υποδέχθηκαν «όπως είχαν υποδεχθεί τους Μουτζαχεντίν οι οποίοι στη συνέχεια σχημάτισαν την "Αλ Κάιντα" και μετά η "Αλ Κάιντα" σαν μπούμερανγκ επιτέθηκε την 11η Σεπτέμβρη».

Εξάλλου, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να παραδέχονται «την αλήθεια την οποία εδώ και καιρό αναγνώριζαν σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, ότι δηλαδή για την περιοχή και για τα συμφέροντα της Δύσης η βασική απειλή δεν είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά η πιθανή απειλή να καταλάβουν την εξουσία στη Συρία και σε άλλα κράτη στην περιοχή τρομοκράτες». Φυσικά όλες αυτές οι διαπιστώσεις από την πλευρά της καπιταλιστικής Ρωσίας γίνονται στη λογική της διασφάλισης των δικών της συμφερόντων και δεν αναιρούν τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Αρνητική η Γερμανία σε συνεργασία με Ασαντ

Απροθυμία, πάντως, για συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ σημειώνοντας ότι το Βερολίνο δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου και δεν σκοπεύει να τις ανανεώσει, εξαιτίας της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.

«Για να είμαστε ειλικρινείς είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι αυτό μπορεί να αγνοηθεί στο όνομα της ρεάλπολιτικ, βάσει της οποίας κάποιος θα έλεγε ότι τώρα που υπάρχει το ΙΚ, που είναι χειρότερο από τον Ασαντ, θα πρέπει να συμμαχήσουμε με αυτόν που δεν είναι πολύ κακός», πρόσθεσε ο Σέφερ και κατέληξε εκφράζοντας, επί του παρόντος, άγνοια για «κάποιες σκέψεις ή συζητήσεις (...) για μια συνεργασία με το καθεστώς του Προέδρου Ασαντ».

Πιέσεις του στρατηγού Ντέμπσεϊ σε αραβικές χώρες

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, δήλωσε χτες βράδυ σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς το Αφγανιστάν, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το «Ισλαμικό Κράτος» εμπλέκεται σε «ενεργά σχέδια» για επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ή της Ευρώπης, τονίζοντας ότι εάν διαπιστωθεί τέτοια απειλή «τότε θα είναι δικαιολογημένη η έναρξη μιας επίθεσης εναντίον της».

«Μπορώ να σας πω με μεγάλη σαφήνεια και βεβαιότητα ότι, εάν υπήρχε μια τέτοια απειλή μέσα στη Συρία, θα εισηγούμουν σθεναρά να την αντιμετωπίσουμε», είπε ο Ντέμπσεϊ, προσθέτοντας ότι σε μία τέτοια «στρατιωτική δράση» θα πρέπει να συμμετέχουν «κυρίως» αραβικές χώρες. Κατέληξε δε πως μια τέτοια επίθεση θα πρέπει να διεξαχθεί «από πολλαπλές κατευθύνσεις, ώστε να τους διασπάσουμε και εν καιρώ να τους νικήσουμε».

Αρνητικός ο Αμπάντι στις παραστρατιωτικές οργανώσεις

Στη Βαγδάτη, πάντως, χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ Αμπάντι ξεκαθάρισε ότι τα όπλα και οι ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες παντός είδους «δεν έχουν θέση στο Ιράκ», τονίζοντας ότι τα όπλα θα πρέπει «να παραμείνουν στα χέρια του κράτους». Αφορμή για τις δηλώσεις του αποτέλεσε ο πολύνεκρος βομβαρδισμός τζαμιού την Παρασκευή με πάνω από 70 Σουνίτες προσκυνητές νεκρούς και ο χτεσινός βομβαρδισμός τζαμιού Σιιτών από αυτόχειρα στην ανατολική Βαγδάτη με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 32.

Ο Αμπάντι δεν παρέλειψε εντούτοις να χαιρετίσει τη βοήθεια των διάφορων ένοπλων ομάδων στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», υπογραμμίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παραμείνουν «στο πλαίσιο και υπό τη διεύθυνση του κράτους, υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα της βδομάδας, κρίνοντας «ικανοποιητικές και εποικοδομητικές» τις τελευταίες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ