Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμάκωση έντασης με συγκρούσεις και παράλληλες κυβερνήσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Λιβύη
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Λιβύη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Επιδεινώνεται συνεχώς η ήδη έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις με επίκεντρο το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης (που πλέον φέρεται να ελέγχεται από ένοπλες πολιτοφυλακές ισλαμιστών της Μιζράτα) και κλιμακώνονται οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κοσμικών πολιτικών κομμάτων και ισλαμιστών για τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας.

Χτες, το πρώην «Εθνικό Γενικό Συμβούλιο» που ελεγχόταν από τις δυνάμεις ισλαμιστών και του οποίου η θητεία τερματίστηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιούνη οπότε συγκροτήθηκε η νέα «Βουλή των Αντιπροσώπων», προχώρησε αυθαίρετα στη... συγκρότηση νέας παράλληλης κυβέρνησης ορίζοντας σαν «πρωθυπουργό» τον Ομάρ αλ Χάσι, παρά τη συνέχιση της θητείας της υπηρεσιακής λιβυκής κυβέρνησης του Αμπντάλα Θίνι.

Ο Ομάρ Χουμαϊντάν, μιλώντας σαν «εκπρόσωπος» του «Εθνικού Γενικού Συμβουλίου» είπε ότι ο Χάσι επελέγη ως επικεφαλής «νέας κυβέρνησης».

Στα χέρια ισλαμιστών το καμένο αεροδρόμιο της Τρίπολης

Η συγκρότηση της παράλληλης «κυβέρνησης» των ισλαμιστών γίνεται ένα 24ωρο μετά την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης το Σαββατοκύριακο από τις ένοπλες πολιτοφυλακές ισλαμιστών της λεγόμενης «Επιχείρησης Λιβυκή Αυγή» από τη Μιζράτα, οι οποίοι είχαν καλέσει το πρώην «Εθνικό Γενικό Συμβούλιο» να ανασυσταθεί και να αναλάβει «δουλειά». Η ομάδα των ενόπλων από την περιοχή Ζιντάν, που μάχονταν εδώ και περίπου ενάμιση μήνα για τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης, διαφωνούσαν με αυτήν την ενέργεια, θεωρώντας εύλογα ότι το Εθνικό Γενικό Συμβούλιο αποτελεί παρελθόν μετά τη συγκρότηση και συνεδρίαση της Βουλής Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, μακριά από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην ανατολική πόλη, Βεγγάζη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε μάλιστα αργά προχτές βράδυ διορίσει ως νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού τον Αμπντέλ Ράζα Ναντούρι, που έσπευσε να κηρύξει «πόλεμο στους τρομοκράτες, στους σκοταδιστές και τους απίστους», σημειώνοντας ότι θα έχει ως κεντρικό στόχο να δώσει στο στρατό τα μέσα που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ο συνταγματάρχης Ναντούρι επελέγη από τους 88 βουλευτές σε σύνολο 124 παρόντων και προήχθη στο βαθμό του στρατηγού για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Αμπντεσαλάμ Τζαντάλα Ουμπέιντι που απέτυχε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση σε Τρίπολη και Βεγγάζη.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, οι ισλαμιστές της λεγόμενης «Λιβυκής Αυγής» κατήγγειλαν την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι βομβάρδισαν την Κυριακή μεταξύ άλλων το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης και κάλεσαν τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ να προβούν σε αντίποινα. Ωστόσο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν δυνάμεις της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας ή του στρατού στη Λιβύη ή ότι αυτές συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της γειτονικής χώρας, ενώ το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες εναντίον του Καΐρου «εντελώς αβάσιμες».

Σύνοδος στο Κάιρο

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, στο πλαίσιο περιφερειακής υπουργικής συνόδου που έγινε χτες στο Κάιρο αναφορικά με τις δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη, χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Τρίπολη «ανησυχητικές», σημειώνοντας ότι η εκεί κλιμάκωση της βίας «απειλεί την ευρύτερη περιοχή λόγω επιπτώσεων, όπως το λαθρεμπόριο όπλων και η διασυνοριακή διέλευση τρομοκρατών». Στη σύνοδο του Καΐρου με στόχο την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος της εξασφάλισης και προστασίας των συνόρων της Λιβύης» συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τυνησίας, Αλγερίας, Σουδάν, Τσαντ και αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ενωσης.

Στο περιθώριο αυτής της Συνόδου, ο Λίβυος πρέσβης στο Κάιρο, Μοχάμεντ Τζιμπρίλ, επανέλαβε το αίτημα για την πραγματοποίηση «διεθνούς επέμβασης» στη χώρα του, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρομοκράτες» και να επανέλθει η τάξη στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και άλλες κρίσιμες υποδομές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ