Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κατέρριψαν ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην κατάρριψη ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου κατασκοπευτικού αεροσκάφους προχώρησε το Σάββατο η ιρανική πολεμική αεροπορία, όταν το εντόπισε κοντά στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού συγκροτήματος εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ του κεντρικού Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε χτες ο Ιρανός ταξίαρχος των «Φρουρών της Επανάστασης» Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, το αεροσκάφος ήταν τύπου «Ερμής 450» είχε δυνατότητα πτήσης σε ακτίνα περίπου 800 χλμ. (δηλαδή 200 χλμ. λιγότερα από την μικρότερη απόσταση Ιράν - Ισραήλ) και ως εκ τούτου κρίνεται πως απογειώθηκε από γειτονική με το Ιράν χώρα. Ηταν επίσης ενισχυμένο με τεχνολογία «Στελθ», ώστε να μην ανιχνεύεται από τα ραντάρ και ήταν εφοδιασμένο με δύο κάμερες μπροστά και δύο παραπλεύρως, ώστε να λαμβάνονται πανοραμικές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας. Ο πτέραρχος Χατζιζαντέχ προειδοποίησε με «ηχηρή απάντηση» το Ισραήλ σε περίπτωση που επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση των «Φρουρών της Επανάστασης», η ενέργεια χαρακτηριζόταν σαν ένδειξη του «τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (...)» με τη σημείωση πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους να απαντήσουν στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Παρά την ένταση που προκαλεί ο εντοπισμός του ισραηλινού πυρηνικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους, οι διεθνείς συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φαίνεται πως συνεχίζονται απρόσκοπτα. Σε χτεσινή ανακοίνωση της ΕΕ επιβεβαιώθηκε η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Σεπτέμβρη, στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Αμυνας Κάθριν Αστον με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ως γνωστόν, η Αστον συντονίζει την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στις διαπραγματεύσεις της με το Ιράν, που παρατάθηκαν έως τα μέσα Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ